Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
13. apríla 2024, 10:30
Čas čítania 1:29
Richard Balog

FOTO: Vstúp s nami do rozprávkovej chalupy v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky

FOTO: Vstúp s nami do rozprávkovej chalupy v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky
Zdroj: KUBICEK.STUDIO
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Víkendové bývanie na vrchole českých hôr kombinuje klasický a moderný dizajn. Výsledok je pastvou pre oči.

Len málo novostavieb má takú jedinečnú atmosféru ako pôvodné domy našich predkov. Interiérová dizajnérka Denisa Kubíčková Strmisková (Denisa Strmiskova Studio) a Václav Petrů z projektovej kancelárie Projectica preto vdýchli nový život historickej rodinnej chalupe, v ktorej predchádzajúci majitelia nejaký čas v horách žili aj trvalo.

Dom s úžitkovou plochou 150 štvorcových metrov sa nachádza blízko vyhľadávanej lyžiarskej destinácie Harrachov na rozmedzí Jizerských hôr a Krkonôš. Za projektom aj následnou výstavbou stojí spomínaná rodinná firma Projectica.

Odporúčané
FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur 15. marca 2024, 11:00
Rozprávková chalupa v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky.
Rozprávková chalupa v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky. Zdroj: KUBICEK.STUDIO

Chalupa kopíruje takmer totožne svoju historickú predlohu – na fasáde dodržali tradičné postupy miestnej architektúry, všetky drevené prvky vyrobili ručne na mieru, strecha je pokrytá šindľovou krytinou a okná s dvojsklom majú tradičný tvar.

Tvorcom nového návrhu poslúžila ako predloha aj pôvodná dispozícia interiéru. Na prízemí priestorovo veľkorysá obývacia miestnosť s kachľovou pecou, príjemným posedením a so zázemím kuchyne s francúzskym oknom, ktoré otvára celý priestor smerom do záhrady. Priestor kuchyne je orientovaný na východ, vďaka čomu perfektne funguje počas raňajok. Nechýbajú ani dve samostatné kúpeľne s toaletami. Na hornom poschodí sú dve spálne s možnosťou ubytovania maximálne ôsmich osôb.

Vzhľad a dizajn nábytku, respektíve zariadenia balansuje na hranici medzi minulosťou a súčasnosťou. Veľmi nás baví zámerná kombinácia niekoľkých druhov a odtieňov dreva, kovov a svetlých tónov, pričom v detaile sa v priestoroch premieta teplá oranžová farba.

Odporúčané
Z červenej chaty hneď pri zjazdovke nespustíš oči. Býva v nej správca známeho lyžiarskeho strediska Z červenej chaty hneď pri zjazdovke nespustíš oči. Býva v nej správca známeho lyžiarskeho strediska 6. marca 2024, 11:00
Víkendové bývanie na vrchole českých hôr kombinuje klasický a moderný dizajn. Výsledok je pastvou pre oči.
Víkendové bývanie na vrchole českých hôr kombinuje klasický a moderný dizajn. Výsledok je pastvou pre oči. Zdroj: KUBICEK.STUDIO

Mobiliár je navrhnutý v jednoduchých tvaroch a je z kvalitných materiálov, ako sú napríklad kov alebo masív. Nábytok je vyrobený na mieru stolárskymi dielňami, pričom v niektorých prípadoch ide o repasované staré kusy. Moderný dizajn zastupuje dánska spoločnosť Frama, a to či už v podobe jedálenských stoličiek, alebo svietidiel v obývačke. Interiér je doplnený aj o ilustrácie českých výtvarníkov Tomski & Polanski, ktoré tematicky zachytávajú prostredie Jizerských hôr.

Hlavným zámerom majiteľov bolo nájsť príjemné miesto v prírode, kde si človek oddýchne, spomalí od rušných pracovných dní, užije si krásny čas s rodinou či priateľmi aj krásy okolitej krajiny.

Útulnejšiu chalupu sme nevideli už dávno. Ak sa ti Chaloupka Dvě sestry páči rovnako ako nám, je k dispozícii na prenájom až pre osem ľudí. Názov vychádza z osobného príbehu majiteľky: je pripomienkou vlastnej sestry, dvoch dcér – sestier – a viery v silu spojenia ženskej energie.

Pozri si galériu od KUBICEK.STUDIO, vďaka ktorej získaš detailnú predstavu o rekonštrukcii tohto víkendového útočiska z obce Příchovice v Plzenskom kraji.

Rozprávková chalupa v českej prírode, ktorá má atmosféru ako u babičky. PříchovicePříchovicePříchovice
Zobraziť galériu
(19)
Odporúčané
Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave 29. februára 2024, 17:30
Domov
Zdieľať
Diskusia