Aké majú v reštaurácii ceny?
Začať v súčasnosti vlastný gastrobiznis nie je vôbec jednoduché. O čosi náročnejšie je však rozbehnúť to v zahraničí a zároveň ponúkať zväčša slovenskú kuchyňu.
Jano (43) a Karolína (27) však nehľadeli na prekážky a na jar 2025 sa rozhodli otvoriť podnik s názvom Fuchstanzklause na periférii Frankfurtu. Ponúkajú v ňom sviečkovú, guláše s domácimi parenými knedľami, vyprážaný syr, domáce pirôžky, vyprážaný karfiol, české pivo či nápoje, ktoré pozná každý Slovák a v zahraničí sa k nim len tak nedostane.
- Za akú cenu predávajú tradičné jedlá.
- Prečo sa rozhodli ísť do gastra s konceptom slovenskej kuchyne.
- Akí sú Nemci zákazníci v porovnaní so Slovákmi.
„Keď sme dali na kartu bryndzové halušky, po pár víkendoch sme to museli stopnúť, bol z toho ošiaľ pre domácich aj zahraničných zákazníkov,“ hovorí Jano pre Refresher.
V Nemecku pred rokmi fungovalo množstvo českých, slovenských či česko-slovenských reštaurácií, no postupne sa ich počet znižoval z rôznych dôvodov. Ani to ich neodradilo od myšlienky začať tento koncept, ktorý má podľa slov manželov v okolí Frankfurtu silné miesto v rámci gastropriemyslu.
„Ceny sme nastavovali aj podľa toho, koľko čo stojí u konkurencie. Samozrejme, tieto jedlá máme len my, ale klasiky sú do 15 eur,“ hovorí Karolína.
„Zákazníci chodia rôzni, aj Slováci a Česi, ale tiež domáci a vlastne rôzni hostia. Nedá sa jednoznačne určiť, že by to bola reštaurácia len pre našu komunitu,“ zhodli sa manželia.
Refresher ti pravidelne prináša články o Slovákoch pracujúcich v zahraničí. Prečítaj si napríklad o lodnom podlahárovi Mišovi, Ľubošovi so slovenskými potravinami v Anglicku či Ľubovi, ktorý podniká s realitami na Sardínii.
Ak ťa baví náš obsah a chceš nás podporiť, staň sa členom Refresher+ a užívaj si okrem prístupu k prémiovému obsahu aj početné benefity. Ďakujeme za tvoju podporu!
Ján s manželkou pochádzajú z okolia Bardejova, pričom v Nemecku fungujú už dlhé roky. Jano najprv podnikal v stavebníctve, no napokon sa rozhodol z tohto odvetvia odísť a venovať sa gastronómii, v ktorej mala jeho manželka viac skúseností.
Podľa toho, čo povedali pre Refresher, bola ich primárnym cieľom výroba tradičných pirôžkov. Zhodou náhod kúpili stroj, know-how a školenie na pirôžky od rodiny Bačovcov, o ktorých písal Refresher v úvode roka 2025. Pirôžky sú dnes súčasťou ich podnikania.
Najprv si pracoval v stavebníctve, prečo si toto odvetvie nechal tak?
Už to bolo so stavebníctvom v Nemecku prehrotené. Dostal som sa do zbytočných komplikácií kvôli zamestnancom, ktorí boli nekvalifikovaní, klamali a zo dňa na deň odišli. Nevidel som v tom potenciál do budúcnosti.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako náročné bolo nájsť priestor na prípravu pirôžkov a reštauráciu zároveň.
- Ako je možné, že predáva v Nemecku jedlo za 1 euro.
- Čo iné ešte jeho podnik ponúka a čo najviac chutí nemeckým či iným hosťom.
- Aké reakcie dostávajú na domáce slovenské jedlo.
- Prečo sú otvorení len tri dni v týždni.