Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. apríla 2024, 9:30
Čas čítania 6:56
Denisa Šútorová

Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli

Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli
Zdroj: Channel 4/Boys Alone
ZAUJÍMAVOSTI DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY KONTROVERZNÉ FILMY
Uložiť Uložené

Sociálny experiment, ktorý mal preveriť, ako deti zvládajú konflikty a interagujú bez dohľadu dospelých, šokoval verejnosť. Britská televízia vraj účastníkov vystavila fyzickému aj emocionálnemu riziku.

Chlapčenská skupina sa nakoniec rozdelila na dva nepriateľské tábory. Dievčatá, naopak, svoju voľnosť uchopili z úplne inej perspektívy. 

Ešte pred tým, ako prišiel Big Brother či Love Island, ale aj dávno predtým, ako si vo štvrtok večer čakal pred telkou na Ružu pre nevestu, tu bol začiatok milénia a bizarný formát britskej televízie Channel 4. Práve ona predstavila dovtedy nevídanú šou o maloletých chlapcoch a dievčatách, ktorých na päť dní (v dvoch časových intervaloch) umiestnili do jedného domu bez dozoru dospelých. Kamerový štáb mal s deťmi zakázané komunikovať a zasahoval len v krajných prípadoch.

Kým niektorí diváci a odborníci vnímali dokument ako zaujímavú perspektívu na detskú psychológiu, dynamiku skupiny či pohlaví, iní kritizovali to, že deti vystavil emocionálnemu stresu a bezpečnostným rizikám.

Tá šou bola otrasná. Keby som mohla vrátiť čas, povedala by som synovi nie, nedovolila by som mu to.

boysalone
Zdroj: Channel 4/Boys Alone


Hoci od prvého vysielania prešli už celé dve dekády, pôvodnú šou opäť dostal do pozornosti server UNILAND„Aký divoký dokumentárny výber,“ píše jeho redaktorka Britt Jones a nám pri tomto komentári netreba hovoriť dvakrát. Jasné, že sme si formát od Channel 4 pozreli za teba. V čom (ne)boli chalani lepší, koľko zúčastnených nezvládlo psychický tlak a prečo by ťa tento archívny bizár mohol baviť? Viac sa dočítaš v článku.

Boli sme príliš zraniteľní. Mať deti v takom mladom veku v reality šou je úplne nesprávne.

Boys Alone vs Girls Alone

Stanica Channel 4 spustila svoj „divoký experiment“ v roku 2002. Premiérová šou dostala – ako vyplýva aj z témy – výstižný a stručný názov Boys Alone (Samí chlapci). Súčasťou dokumentu bolo desať chlapcov vo veku 11 až 12 rokov, ktorí žili spolu spomínaných päť dní v obrovskom dome v anglickom Hertfordshire. Tvorcovia sa však ešte ten istý rok rozhodli staviť na pokračovanie (Girls Alone), do ktorého obsadili desať dievčat v podobnom veku.

Odporúčané
RECENZIA: Karlos je surovým aj vtipným portrétom českej MMA legendy. Divákov však rozdelí na dva tábory RECENZIA: Karlos je surovým aj vtipným portrétom českej MMA legendy. Divákov však rozdelí na dva tábory 25. januára 2024, 13:00

Obe skupiny mali v šou rovnaké podmienky, ale aj štartovací balíček. Dom bol navrhnutý tak, aby deťom poskytol bezpečie a pohodlie na maximálnej úrovni, ale zároveň potešil detského ducha (a tak trochu aj rozmary). Okrem základného hygienického vybavenia a ingrediencií na nutrične vyvážené jedlá nechýbali ani „guilty pleasures“ v podobe sladkostí, fastfoodu, stolných hier, hracích konzol a obrovskej záhrady s trampolínou.

girlsalone
Zdroj: Channel 4/Girls Alone

Hoci štáb s deťmi nekomunikoval, deti mohli v prípade núdze zazvoniť na zvonček, prostredníctvom ktorého im bola poskytnutá pomoc od zdravotnej sestry a psychológa, no v prípade, že chceli z akéhokoľvek dôvodu svoju účasť v „hre“ ukončiť, bez otázok ich odviedli domov. Určite sa pýtaš, ako to celé dopadlo a ako vlastne vyzerá správanie detí, ktoré sú ponechané napospas slobode a vlastným rozhodnutiam. Ak si si práve predstavil scénu zo Sám doma a Kevina, ktorý si užíva zmrzlinu a luxusný dom McCalistrovcov, nie si ďaleko od pravdy.

Chlapčenská skupina sa nakoniec rozdelila na dva nepriateľské tábory. Oba sa však v nemalej miere pričinili o to, že spočiatku útulný dom sa len po pár dňoch zmenil na nepoznanie.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158260 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo na dokument hovoria psychológovia a prečo sa stretáva s kontroverziou.
  • V ktorej skupine panovali fyzické konflikty.
  • Prečo nemusí mať chválenie detí pozitívny efekt.
  • Z ktorej skupiny odišli súťažiace už pred finále a prečo.
Domov
Zdieľať
Diskusia