Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. apríla 2024, 12:30
Čas čítania 7:10
Adriana Královičová

Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor)

REFRESHER GASTRO BRATISLAVA KLUBY A BARY SLOVÁCI
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Tringelty sú super. Niekedy vedia navýšiť plat aj o 300 eur,“ prezradila nám v rozhovore šikovná Slovenka.

Barmanka Kristína Kurovská pochádza z Trnavy. Aktuálne pracuje v luxusnom bratislavskom bare Sky Bar & Restaurant. Počas svojej rozbiehajúcej sa kariéry vyskúšala už aj prácu v Barcelone. „Ak by sa nestali určité osobné udalosti, asi by som tam bola doteraz. Všetko je však tak, ako má byť. Som šťastná, že aktuálne sa učím od tých najlepších v Sky Bare. Skúsenosť s prácou v Barcelone bola úžasná, musím však povedať, že v nechávaní tringeltov sme na tom určite lepšie,“ hovorí s úsmevom Kristína pre Refresher. 

Po návrate z Barcelony začala pracovať v obľúbenom bratislavskom podniku Urban House a ponuky jej postupne začali prichádzať samy. Podľa jej slov sú Slováci v pití drinkov otvorení a do baru idú kvôli zážitku a atmosfére, neprekáža im vraj to, že zaplatia viac, pretože chápu a ocenia celý servis. Stále sa však podľa nej nájdu aj takí, ktorí to neocenia: „Niekedy si ľudia neuvedomujú celú prácu okolo. Cena drinku sa rovná servis a to, ako sa u nás zákazník cíti, ako sa o neho staráme,“ hovorí. 

Odporúčané
Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc 29. apríla 2024, 9:30

Aký najvyšší tringelt zatiaľ dostala, aké drinky majú v obľube Slováci, čo najbizarnejšie sa jej stalo a aké trendy dnes dominujú medzi drinkami, sa dočítaš v rozhovore. 

barmanka, Bratislava, bary, sky bar, šikovní slováci
Zdroj: Martin Mondok

Kristína, prečo práve táto profesia? Dnes sa to už, samozrejme, trošku mení, ale predsa. Nie je to až také typické...

Študovala som na Hotelovej akadémii v Piešťanoch. Paradoxne, počas štúdia som neinklinovala k barmanstvu. V poslednom ročníku som začala pracovať v koktailovom bare v Trnave. Bola to taká brigádka. Asi po roku ma začala baviť celá alchýmia barmanstva. 

Išlo to potom prirodzene. Začala som si všetko študovať a čítať rôzne knihy. Inšpirovali ma aj barmani zo sveta či z Bratislavy. Vnímala som ich, no keďže som bola stále v Trnave, nemala som sa ako s nimi pracovne stretnúť.

Začínala si hneď za barom?

Nie, bola som ako barback. Starala som sa o poháre, bola som na myčke, dodávala som alko a nealko nápoje do chladničky. Všetko, čo barman potreboval. Bola som aj v rajóne, kde som sa naučila držať plató a hlavne komunikovať s hosťami. Všetko išlo postupne.

Mám pocit, že dnes chcú mať mladí ľudia všetko hneď a od prvého momentu pracovať za barom, ale je veľmi dôležité začať od koreňa. Celé to vlastne trvalo päť rokov. Neskôr som išla za bar, kde som sa naučila rôzne metódy prípravy koktailov či komunikovať s hosťami pri bare. Veľmi ma to začalo baviť, pochopila som celú podstatu tejto profesie.  

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 157581 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký najvyšší tringelt dostala. 
  • Čo najbizarnejšie sa jej stalo počas práce v bare. 
  • Prečo sa rozhodla pre profesiu barmanky. 
  • Dokážu Slováci oceniť kvalitné drinky a celý servis okolo?
Domov
Zdieľať
Diskusia