Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
dnes 25. decembra 2025 o 12:00
Čas čítania 5:46

Jano a Karolína majú slovenskú reštauráciu vo Frankfurte: Máme menšie náklady ako v Prešove (Rozhovor)

Jano a Karolína majú slovenskú reštauráciu vo Frankfurte: Máme menšie náklady ako v Prešove (Rozhovor)
Zdroj: archív respondentov
Diskutovať
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Aké majú v reštaurácii ceny?

Začať v súčasnosti vlastný gastrobiznis nie je vôbec jednoduché. O čosi náročnejšie je však rozbehnúť to v zahraničí a zároveň ponúkať zväčša slovenskú kuchyňu.

Jano (43) a Karolína (27) však nehľadeli na prekážky a na jar 2025 sa rozhodli otvoriť podnik s názvom Fuchstanzklause na periférii Frankfurtu. Ponúkajú v ňom sviečkovú, guláše s domácimi parenými knedľami, vyprážaný syr, domáce pirôžky, vyprážaný karfiol, české pivo či nápoje, ktoré pozná každý Slovák a v zahraničí sa k nim len tak nedostane.

V tomto článku si prečítaš:
  • Za akú cenu predávajú tradičné jedlá.
  • Prečo sa rozhodli ísť do gastra s konceptom slovenskej kuchyne.
  • Akí sú Nemci zákazníci v porovnaní so Slovákmi.

„Keď sme dali na kartu bryndzové halušky, po pár víkendoch sme to museli stopnúť, bol z toho ošiaľ pre domácich aj zahraničných zákazníkov,“ hovorí Jano pre Refresher.

V Nemecku pred rokmi fungovalo množstvo českých, slovenských či česko-slovenských reštaurácií, no postupne sa ich počet znižoval z rôznych dôvodov. Ani to ich neodradilo od myšlienky začať tento koncept, ktorý má podľa slov manželov v okolí Frankfurtu silné miesto v rámci gastropriemyslu.

Nemecko
Zdroj: archív respondentov

„Ceny sme nastavovali aj podľa toho, koľko čo stojí u konkurencie. Samozrejme, tieto jedlá máme len my, ale klasiky sú do 15 eur,“ hovorí Karolína.

Odporúčané
Vianočné trhy v Prešove: Dokážeš sa tu v roku 2025 nasýtiť a napiť do 10 eur? (Reportáž) Vianočné trhy v Prešove: Dokážeš sa tu v roku 2025 nasýtiť a napiť do 10 eur? (Reportáž) 5. decembra 2025 o 17:00
Odporúčané
Mišo robí lodného podlahára: Niekedy makám celý mesiac bez voľna, za deň však zarobím aj 190 eur (Rozhovor) Mišo robí lodného podlahára: Niekedy makám celý mesiac bez voľna, za deň však zarobím aj 190 eur (Rozhovor) 2. decembra 2025 o 17:00
Odporúčané
Peter má v Bardejove opravu obuvi: Keď vstúpiš do tejto pivnice, udrie ti do nosa legendárny pach (Reportáž) Peter má v Bardejove opravu obuvi: Keď vstúpiš do tejto pivnice, udrie ti do nosa legendárny pach (Reportáž) 30. novembra 2025 o 14:00

„Zákazníci chodia rôzni, aj Slováci a Česi, ale tiež domáci a vlastne rôzni hostia. Nedá sa jednoznačne určiť, že by to bola reštaurácia len pre našu komunitu,“ zhodli sa manželia.

Refresher ti pravidelne prináša články o Slovákoch pracujúcich v zahraničí. Prečítaj si napríklad o lodnom podlahárovi Mišovi, Ľubošovi so slovenskými potravinami v Anglicku či Ľubovi, ktorý podniká s realitami na Sardínii.

Ak ťa baví náš obsah a chceš nás podporiť, staň sa členom Refresher+ a užívaj si okrem prístupu k prémiovému obsahu aj početné benefity. Ďakujeme za tvoju podporu!

Nemecko Nemecko Nemecko Nemecko
Zobraziť galériu
(13)

Ján s manželkou pochádzajú z okolia Bardejova, pričom v Nemecku fungujú už dlhé roky. Jano najprv podnikal v stavebníctve, no napokon sa rozhodol z tohto odvetvia odísť a venovať sa gastronómii, v ktorej mala jeho manželka viac skúseností.

Odporúčané
Dlhoročnú prácu vo filmovom svete vymenili majitelia Bistronomy za gastro. Vo Vydrici čoskoro spúšťajú nový koncept Dlhoročnú prácu vo filmovom svete vymenili majitelia Bistronomy za gastro. Vo Vydrici čoskoro spúšťajú nový koncept 24. decembra 2025 o 11:00

Podľa toho, čo povedali pre Refresher, bola ich primárnym cieľom výroba tradičných pirôžkov. Zhodou náhod kúpili stroj, know-how a školenie na pirôžky od rodiny Bačovcov, o ktorých písal Refresher v úvode roka 2025. Pirôžky sú dnes súčasťou ich podnikania.

Najprv si pracoval v stavebníctve, prečo si toto odvetvie nechal tak?

Už to bolo so stavebníctvom v Nemecku prehrotené. Dostal som sa do zbytočných komplikácií kvôli zamestnancom, ktorí boli nekvalifikovaní, klamali a zo dňa na deň odišli. Nevidel som v tom potenciál do budúcnosti.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatného Mám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Je cool čítať s porozumením, je smart dočítať článok zadarmo.
Chcem smart predplatné
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako náročné bolo nájsť priestor na prípravu pirôžkov a reštauráciu zároveň.
  • Ako je možné, že predáva v Nemecku jedlo za 1 euro.
  • Čo iné ešte jeho podnik ponúka a čo najviac chutí nemeckým či iným hosťom.
  • Aké reakcie dostávajú na domáce slovenské jedlo.
  • Prečo sú otvorení len tri dni v týždni.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom FRESH 194671 a aktivuj si predplatné na celý mesiac.
Cena SMS predplatného je 5 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Všetky články na mesiac
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Odomkni a získaj
Refresher bez reklám
stovky prémiových článkov
extra benefity
zvýhodnené členstvá
lístky zadarmo
pay per view kódy
Zobraziť všetky
Späť
Zdieľať
Diskusia