Spomeň si na chute školskej jedálne a otestuj, či dokážeš rozpoznať jedlá a ingrediencie, na ktorých si vyrastal.
Určite si mal v školskej jedálni jedlá, ktoré si miloval, a také, ktoré si nenávidel. Nedá sa však poprieť, že niektoré z nich sú úplné klasiky. Otestuj sa, či vieš, čo ti pani kuchárky servírovali a ktoré ingrediencie ti v pokrme nikdy nechýbali.
Kvíz
    KVÍZ: Vieš všetko o klasických jedlách zo školskej jedálne? 
    
            
            
                    Zdroj:
                    toprecepty.cz
                
                    
            1
            10
        
        
            Čím sa zvyčajne polievajú Dukátové buchtičky, aby boli vláčne a chutné?
        
    
        Kakaový krém
    
    
        Slivkový lekvár
    
    
        Horúce ovocie
    
    
        Vanilkový krém
    
    
                Vysvetlenie
            
            Vanilkový krém je neoddeliteľnou súčasťou tohto pokrmu, dodáva mu typickú sladkú chuť a krémovú textúru.
        
            2
            10
        
        
            Čo je najčastejšou a najikonickejšou posýpkou na Krupicovej kaši v školskej jedálni?
        
    
        Mletý mak
    
    
        Granko a džem
    
    
        Škorica a cukor
    
    
        Kakao a maslo
    
    
                Vysvetlenie
            
            Kakao posypané na vrch a rozpustené maslo sú považované za absolútnu klasiku a symbol Krupicovej kaše zo školských čias.
        
            
                    Zdroj:
                    Taste Atlas
                
                    
            3
            10
        
        
            Aké ovocie je neoddeliteľnou súčasťou klasickej Žemľovky?
        
    
        Hrušky
    
    
        Jablká
    
    
        Marhule
    
    
        Slivky
    
    
                Vysvetlenie
            
            Strúhané jablká, často ochutené škoricou, sú základnou ovocnou vrstvou v tomto pečenom sladkom pokrme.
        
            
                    Zdroj:
                    Pexels.com
                
                    
            4
            10
        
        
            Aká príloha je typická k šošovicovej alebo fazuľovej polievke, ak sa podáva ako hlavný chod?
        
    
        Ryža
    
    
        Zemiaky
    
    
        Chlieb 
    
    
        Knedle
    
    
                Vysvetlenie
            
            Strukovinové polievky sa často podávajú ako sýty hlavný chod a tradične sa k nim pridáva jednoduchý chlieb na zahryznutie.
        
            5
            10
        
        
            Ktoré dve hlavné ingrédiencie tvoria základ sýteho, no často nenávideného, jedla s názvom Granadírsky pochod?
        
    
        Ryža a zemiaky
    
    
        Zemiaky a fliačky 
    
    
        Halušky a ryža
    
    
        Fazuľa a údené mäso
    
    
                Vysvetlenie
            
             Right answer Základom Granadírskeho pochodu sú varené zemiaky nakrájané na kocky a uvarené fliačky, ktoré sa zmiešajú s cibuľou a paprikou.
        
            
                    Zdroj:
                    livingprague.com
                
                    
            6
            10
        
        
            Ktorú ingredienciu neobsahuje tradičný recept na jedlo „Španielsky vtáčik“?
        
    
        Kuracie mäso
    
    
        Varené vajce
    
    
        Hovädzie mäso
    
    
        Kyslá uhorka
    
    
                Vysvetlenie
            
            Španielsky vtáčik sa tradične pripravuje z hovädzieho mäsa, do ktorého sa balí údenina, vajíčko, cibuľa a uhorka. 
        
            
                    Zdroj:
                    wikimedia commons / E4024
                
                    
            7
            10
        
        
            Aký konkrétny druh drobnej cestoviny sa najčastejšie dával do Paradajkovej polievky, aby ju zahustil a zatraktívnil pre deti?
        
    
        Tarhoňa
    
    
        Kolienka
    
    
        Písmenká 
    
    
        Niťovky
    
    
                Vysvetlenie
            
            Písmenká alebo cestovina 'abeceda' bola obľúbená, lebo deti mohli pri jedle 'čítať' a je ikonická pre túto polievku.
        
            
                    Zdroj:
                    Wikipedia Commons/@Maciarka
                
                    
            8
            10
        
        
            Pod akým kulinárskym pseudonymom sa v jedálnom lístku najčastejšie skrýva  vyprážané jedlo, ktoré je v podstate zemiaková placka, ale podáva sa ako hlavný chod, často s kečupom alebo smotanou?
        
    
        Šúľance
    
    
        Langoš
    
    
        Haruľa
    
    
        Koch
    
    
                Vysvetlenie
            
            Haruľa je regionálny názov pre zemiakovú placku, ktorá sa v jedálni podáva ako Placky alebo lokálne. Často je to však vyprážaná verzia zemiakovej placky.
        
            9
            10
        
        
            Ktorá prísada sa v školskej jedálni často pridáva do Šošovicového prívarku, aby mu dodala typickú, trochu špecifickú vôňu a chuť, ktorú niektorí milujú a iní neznášajú?
        
    
        Oregáno
    
    
        Kôpor
    
    
        Rozmarín
    
    
        Bazalka
    
    
                Vysvetlenie
            
            Kôpor je kľúčová bylina, ktorá sa tradične používa na dochutenie prívarkov a je pre ne veľmi charakteristická.
        
            
                    Zdroj:
                    Taste Atlas
                
                    
            10
            10
        
        
            Aké ovocie tvorí v školskej jedálni takmer neoddeliteľnú súčasť Ryžového nákypu, buď vo vnútri, alebo ako príloha vo forme kompótu?
        
    
        Hrušky
    
    
        Jablká
    
    
        Marhule
    
    
        Banány
    
    
                Vysvetlenie
            
            Marhule sú tradičnou prísadou a prílohou, ktorá sa v jedálňach podáva k ryžovému nákypu pre sladkú a ovocnú chuť.