Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
26. apríla 2024, 13:30
Čas čítania 1:32
Richard Balog

Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry

Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry
Zdroj: Matej Hakár
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Takéto originálne rodinné domy milujeme. Klobúk dole pred tvorcami.

Ateliér Paulíny Hovorka Architekti vytvoril dom zasadený do terénu v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Tím architektov v zložení Braňo Hovorka, Martin Paulíny a Natália Galko Michalová pracoval 3 roky na finálnom návrhu stavby, ktorá bola dokončená v roku 2023.

Minimalistický jednopodlažný rodinný dom z pohľadového betónu, ktorý je oproti úrovni ulice na celú svoju výšku zasadený do terénu, má úžitkovú plochu 365 štvorcových metrov. Zastavaná plocha je 439 štvorcových metrov.

Terén pozemku v atraktívnej lokalite Suchý Vrch je svahovitý, prístup naň je z jeho západnej strany. Orientácia záhradnej časti je juhovýchodná, v smere sklonu terénu. Výhľady sú na hustý borovicový les, ako aj na mesto a vysoké hrebene Veľkej Fatry, respektíve Nízkych Tatier za ním.

Odporúčané
FOTO: Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní FOTO: Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní 9. apríla 2024, 13:00
Minimalistický jednopodlažný rodinný dom z pohľadového betónu v kopcoch nad Banskou Bystricou.
Minimalistický jednopodlažný rodinný dom z pohľadového betónu v kopcoch nad Banskou Bystricou. Zdroj: Matej Hakár

Koncept návrhu vychádza z predstáv klientov a kontextu miesta. Zadaním bola jednopodlažnosť, súkromie voči susedným pozemkom, optický kontakt so záhradou a výhľad na hustý borovicový les zo všetkých obytných miestností.

Ďalšou požiadavkou klientov bolo primerané presvetlenie interiéru a jeho funkčné prepojenie s obytnou terasou. S maximálnou odolnosťou stavby a nízkymi nárokmi na údržbu súvisí materialita, ktorú zvolili architekti – je priama a surová, s minimálnym počtom vrstvených povrchov a zložitých detailov. Dominantný je pohľadový betón, ale aj oceľ (vnútorné stĺpy) a ušľachtilá oceľ v podobe atikových obkladov.

Zelená strecha prechádza do terénu. Naturálne povrchy pohľadových betónov stien a stropov, otvorené plochy zasklených fasád, línia surovej antikorovej atiky aj štruktúra neupravenej drevenej terasy zaujímavo komunikujú s prírodným okolím.

Odporúčané
FOTO: Vstúp s nami do rozprávkovej chalupy v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky FOTO: Vstúp s nami do rozprávkovej chalupy v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky 13. apríla 2024, 10:30
Interiér domu má nadčasový dizajn.
Interiér domu má nadčasový dizajn. Zdroj: Matej Hakár

Obytná časť terasy je intímne zapustená hlbšie do centra stavby, kde sa využíva ako plnohodnotná letná kuchyňa s jedálenským aj obývačkovým sedením. Centrálny obytný priestor so strešným svetlíkom a jeho vnútorná aj vonkajšia časť sú pre využívanie domu v čase čoraz teplejších letných dní kľúčové.

Dispozícia je jednoduchá, s minimom chodieb. Okolo centrálnej obytnej haly, do ktorej je smerovaný hlavný vstup, je z jednej strany napojená rodičovská spálňa so šatníkovým aj hygienickým zázemím a pracovňou. Z opačnej strany sú k centrálnej hale pripojené detské a hosťovské izby s vlastným hygienickým zázemím.

Technické a skladové priestory sú naviazané na vstup, lemujú obývaciu miestnosť v severnej zapustenej časti domu. Skladba miestností je doplnená o vínnu pivnicu, ktorá je prístupná len zo záhradnej terasy, a skladové zázemie pri parkovacích miestach vedľa hlavného vstupu.

Galéria je prácou Mateja Hakára, ktorý zachytil všetky detaily tohto architektonického skvostu z portfólia ateliéru PHA. Takéto originálne stavby milujeme.

Banská Bystrica, Suchý Vrch, Paulíny Hovorka ArchitektiBanská Bystrica, Suchý Vrch, Paulíny Hovorka ArchitektiBanská Bystrica, Suchý Vrch, Paulíny Hovorka ArchitektiBanská Bystrica, Suchý Vrch, Paulíny Hovorka Architekti
Zobraziť galériu
(28)
Odporúčané
FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur 15. marca 2024, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia