Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2024, 9:30
Čas čítania 5:15
Lukáš Čelka

Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia

HISTÓRIA DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA HISTÓRIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Chorvátsky koncentračný tábor sa do histórie zapísal najmä vďaka krutosti tamojších strážcov, ktorí sa vyžívali v mučení väzňov.

Zatiaľ, čo podvyživený Róm kľačí na studenej zemi a prosí o život, podíde k nemu vojak s kamenným výrazom. Pažbou pušky udrie bezbranného muža do tváre. Ústa väzňa v priebehu sekúnd zavalí trpká pachuť krvi.

Fašista bez zľutovania vyberie z vrecka uniformy kliešte a zaborí ich do oka väzňa. Rýchlym pohybom ruky mu oko vytrhne z očnej jamky. V priebehu sekúnd urobí rovnaký proces aj s jeho druhým okom. Muž od bolesti omdlie a bezvládne padá tvárou na zem. Umiera.

Bohužiaľ, toto nie je scéna z béčkového krváku, ale voľný opis každodennej reality za bránami chorvátskeho koncentračného táboru Jasenovac. Aj napriek tomu, že tento tábor na rozdiel od neslávne známeho Auschwitzu nikdy nebol vybavený na masové vraždenie plynovými komorami, preživší o ňom hovorili ako o vyhladzovacom tábore. A mali na to pádny dôvod.

Jasenovac sa do histórie zapísal najmä vďaka krutosti tamojších strážcov, ktorí sa vyžívali v mučení väzňov. Odporné praktiky využívané v tábore, ako napríklad vytrhávanie očí kliešťami, znásilňovanie, spaľovanie ľudí zaživa či hádzanie bábätiek o tehlové múry, odpudzovali aj samotných Nemcov. Preto mu dali prezývku Danteho peklo.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Ešte predtým než sa bližšie pozrieme na krvavú históriu jedného z najhroznejších koncentračných táborov na svete, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o druhej svetovej vojne páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Chorvátsky Osvienčim

Koncentračné tábory v Chorvátsku neriadili sami Nemci, ale mali ich pod palcom členovia organizácie Ustaša – Chorvátskeho revolučného hnutia –, skrátene nazývaní ustašovci. Táto krajne pravicová fašistická a nacionalistická organizácia v rokoch 1941 až 1945 úzko spolupracovala s nemeckými nacistami.

Ustašovci chceli posilniť svoje politické vzťahy s Nemcami, dúfajúc, že im pomôžu dostať sa k moci. Preto kým bol režim v Chorvátsku technicky pod dohľadom nacistického Nemecka, ustašovci na vlastnú päsť začali prenasledovať a vyhladzovať miestnych Židov, Srbov a Rómov.

Väzni opravujú parný stroj, ktorý dodával do tábora elektrinu.
Väzni opravujú parný stroj, ktorý dodával do tábora elektrinu. Zdroj: Twitter/@DonjaGradina

Fašistické hnutie podľa vzoru Nemecka vybudovalo na území Chorvátska niekoľko koncentračných táborov vrátane táborov Koprivnice a Jadovno. Pre svoju neobvyklú krutosť sa do histórie zapísal najmä táborový komplex Jasenovac postavený v roku 1941, ktorý pozostával z piatich menších táborov.

Väzni tábora čakajúci v rade na nízkokalorické jedlo. Ustašovci ho zajatcom podávali zámerne, aby im ochabli svaly.
Väzni tábora čakajúci v rade na nízkokalorické jedlo. Ustašovci ho zajatcom podávali zámerne, aby im ochabli svaly. Zdroj: Twitter/@DonjaGradina

Ako píše portál Medium, Jasenovac sa od ostatných koncentračných táborov v Chorvátsku líšil už len svojou polohou. Ustašovci ho postavili uprostred močiarov, čiže väzni nemali takmer žiadne šance na útek z neho. Do kariet im hral aj fakt, že sa v blízkosti tábora nachádzali továrne. Keďže zvonku pôsobil nenápadne – iba ako ďalšia fabrika –, ustašovcom sa darilo tajiť, aké zverstvá sa dejú za jeho bránami. A bohužiaľ, nebolo ich málo.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156451 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko väzňov zomrelo v tábore.
  • Akým beštiálnym spôsobom v tábore mučili a vraždili zajatcov.
  • Aký nástroj vynašli ustašovci na zabíjanie Srbov.
  • Ako vyzerali bežné dni zajatcov tábora.
  • Či za strážnikov koncentračného tábora najímali sadistov, ako sa môže zdať.
  • Čo robili ustašovci s mŕtvymi telami.
Domov
Zdieľať
Diskusia