Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. apríla 2024, 15:43
Čas čítania 0:46
Karolína Uličná

Ďalšia historická nepresnosť v seriáli Dunaj, k vašim službám: Diváci si všimli chybné detaily z omše

FILMY A SERIÁLY DUNAJ, K VAŠIM SLUŽBÁM TELEVÍZIA MARKÍZA
Uložiť Uložené

Seriál znázorňuje obdobie, v ktorom sa v Bratislave otvoril prvý obchodný dom. Nepresné detaily z histórie nám potvrdil aj kňaz.

Obľúbený seriál Dunaj, k vašim službám je jeden z najsledovanejších seriálov vôbec z dielne televízie Markíza. Niet preto divu, že si diváci všímajú každý detail. Po poslednom „historickom prehrešku“ s gramofónom si všimli ďalšiu nepresnosť z omše. 

Odporúčané
Diváci si v seriáli Dunaj všimli historickú nepresnosť: namiesto gramofónu moderné rádio s USB. Tvorcovia to vysvetlili Diváci si v seriáli Dunaj všimli historickú nepresnosť: namiesto gramofónu moderné rádio s USB. Tvorcovia to vysvetlili 28. marca 2024, 13:10

Seriál totiž znázorňuje obdobie, keď sa v Bratislave otvoril prvý obchodný dom Dunaj. Datuje sa to do 40. rokov minulého storočia. Diváci vypichli niekoľko detailov.

Napríklad scéna z kostola, kde sa slúžila omša, nie je vraj historicky správna, pretože kňaz slúžiaci omšu je otočený tvárou k ľuďom a rozpráva po slovensky. Až do roku 1963 sa však omše slúžili výlučne v latinskom jazyku a kňaz bol chrbtom k ľudu. Zmenilo sa to až neskôr, v období 2. vatikánského koncilu, informácie nám potvrdil aj kňaz Tomáš Krampl. 

Ďalší detail si všimli diváci v pozdrave. Koniec bohoslužby kňaz ukončil slovami: „Choďte v mene Božom.“ V tej dobe sa však spravidla používalo slovo „iďte“ z latinského – Ite missa est. Slovo „choďte“ sa začalo používať až po roku 1970, teda o 30 rokov neskôr.

„Samozrejme, sú to drobnosti, no ak chcú tvorcovia seriálu Dunaj byť hodnoverní aj v detailoch, tak to má zmysel. Oku pozorného diváka nič neujde,“ okomentoval to Tomáš Krampl.

Domov
Zdieľať
Diskusia