Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. apríla 2024, 11:17
Čas čítania 0:39
Barbora Adamkovičová

Mladíkovi našli v dýchacom trakte nečakaný predmet. Lekári neverili vlastným očiam

ZDRAVIE NEMOCNICA PENIAZE
Uložiť Uložené

Staršie deti majú našťastie širšie dýchacie cesty, čo umožní presun kyslíka aj napriek zaseknutému cudziemu telesu.

Mladý chlapec z mesta v americkom štáte Kalifornia mal vážne dýchacie ťažkosti. Zle sa mu prehĺtalo a chrapľavo rozprával, rozhodol sa preto vyhľadať odbornú pomoc. Lekári na pohotovosti však v chlapcovom dýchacom trakte našli niečo nezvyčajné. Mincu.

Po tom, čo strávil šesť hodín v bolestiach, doktorom tvrdil, že peniaze „omylom prehltol“, uvádza sa podľa časopisu The New England Journal of Medicine v lekárskej správe. Keďže nemal problémy s dýchaním, lekári ho podrobili röntgenovému vyšetreniu, aby zistili presnú polohu zaseknutej mince.

Mal šťastie v nešťastí

Nakoniec sa im ju podarilo lokalizovať – nachádzala sa medzi hlasivkami a priedušnicou. Minca bola vertikálne otočená, čím umožnila chlapcovi bez problémov dýchať. „Pri vdýchnutí do dýchacích ciest staršími deťmi sa cudzie telesá zvyčajne zaseknú tak ako v tomto prípade. Je to v dôsledku gravitácie a väčšej veľkosti dýchacích ciest,“ vysvetlili odborníci.

Doktorom sa podarilo mincu bezpečne vyňať z chlapcových dýchacích ciest. Vytiahli mu ju z hrdla a podľa prítomných ošetrujúcich lekárov mu ostali len minimálne škody. Podľa miestnych novín mladíka následne poslali domov.

Domov
Zdieľať
Diskusia