Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2022, 14:30
Čas čítania 10:02
Lukáš Čelka

Paulie Garand: Nepáči sa mi, ak niekto mentoruje o niečom, čomu nerozumie. Na novom albume riešim osobné problémy, nie spoločenské

REFRESHER RAP RAPOVÁ SCÉNA
Uložiť Uložené

Pripravovaný album Paulieho Garanda Amonit bude pre fanúšikov vstupenkou do jeho hlbokého vnútra.

Paulie Garand po dvojročnej odmlke vydáva nový sólový album. Ako pre Refresher prezradil, čakať dva roky sa mu zdalo dlho, i keď možno aj vďaka tomu pôjde o jeho doposiaľ najprepracovanejší a najucelenejší album.

Raper písal skladby počas ťažkého životného obdobia, keď okrem negatívnej nálady v spoločnosti spôsobenej pandémiou a vojnou v ňom rezonovala aj strata najbližšej osoby – starého otca. „Nechcel som v sebe dusiť emócie, a tak som začal chodiť do štúdia s cieľom vypísať sa zo všetkého, čo ma trápilo,“ priblížil v rozhovore.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi, viac si ich môžeš prečítať v tomto vlákne. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Som rád, že po tých rokoch som im (rodine) ukázal, že ich prístup mal zmysel a nestal sa zo mňa len nejaký flákač, ktorý jazdí na doske a rapuje si do mikrofónu.

Keď sme si spolu dohodovali rozhovor, napísal si o sebe, že si „antitechnik“.  Ako si to myslel? Môže byť človek, ktorý robí dizajn, bíty, strihá videá a má dôsledne uhladený Instagram, „antitechnik“?

(smiech) Zdedil som po mame absolútny antitalent na prístroje. Nekamarátia sa so mnou telefóny, počítače ani žiadna iná elektronika.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Paulie Garand (@pauliegarand)

Strižňu či ostatné programy, v ktorých skladám hudbu, mi vždy musí najprv niekto nainštalovať a potom sa s nimi postupne učím pracovať. Funguje to u mňa podobne, ako keď maliar maľuje obraz. Babrem sa s tým až dovtedy, kým z toho niečo nevznikne. Často veľmi netechnicky a spontánne. (smiech)

17. októbra ti vychádza nový album Amonit. Prečo tento názov? Čo ním chceš povedať?

Amonit je skamenelina, fosília z treťohôr. Zaujala ma jeho symbolika, keďže môže slúžiť ako artefakt či talizman. Znázorňuje stáčanie sa do vlastného vnútra, riešenie svojich problémov, hlbokých emócií a snov, ktoré nakoniec vyplávajú na povrch.

Stretol som sa aj s takými ľuďmi, ktorí podľa tvorby vyzerali ako najtvrdší mc’s, ale v skutočnosti sú ešte väčšie „mäkkoty“ než ja.

To isté robím vlastne ja v rámci tohto albumu, ktorý som začal písať pred dvoma rokmi. V čase, keď vo svete zúrila pandémia a odišiel jeden z najdôležitejších ľudí v živote, môj starý otec. Nechcel som v sebe dusiť emócie, a tak som začal chodiť do štúdia s cieľom vypísať sa zo všetkého, čo ma trápilo. Amonit je obraz toho, ako sa sám stáčam do svojho vnútra.

Odporúčané
Zaraď si do playlistu: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš Zaraď si do playlistu: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Album venuješ pamiatke tvojho starého otca. Je známe, že ste mali spolu veľmi dobrý vzťah a inšpiroval ťa. Ako však vnímal tvoju tvorbu? Predsa len, rap nemohol byť pre vekový rozdiel úplne jeho žánrom.

To je dobrý point. Samozrejme, nebol môj hudobný parťák, s ktorým by som sedel v izbe a počúval novinky z rapového prostredia. (smiech) Vždy som však k nemu chodil po akúkoľvek radu. Bol náš rodinný „terapeut“, ktorý ma dokázal postaviť na nohy, i keď som bol úplne dole. Mali sme medzi sebou zvláštne prepojenie, boli sme si zo všetkých najbližší.

Dedo ma veľmi podporoval ešte v čase, keď som hrával futbal. Veľmi nechápal, keď som loptu vymenil za skejtbord a začal robiť hudbu. Napriek tomu, že túžil mať zo mňa futbalistu, rovnako ako celá moja rodina, vždy mi nechal voľnú ruku a v ničom ma neusmerňoval. Som rád, že po tých rokoch som im ukázal, že ich prístup mal zmysel a nestal sa zo mňa len nejaký flákač, ktorý jazdí na doske a rapuje si do mikrofónu. (smiech)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Paulie Garand (@pauliegarand)

Neskôr začal dedo dokonca aj chodiť na koncerty u nás v Liberci. Pamätám si, že keď sme hrali pred radnicou v rámci zastávok Red Bull Tour Bus, bol veľmi pyšný. Časom teda pochopil aj tú hudbu a dokázal ju doceniť, ale fungovali sme spolu najmä mimo nej.

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho  TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

A k tomu ešte, že chcem venovať album dedovej pamiatke... Hoci to môže znieť ako klišé, tým, aký sme mali spolu vzťah po celý život, je to pre mňa úplne úprimné a pochopiteľné rozhodnutie. Bol môj najobľúbenejší človek.

Nie je na rapera úplne bežné takto otvorene hovoriť o pocitoch či nahrať tribute pre svojho hudobného idola. Necítiš sa kvôli tomu až príliš „odhalený“?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122214 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa zdajú Pauliemu nové albumy mc's veľmi podobné.
  • Kde je podľa neho hranica medzi kradnutím a kopírovaním.
  • Či sa mu počas kariéry stalo, že nahral natoľko osobný track, že ho nepublikoval.
  • Čo mohol vynechať na albume Molo, aby bol ešte lepší.
  • Prečo mu kamarát povedal, že je autista.
Domov
Zdieľať
Diskusia