Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Sobota 8. 8. 2020 meniny má Oskar

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zdravie - Strava
2
necis
Simon K.
4. august 2015, 10:30
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

7 mýtov a faktov o inzulíne: Je jeho zlá povesť právoplatná a môže za všetko?

Zaslúži si inzulín zlú povesť? Prečo ho verejnosť tak démonizuje? Odpovede nájdeš v článku, v ktorom sme si objasnili i najrozšírenejšie mýty o tomto hormóne.

necis
Simon K.
4. august 2015, 10:30
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
2
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Za tie roky sme sa už mohli čo-to podozvedať o inzulíne. Občas sme ho spomenuli aj na Fitculte, no tentokrát, v rámci článku, si výraz inzulín budeme skloňovať veľakrát. Inzulín je hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Pomimo však vplýva napríklad aj na stimulovanie svalov ku tvorbe proteínov (proteosyntéza) alebo rozkladanie a tvorba tuku.

Pri konzumácii jedla sú sacharidy v tomto jedle rozložené na glukózu - cukor, ktorý je ďalej využitý ako energia. Glukóza vstupuje do krvi, pankreas pocíti zvýšenie glukózy v krvi a uvoľňuje inzulín. Inzulín pomáha glukóze „vstúpiť“ do pečene, svalov a tukových buniek. Keď začne hladina glukózy klesať, klesá i hladina inzulínu. Toto sa v tvojom tele opakuje viackrát do dňa.

 

Naješ sa → hladina glukózy stúpa, tvorba inzulínu stúpa, po určitom čase hladina glukózy v krvi klesá,  hladina inzulínu klesá. Aj práve kvôli týmto pár riadkom si získal inzulín zlú reputáciu. Sacharidy stimulujú telo k uvoľňovaniu inzulínu, preto si ľudia ihneď spájali inzulín s naberaním tuku a svoje vyjadrenia si ospravedlňovali asi takto: Strava s vyšším obsahom sacharidov → vyššie hodnoty inzulínu → zvýšená lipogenéza (tvorba tukov) / znížená lipolýza (strata tukov) → zvýšenie telesného tuku → obezita. Seems legit? Ani nie. To isté naopak. Nízko-sacharidová strava, málo inzulínu, zníženie lipogenézy a zvýšenie lipolýzy  zníženie telesného tuku. Avšak, tieto tvrdenia sú postavené na mnohých mýtoch, ktoré si viac priblížime v článku.

 

7 mýtov a faktov o inzulíne: Je jeho zlá povesť právoplatná a môže za všetko?

Mýtus #1: Sacharidy zvyšujú produkciu inzulínu, ktorý následne zvyšuje ukladanie tuku

Fakt: Tvoje telo si dokáže ukladať tuk aj keď pri nízkej hladine inzulínu

Toto tvrdenie je opreté o mylné vyjadrenie, že IBA inzulín je zodpovedný za ukladanie tuku. Nie, nie je. Telo si vie ukladať tuk aj napriek jeho nízkym hodnotám. Vysvetlenie - v tukových bunkách sa nachádza enzým s názvom HSL (hormón citlivý na lipázu / hormone-sensitive lipase), ktorý napomáha odbúravať tuk. Keďže inzulín potláča účinky HSL, tak netrvalo dlho a ihneď sa začalo ukazovať prstom na inzulín, respektíve na sacharidy ako na strojcu všetkého zlého, najmä teda naberania nežiaduceho tuku. Avšak, okrem inzulínu aj tuk prijatý v jednotlivých jedlách potláča účinky HSL, čo znamená, že tuk nebudeš schopný strácať pri nízko-sacharidovej strave, pokiaľ budeš v kalorickom nadbytku. Inak povedané, aj keď si napríklad v diéte a neskonzumuješ žiadne sacharidy a inzulín by tak nemusel byť ovplyvnený, ale prijmeš tisícky kalórií z tukov, pričom nebudeš v kalorickom deficite, spaľovať tuky nebudeš.

 

Mýtus #2: Jedálniček s vysokým obsahom sacharidov vedie ku chronicky zvýšenej hladine inzulínu 

Fakt: U zdravých jedincov je inzulín zvýšený iba v dobe ihneď po jedle

Jeden z omylov, čo sa týka diéty s vysokým obsahom sacharidov je, že sa chronicky zvýši hladina inzulínu, a to povedie k javu, kedy lipogenéza (veľmi laicky zreprodukované: čas kedy naberáme tuk) bude trvať dlhšie ako lipolýza (veľmi laicky zreprodukované: čas kedy strácame tuk). Vedz, že naberanie tuku nastane, len ak hodnoty lipogenézy budú presahovať hodnoty lipolýzy. U zdravých jedincov hladina inzulínu stúpa iba ako reakcia na príjem potravy. To znamená, že lipogenéza predčí lipolýzu len počas pár hodín po skonzumovanom jedle. Lipolýza zase predčí lipogenézu (čo znanená, že budeš páliť tuk) vždy v čase medzi jednotlivými jedlami alebo počas spánku. Za 24 hodín sa v konečnom dôsledku lipogenéza vyrovná lipolýze (ak berieme do úvahy, že nie si v kalorickom nadbytku!), a tak nepriberieš žiadny tuk. Pre zjednodušené znázornenie mrkni na tento obrázok. Ak máš väčší výdaj ako príjem, tak aj pri vysokej konzumácii sacharidov jednoducho nepriberieš.

 

7 mýtov a faktov o inzulíne: Je jeho zlá povesť právoplatná a môže za všetko?

 

Mýtus #3: Inzulín ťa robí hladným

Fakt: Inzulín reguluje apetít, potláča pocit hladu

Túto časť sfúkneme veľmi rýchlo. Na túto tému bolo mnoho štúdií a experimentov ako napríklad tu, kde je jasné, že inzulín sám o sebe reguluje tvoj apetít a potláča chuť na ďalšie jedlo. Spomínaná problematika bude však úzko spätá so štvrtým mýtom.

 

Mýtus #4: Sacharidy sú jediné, ktoré zvyšujú produkciu inzulínu v tele

Fakt: Bielkoviny taktiež výrazne vplývajú na produkciu inzulínu

Sacharidy si za tie roky získali veľmi zlú reputáciu aj vďaka tomuto tvrdeniu. No treba doplniť, že bielkoviny stimulujú produkciu na minimálne takej úrovni ako sacharidy, ak nie na vyššej! Tu sa skúmali a porovnávali dve rozdielne jedlá a ich efekt v rámci inzulínu. Prvé jedlo obsahovalo 21g bielkovín a 125g sacharidov, v druhom jedle bolo 75g bielkovín a 75g sacharidov, obe porcie tak mali zhodne 675 kalórií. Aj napriek tomu, že reakcia hladiny cukru v krvi bola oveľa vyššia v jedle s viac sacharidmi, v jedle bohatšom na bielkoviny bola inzulínová reakcia dokonca vyššia ako pri druhom jedle. Áno, 75g sacharidov nie sú zrovna nízko-sacharidové podmienky, ale ide tu o niečo iné. A to, že vysoko-sacharidová podmienka mala skoro dvakrát toľko sacharidov spolu s vyššou odozvou glukózy, no napriek tomu bola sekrécia inzulínu o niečo nižšia. Bielkoviny boli rovnako silné v rámci podnietenia inzulínu ako sacharidy.

 

Tu sa skúmali jednotlivé zdroje bielkovín a ich inzulínová reakcia. Pomocou miešaných nápojov/šejkov (obsahovali 51g bielkovín a 11g sacharidov) zistili, že všetky testované typy bielkovín vyprodukovali inzulínovú odozvu, aj keď sacharidy v nich boli na nízkej hodnote, pričom najviac „vystrelí“ hladinu inzulínu v krvi whey (srvátkový) proteín. Niektorí by mohli hovoriť, že to bolo skrz glukoneogenézu (proces, kedy tvoja pečeň prevádza bielkoviny na glukózu). Bielkoviny boli premenené na glukózu, ktorá potom zvýšila hladinu inzulínu, a to spôsobí oveľa nižšiu, pekne postupne tiahnucu sa odozvu (krivku) inzulínu, keďže to zaberie nejaký čas, kým pečeň premení bielkoviny na glukózu. Ale nie, to nie je tento prípad, pretože odpoveď inzulínu bola rýchla, vyvrcholila počas 30 minút a vrátila sa späť tiež rýchlo, po 60 minútach. Táto rýchla reakcia inzulínu nebola v dôsledku zmien hladiny glukózy v krvi, v skutočnosti, hodnoty srvátkového proteínu, ktorý spôsobil najvyššiu inzulínovú reakciu, spôsobili pokles hladiny glukózy v krvi.

Ďalej sa zistilo, že zvýšenie hladiny inzulínu je úzko späté s potlačením apetítu, a teda whey proteín zo všetkých skúmaných zdrojov bielkovín (ryba, vajcia, morčacie mäso) mal najväčšiu schopnosť potlačiť pocit hladu.

 

Tieto údaje hovoria, že inzulínová reakcia bola prestrelená u obéznych osobách (pravdepodobne kvôli inzulínovej rezistencii), ale nenastal a nevytvoril sa žiadny vzťah medzi odozvou glukózy a inzulínom. Bielkoviny sú silným stimulátorom sekrécie inzulínu, a tá nie je spojená so zmenami krvného cukru alebo s glukoneogenézou.

Aby toho nebolo málo, tak v tejto štúdii sa zistilo, že hovädzie mäso stimuluje také isté množstvo inzulínu ako hnedá ryža. Je za tým všetkým ešte veľa, ale v konečnom dôsledku môžeme povedať málo, resp. len jedno – sacharidy nie sú jediné, ktoré výrazne zvyšujú produkciu inzulínu v tele.

 

7 mýtov a faktov o inzulíne: Je jeho zlá povesť právoplatná a môže za všetko?

Mýtus #5: Zvýšená hladina inzulínu v krvi je zlá

Fakt: Zvýšená hladina inzulínu v krvi je normálna a dôležitá pri mnohých fyziologických procesoch v tele

Na pochopenie týchto procesov je veľmi dôležité si zhrnúť, ako to všetko vlastne prebieha. Inzulín sa uvoľňuje v dvoch fázach. Prvá fáza prebieha veľmi rýchlo, kedy pankreas pocíti zvyšujúcu hladinu glukózy v krvi, a po 1 – 2 minútach ihneď uvoľní inzulín. Táto rýchla fáza je výsledkom toho, že pankreas uvoľňuje uložený inzulín. Spomínaná fáza s rýchlou reakciou sa nevyskytuje u ľudí, ktorí trpia cukrovkou 2. typu. Druhá fáza trvá tak dlho, kým je zvýšená glukóza, pričom sa uvoľňuje inzulín uložený v pankrease, ale i novo vytvorený inzulín - z prekurzoru nazvaného proinzulín.

 

Rýchly nárast hladiny inzulínu sám o sebe nie je zlý. Bielkoviny spôsobujú rýchly nárast inzulínu, ale znižujú chuť do jedla, napomáhajú pri chudnutí, GLP-1 (glucagon-like peptid) a lieky ako exenatid (pre cukrovkárov) prispievajú k rýchlym nárastom inzulínu, ale redukujú apetít a spôsobujú úbytok na hmotnosti. Najväčší problém je, že ľudia si pletú zvýšenie hladiny inzulínu v krvi so zvýšenou hladinou glukózy. Za hlad je zodpovedné kolísanie hladiny glukózy v krvnom obehu a keďže to tiež spôsobuje nárast hladiny inzulínu, ľudia obviňujú práve inzulín ako taký.

  

Mýtus #6: Keď diabetici pichajúci si inzulín priberú – to znamená, že i jedinci, ktorí nemajú cukrovku musia viniť inzulín za tento jav

Fakt: U necukrovkárov sa spolu s inzulínom vylučuje do krvi látka zvaná amylin, ktorá potláča chuť do jedla a zároveň má lipolytické účinky (ešte raz, lipolýza = spaľovanie tukov)

Tejto téme sa do podrobnosti venoval Dr. Stephan Guyenet, ktorý zistil, že spolu s inzulínom je do krvného obehu vylučovaný amylin. Amylin potláča chuť do jedla a stimuluje lipolýzu. To je síce možno známe, ale nebola tomu venovaná až taká pozornosť. Tí, s cukrovkou typu 2 majú zníženú produkciu amylinu a dokonca u osôb s cukrovkou typu 1 sa amylin vôbec nevytvára. Nielen vďaka tejto informácií vieme, že porovnávať zdravých jedincov s cukrovkármi a vytvárať nezmyselné prepojenia typu inzulín = priberanie, je hlúposť.

 

7 mýtov a faktov o inzulíne: Je jeho zlá povesť právoplatná a môže za všetko?

Mýtus #7: Všetky vyššie spomenuté informácie platia iba pre zdravých a štíhlych jedincov

Fakt: Tieto informácie môžeme aplikovať i na obéznych ľudí a cukrovkárov

Je to zrejmé nielen z informácií o tom, ako napríklad exenatid obnovuje inzulínové nárasty a zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a váhu u diabetikov, ale aj zo skutočností, že strava s vyšším obsahom bielkovín pomáhajú diabetikom a obéznym jedincom, ale i napriek faktu, že aj bielkoviny majú veľký efekt na sekréciou inzulínu. Ako sa už raz povedalo, verejnosť si stále mýli kontrolu hladiny glukózy v krvi s kontrolou hladiny inzulínu. Dať prednosť zdravším výrobkom pred spracovanými, zvýšením príjmu bielkovín, konzumovať viac vlákniny, zeleniny, ovocia, preferovať nutrične hodnotné potraviny v majoritnej časti jedálničku – tak sa kontroluje hladina krvnej glukózy, a nato by sme sa mali zamerať, nie na inzulín, ktorý je len vedľajší produkt týchto faktorov.

 

 

S touto témou je spojený aj glykemický index. Na papieri vyzerajú informácie o ňom pekne, ale v praxi nepoužiteľne a irelevantne. To, ako sa hodnoty GI získavajú, už veľa ľudí nevidí alebo nevie. Ďalej, kto konzumuje len samostatné sacharidy v rámci jedla? Podľa "papierových" informácií je čokoládová zmrzlina lepšia/zdravšia ako petržlen. Prečo? Nuž, má nižší GI. Paradox, že? Na papieri pekné, v praxi nepoužiteľné. Ale všetko, čo potrebuješ vedieť o glykemickom indexe, nájdeš v tomto článku.

 

Všetko podčiarknuté, inzulín si nezaslúži zlú reputáciu, ktorú si získal neprávom. Ešte raz, inzulín nie je zlý, ale dobrý, no je fajn ho kontrolovať. Pozitívne ovplyvňuje energetickú a hormonálnu bilanciu v tele. Nízko-sacharidové diéty sú síce efektívne, ale z dlhodobého hľadiska nie sú tou najsprávnejšou voľbou, nielen kvôli znižovaniu hladín gonadotropínov (napríklad testosterónu). Taktiež treba cvičiť so záťažou, čo zlepšuje odber glukózy svalmi či zlepšuje inzulínovú citlivosť. Už sme to X-krát opakovali, no svoju energiu smeruj ku kalorickému príjmu, silovému tréningu, prípadnému kardiu ako malej pomôcke (avšak nie je nevyhnutné), nespracovávaným potravinám, príjmu zeleniny, ovocia, vlákniny. A zapamätaj si, že nie je jediná správna a najlepšia cesta, každý si musí nájsť to, čoho sa dokáže v dlhodobom horizonte držať.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.