Ruku hore, kto si zo školskej jedálne so sebou okrem smradľavého trička odniesol aj traumu. Prečítaj si, ktoré jedlá sú podľa Slovákov najhoršie a čo si o nich myslí foodbloger. V závere ti bývalá kuchárka z jedálne prezradí viac o ich príprave.
Španielsky vtáčik, pľúcka na smotane či ryžový nákyp. Tieto „pochutiny“ sú isto známe každému, kto navštevoval niektorú zo základných či stredných škôl na Slovensku. V Refresheri nás tentoraz zaujímalo, ktoré jedlá mali Slováci najmenej radi a prečo.
Napriek tomu, že sa spomínané chody v zozname tých „naj(horších)“ nevyskytujú, pätica jedál ti dozaista pripomenie všetky traumy zo školských obedov. O tom, ako sa jedlá v školskej jedálni pripravovali, nám porozprávala bývala kuchárka Júlia a komentár k starým klasikám pridal aj foodbloger Daniel Feranec alias Čoje.
V Refresheri ti každý deň prinášame kvalitný content. Tvoriť ho však vieme najmä vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+.
Školské jedálne napáchali podľa Čojeho na slovenskom jedle veľa škody. „Nemôžu za to tie tety, tým by som skôr dal metál za to, že to za tie rozpočty varia tak, že nám potom v dospelosti prekáža iba hŕstka jedál. No vážne si myslím, že by sme sa mali venovať tomu, ako napraviť renomé jedlám, ktoré ľuďom znechutili školské jedálne,“ hovorí.
1. Ryžový nákyp
Prvenstvo za najväčší prešľap zo školských jedální získal ryžový nákyp. Ľudia, ktorí nám odpovedali na anketu, ho najčastejšie opisujú ako rozmočený, navrchu zhorený či bez chuti. „Nevidím zmysel v tomto jedle, kto by už len zapekal varenú ryžu a hodil na ňu kus kompótového ovocia? Veď je to úbohé,“ napísala jedna respondentka.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako by vylepšil ryžový nákyp Čoje a ku ktorej ázijskej dobrote ho prirovnal.
- Ktoré ďalšie jedlá Slováci v školských jedálňach nemali radi.
- Ktorého tradičného jedla, ktoré Slováci neznášajú, je foodbloger fanúšikom.
- Čo na to hovorí bývalá pani kuchárka.
- Čoho sa musia kuchárky držať pri príprave jedál a na čo musia dávať pozor.