Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Wolt.
23. apríla 2024, 9:00
Čas čítania 3:54
Sponzorovaný obsah

Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky?

ZAUJÍMAVOSTI KNIHY UMENIE WOLT
Uložiť Uložené

Ktorá kniha je tvoja najobľúbenejšia?

Rebríčky najčítanejších či najpredávanejších kníh sa každý rok menia. Nové knižné tituly dokážu vždy zamiešať karty a neraz nahradia dovtedajších favoritov. To sa však netýka kultových diel, ktoré si svoje miesta držia desiatky rokov.

Existuje hneď niekoľko zoznamov tých najlepších kníh všetkých čias. My sme z nich vybrali desať, ktoré by si podľa nás mal aspoň raz v živote prečítať úplne každý. Ak ti nejaká kniha zo zoznamu stále chýba, máme pre teba skvelú správu.

Vďaka spolupráci Woltu a Panta Rhei si ju teraz môžeš objednať z pohodlia domova a navyše so zľavou.

Wolt si pri príležitosti Svetového dňa kníh pre svojich zákazníkov pripravil akciu. Objednaj si knižky z Panta Rhei cez Wolt a pri nákupe nad 20 eur získaš 5-eurovú zľavu. Dlho však neváhaj, táto ponuka platí od utorka 23. apríla do štvrtka 25. apríla.
doplň si poličku o nové knihy

10. Hlava XXII (Joseph Heller)

Prvý a jednoznačne najznámejší román amerického spisovateľa Josepha Hellera z roku 1961 sa právom radí medzi najlepšie literárne počiny všetkých čias. Nadčasové literárne dielo s humorom rozpráva príbehy fiktívnej americkej leteckej základne na ostrove Pianosa počas druhej svetovej vojny. Hlavnou postavou je poručík Yossarian, ktorý sa snaží zachovať si zdravý rozum aj napriek absurdným príkazom svojich veliteľov.

Autor pomocou absurdných situácií a čierneho humoru poukazuje na nezmyselnosť a krutosť vojnovej mašinérie. Pri písaní protivojnového románu Heller vychádzal aj z vlastných skúseností, ktoré získal počas niekoľkomesačnej vojenskej služby.

Hlava 22
Zdroj: Panta Rhei

9. Lolita (Vladimir Nabokov)

Keď Nabokov v roku 1955 vydal provokatívny román Lolita, spoločnosť neskrývala pohoršenie. Na výstrednú spoveď Humberta Humberta, ktorý trpí neukojiteľnou sexuálnou túžbou po 12-ročnej Dolores Haze, sa okamžite zniesla vlna kritiky a odporu.

Postupne sa však román dočkal zaslúženého uznania. Kritici ocenili predovšetkým autorov inovatívny štýl, ako aj kontroverzný obsah. Román Lolita bol neskôr dvakrát sfilmovaný a dodnes patrí medzi najpredávanejšie klasiky.

Lolita
Zdroj: Panta Rhei

8. 100 rokov samoty (Gabriel García Márquez)

Román prvý raz vyšiel v roku 1967. Odvtedy bol preložený do viac ako 37 jazykov a stal sa tak svetovo uznávaným literárnym dielom. Námet na jeho vznik dostal kolumbijský autor počas pobytu v Acapulcu. Písaním strávil dlhých osemnásť mesiacov, počas ktorých napísal zhruba 1 300 strán.

Román, ktorý radíme do magického realizmu, tvorí množstvo reálnych, ale najmä fantazijných epizód a rozpráva príbehy šiestich generácií rodiny Buendíovcov z fiktívneho mestečka Macondo. Pri čítaní prvých stránok môžeš mať pocit, že nič nedáva zmysel, no na konci do seba všetko zapadne a ty pochopíš, prečo je toto dielo také úspešné.

Sto rokov samoty
Zdroj: Panta Rhei

7. Pýcha a predsudok (Jane Austenová)

Môže byť žena v živote šťastná aj bez toho, aby sa vydala za bohatého muža? Klasický román anglickej literatúry z prostredia bohatých stredných vrstiev rozpráva príbeh manželov Bennetovcov a ich piatich dcér.

Keď sa do ich susedstva prisťahuje slobodný a bohatý pán Bingley, pani Bennetová neváha a rozhodne sa ho dať dokopy s najstaršou dcérou Jane. Spoločne s ním však do rodiny vstúpi aj tajomný pán Darcy a druhorodená Elizabeth pocíti niečo, čo pri inom mužovi dovtedy necítila. 

Pýcha a predsudok
Zdroj: Panta Rhei

6. Pani Dallowayová (Virginia Woolfová)

Zrejme je to môj najpresvedčivejší román… Podľa mňa som v ňom načrela do najskrytejších zákutí svojej mysle,“ poznačila si do denníka Virginia Woolfová po dokončení rukopisu Pani Dallowayová.

Kritici aj čitatelia sa zhodujú, že román britskej spisovateľky z roku 1925 je jedným z najvýraznejších počinov európskej literárnej moderny. Hlavnou hrdinkou je Londýnčanka Clarissa Dallowayová, ktorá pripravuje večierok pre svojich priateľov. Prostredníctvom spomienok a zamyslení sa v krátkom rozpätí niekoľkých hodín pred čitateľom rozvinie celý jej životný príbeh.

Pani Dallowayová
Zdroj: Panta Rhei

5. Slnko aj vychádza (Ernest Hemingway)

Dej autorovho debutu z roku 1926 je situovaný do intelektuálneho prostredia povojnového Paríža a španielskej Pamplony. Hlavným hrdinom diela je americký novinár Jake Barnes, ktorý sa snaží zabudnúť na vojnové traumy a bolesť, ktorú v sebe nosí.

Autor v románe Slnko aj vychádza zanechal svedectvo o jednej epoche a jednej generácii, do ktorej života drasticky zasiahla svetová vojna. Aj preto býva táto generácia označovaná ako stratená generácia.

Slnko aj vychádza
Zdroj: Panta Rhei

4. Veľký Gatsby (Francis Scott Fitzgerald)

Najslávnejší román F. S. Fitzgeralda sa odohráva v období prohibície a takzvaného džezového veku v USA. Kniha prvý raz vyšla v roku 1925, spočiatku sa však takmer nepredávala. Záujem vzbudila až v 50. rokoch 20. storočia, keď sa stala hitom.

Román sleduje život extravagantného milionára zamilovaného do krásnej Daisy na pozadí luxusných večierkov a miliónových obchodov. Autor chcel románom poukázať na zvrátenosť a morálny úpadok vtedajšej doby. Pozlátka totiž ukrýva temné tajomstvá aj tragické dôsledky.

Veľký Gatsby
Zdroj: Panta Rhei

3. 1984 (George Orwell)

Nadčasový román z pera Georgea Orwella patrí medzi klenoty svetovej literatúry. Dej knihy sa odohráva v dystopickej budúcnosti, ktorú nemilosrdne ovládla komunistická diktatúra na čele s Veľkým bratom.

Hlavným protagonistom je čestný a citlivý Winston Smith, ktorý sa vzoprie diktatúre a za svoje činy zaplatí krutú daň. Kniha z roku 1984 predpovedala budúcnosť, vďaka čomu ju ľudia s obľubou čítajú aj dnes.

1984
Zdroj: Panta Rhei

2. Pán prsteňov (John Ronald Reuel Tolkien)

Kultové dielo fantasy literatúry vznikalo v rokoch 1937 až 1949 a ihneď po publikovaní sa stretlo s obrovským úspechom. Klasický námet zachytávajúci boj dobra so zlom je nadčasový, vďaka čomu sa kniha stala obľúbeným dielom mladých, ale aj starších čitateľov po celom svete.

Tolkien príbeh spočiatku písal ako rozprávku pre svoje deti, no keď sa dej začal stávať čoraz temnejším, rozhodol sa, že knihu vydá. Autor zrejme nečakal, že príbeh, ktorý začal písať pre úzky rodinný kruh, sa stane svetovým fenoménom a desiatky rokov sa bude radiť medzi najpredávanejšie diela.

Pán prsteňov
Zdroj: Panta Rhei

1. Harry Potter (J. K. Rowlingová)

Ako by sme mohli zo zoznamu tých najlepších kníh vynechať Harryho, s ktorým väčšina z nás vyrastala či dospievala? Sedemdielna sága o žiakovi čarodejníckej školy a jeho kamarátoch Hermione a Ronovi začala postupne vychádzať v roku 1997, posledný diel vyšiel o desať rokov neskôr.

Príbeh Harryho Pottera a jeho priateľov aj nepriateľov si získal čitateľov po celom svete. Sága mala taký úspech, že sa krátko po vydaní prvej časti dočkala aj filmového spracovania. Z filmov sa, ako inak, okamžite stali trháky. 

Harry Potter
Zdroj: Panta Rhei
využi akciu na knihy
Domov
Zdieľať
Diskusia