Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. marca 2024, 13:10
Čas čítania 0:54
Radka Klučárová

Diváci si v seriáli Dunaj všimli historickú nepresnosť: namiesto gramofónu moderné rádio s USB. Tvorcovia to vysvetlili

FILMY A SERIÁLY DUNAJ, K VAŠIM SLUŽBÁM FILMY A SERIÁLY SPRÁVY Z DOMOVA TELEVÍZIA MARKÍZA
Uložiť Uložené

Historický seriál Dunaj má všímavých divákov. Neuniklo im, že tvorcovia občas siahnu aj po moderných alternatívnych historických rekvizitách.

Obľúbený slovenský historický seriál Dunaj, k vašim službám z dielne TV Markíza sa už dlhodobo teší veľkej diváckej priazni. Tvorcovia stavili na pútavý dej, dobové kostýmy aj efektné kulisy. Niektorí diváci si však všimli, že sa v Dunaji mihnú aj moderné rekvizity, ktoré nezapadajú do obdobia 2. svetovej vojny, v ktorom sa dej seriálu odohráva, a sú v predaji aj v súčasnosti. 

„Podľa mňa zabil rekvizitár toto gramorádio. Koľko spoločného majú Nay a OD Dunaj,“ vtipkuje v komentári pod jedným z facebookových príspevkov Markízy divák Mario. Ku komentáru priložil aj screenshot gramofónu značky Orava vo vintage prevedení. 

Orava, radiogramofónOrava, radiogramofón
Zobraziť galériu
(2)

V skutočnosti ide o rádioprehrávač, na ktorom sa dajú prehrávať CD nosiče aj kazety a dokonca má aj USB vstup. Na použitie moderných rekvizít sme sa pýtali priamo tvorcov seriálu z dielne Markízy. 

„Takmer všetky rekvizity, ktoré vidia diváci v obľúbenom seriáli Dunaj, k vašim službám, sú autentické historické kusy, ktoré pochádzajú buď z osobnej zbierky členov produkcie, alebo zo starožitníctiev,“ vysvetlil PR manažér Tadeáš Kurka. 

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

V niektorých prípadoch však tvorcovia musia siahnuť aj po dostupnejších alternatívach z aktuálnej ponuky. „Prirodzene, v seriáli sa objavujú aj rôzne súčasné alternatívy, ktorých podoba vychádza z obdobia funkcionalizmu, alebo rekvizity vyrobia na mieru šikovní remeselníci. Alternatívy používame najmä z praktických dôvodov, buď už nie sú konkrétne doplnky dostupné, alebo v neposlednom rade, aby sa nezničili vzácne historické kusy,“ spresnil ich využitie Kurka. 

Dunaj k Vašim službám
Zdroj: TV Markíza
Späť
Zdieľať
Diskusia