Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 10:06
Lukáš Čelka

Bývalý exorcista: Zažil som, že posadnutá osoba začala z ničoho nič horieť a hovoriť starou hebrejčinou (Rozhovor)

Bývalý exorcista: Zažil som, že posadnutá osoba začala z ničoho nič horieť a hovoriť starou hebrejčinou (Rozhovor)
Zdroj: The Last Exorcism
REFRESHER CIRKEV NEZVYČAJNÉ POVOLANIA PARANORMÁLNE JAVY
Uložiť Uložené

Démonov a zlých duchov poznáme z kníh či filmov. Podľa slov kňaza a bývalého exorcistu však existujú aj v realite.

„Zlo ma nikdy nefascinovalo. Po čase som ho vnímal už ako taký lacný marketing. Diabol nemá fantáziu a kreativitu, funguje na tých istých vzorcoch,“ prezradil kňaz s tým, že rozmer kreativity a dynamiky je podľa neho na Božej strane.

Leopold Jaroslav Jablonský je františkán, vojenský kaplán, ktorý zasvätil svoj život Bohu. Duchovný svet je pre neho realitou, ktorú si zažil na vlastnej koži. Keďže v minulosti slúžil aj ako exorcista, pocítil silu duchovného sveta aj z obrátenej, temnej strany.

Okrem toho, ako v realite funguje exorcizmus a čo všetko zažil pri dvesto prípadoch posadnutia, ktoré riešil, nám Leopold objasnil i to, akú úlohu zohráva vojenský kaplán v armáde a prečo sa rozhodol do nej nastúpiť.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali rapera Paulieho Garanda či jedinú slovenskú morskú pannu. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.
Vojenský kaplán Jaroslav Leopold Jablonský.
Vojenský kaplán Jaroslav Leopold Jablonský. Zdroj: archív/Jaroslav Leopold Jablonský

Ako vyzerá exorcizmus v praxi?

Vykonáva sa podľa špeciálnej liturgickej knihy pomenovanej ako Rímsky rituál. Knihu, ktorá sa aktuálne používa, schválil ešte pápež Ján Pavol II. a využíva sa ako akýsi manuál. 

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Keď kňaz slúži svätú omšu, slúži ju podľa liturgickej knihy pomenovanej misál – každý kňaz ju teda slúži rovnako všade na svete. To isté platí aj pri tejto knihe, ktorá je liturgickou, vonkajšou formou modlitieb, čítania z Biblie počas exorcizmu.


Ďalej nasledujú prihovorené modlitby za človeka, ktorý je postihnutý týmto duchovným problémom. V závere sa uskutoční ešte imperatívna modlitba, ktorá z postihnutého priamo vyháňa démona alebo zlého ducha.

Boli nejaké pokusy na mňa fyzicky zaútočiť, ale nikdy nevyšli. Nie preto, že by som sa bránil, ale preto, lebo démon nemá duchovnú kompetenciu na to, aby ma fyzicky napadol.

Prečo človeka posadne diabol či démon?

Z mojich skúseností išlo väčšinou o ľudí, ktorí sa sami aktívne zapojili do nejakých okultných záležitostí, či už sa to týkalo čiernej mágie, špiritizmu alebo satanských spoločenstiev. Neboli to len nejaké hry, ale seriózne pokusy nadviazať kontakt s duchovným svetom odvrátenej strany.

Stretol som sa aj s obeťami, ktoré sa síce zaoberali okultizmom či čiernou mágiou, ale dostali sa do toho skôr pasívnejšou formou. Či už preto, že ich do toho zatiahol partner, alebo na nich mali vplyv iné osoby.

Samozrejme, treba to potom aj rozlišovať. Ja som využíval napríklad služby psychológov či klinických psychiatrov, ktorí mojich klientov najprv preklepli diagnostickým rozhovorom. Keď zhodnotili, že ich liečiť dokážu, ponechali si ich ako pacientov, aby im pomohli.

Odporúčané
Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja 19. apríla 2024, 12:30

Niekedy mi však povedali, že je to mimo ich kompetencií, nevedia to diagnostikovať a ide o niečo divné. Až za takýchto okolností som začal s exorcizmom. Nebudeme predsa exorcizmom liečiť človeka, ktorý je psychicky chorý a potrebuje odbornú pomoc.

Môže byť exorcizmus taký nebezpečný, ako ho vykresľujú filmy, alebo sú absolútne mimo reality?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124446 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké najzaujímavejšie prípady posadnutia Leopold riešil.
  • Prečo človeka posadne diabol.
  • Či démoni môžu útočiť aj na fyzické zdravie človeka.
  • Či Leopolda niekedy počas exorcizmu fyzicky napadol démon.
  • Ako sa mu slúži v armáde vo funkcii kaplána.
Domov
Zdieľať
Diskusia