Domácim vo veľkom zachutil kefír či slovenské čaje.
Začať podnikať v zahraničí v akomkoľvek segmente predstavuje isté riziko, ale tiež ukazuje odvahu. V podobnom duchu rozmýšľali aj manželia Klaudia a Ľuboš Štefanovoví z Bardejova, ktorí si pred takmer 10 rokmi otvorili v Anglicku slovensko-český obchod.
Gloucester je vzdialený asi hodinu jazdy južne od Birminghamu, má približne 140-tisíc obyvateľov a svet ho pozná napríklad aj ako jedno z miest, kde natáčali Harryho Pottera.
- Ako je to s dovozom slovenských či českých potravín do Anglicka a čo zmenil Brexit.
- Čo si najviac kupujú Slováci v zahraničí a po čom zas idú cudzinci.
- Prečo k nemu chodí málo Slovákov.
V tomto meste priamo na námestí je okrem iného aj Stefanov food, obchod, ktorý v srdci Anglicka ponúka slovenské pochutiny, sladkosti, mäsové výrobky či ďalší široký sortiment.
S manželmi sme sa spojili po pracovnej dobe, ktorá je však pre nich často veľmi nepravidelná. „V obchode predávam, dokladám, vykladám tovar, upratujem a vlastne robím všetko väčšinou sám“, hovorí na úvod nášho telefonátu Ľuboš, ktorý pracuje na ostrovoch už 20 rokov.
Ako sa začal tvoj anglický príbeh?
Prišiel som pred 20 rokmi s tým, že ostanem 3 mesiace, maximálne pol roka. (smiech) Zmenilo sa však to, že som si aj s manželkou uvedomil, o koľko lepšie sa tu dá zarobiť. Po čase sme sa tiež rozhodli si tu kúpiť domček, keďže už sme mali nejaké financie a žiť tu dlhodobo v nájme je finančne veľmi neefektívne.
Refresher ti pravidelne prináša príbehy Slovákov, ktorí žijú a pracujú v zahraničí. Prémiový obsah môže vznikať aj vďaka podpore od vás. Ak nás chceš podporiť, staň sa členom Refresher+ a užívaj si okrem prístupu k prémiovému obsahu aj početní benefity. Ďakujeme za tvoju podporu!
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- V čom je náročné otvoriť si v Anglicku takýto obchod.
- Či má konkurenciu.
- Čo začal predávať.
- Aký tovar chutí najviac zahraničným zákazníkom.
- Čo zo slovenskej klasiky predáva najviac.
- Prečo k nemu chodí veľmi málo Slovákov či Čechov.
- Koľko si dokáže zarobiť.