Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
6. marca 2024, 11:00
Čas čítania 1:22
Richard Balog

Z červenej chaty hneď pri zjazdovke nespustíš oči. Býva v nej správca známeho lyžiarskeho strediska

Z červenej chaty hneď pri zjazdovke nespustíš oči. Býva v nej správca známeho lyžiarskeho strediska
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Neprehliadnuteľná fasáda a interiér plný dreva. Takto si predstavujeme dokonalú vysokohorskú idylu.

Na území Slovenska a Česka v posledných rokoch vzniká množstvo skvelých architektonických projektov. Dnes sa o tom presvedčíš prostredníctvom diela z portfólia ateliéru ADR, ktorý navrhol neprehliadnuteľnú chatu v lyžiarskom stredisku Malá Úpa. 

Chata Bučina, ako znie názov projektu, má originálnu červenú fasádu, úžitkovú plochu 124 štvorcových metrov a stojí na pozemku s výmerou 2 700 štvorcových metrov. Architekti stavbu dokončili v roku 2023, práce trvali tri roky. 

Zadaním klienta bolo vytvoriť funkčný a kompaktný objekt pre správcu obľúbeného lyžiarskeho strediska v Krkonošiach, ktorý bude vyzerať zaujímavo. Architekti zadanie splnili na výbornú.

Odporúčané
FOTO: Vilu z medzivojnového obdobia na Vinohradoch premenili na moderné bývanie so saunou, s terasou aj fitkom FOTO: Vilu z medzivojnového obdobia na Vinohradoch premenili na moderné bývanie so saunou, s terasou aj fitkom 20. februára 2024, 15:30
Neprehliadnuteľná fasáda a interiér plný dreva. Takto si predstavujeme dokonalú vysokohorskú idylu.
Neprehliadnuteľná fasáda a interiér plný dreva. Takto si predstavujeme dokonalú vysokohorskú idylu. Zdroj: BoysPlayNice

Stavba má pôdorys v tvare kríža, ktorý vychádza z tradičnej architektúry v lokalite Krkonošského národného parku, ale zároveň jasne určuje výhľady do okolitej krajiny – v tomto prípade na Sněžku alebo vrchol Lysečina. Zatiaľ čo základová doska je z betónu, konštrukcia aj fasáda domu je z dreva. 

Dispozícia v tvare asymetrického kríža sa skladá z dvoch rozmerovo rovnakých hmôt, pričom v každom ramene je umiestnená iná funkčná časť chaty s unikátnym výhľadom. Ako príklad uvedieme jedálenský kút, ktorý ponúka posedenie pri okne so siluetou Sněžky v pozadí.

V mieste pretínania osí je umiestnené špirálové schodisko z ocele, ktoré sa vinie okolo komína a opticky prepája spoločenskú časť s oddychovou, respektíve nočnou zónou, umiestnenou v podkroví stavby.

Architekti Aleš Lapka a Petr Kolář navrhli objekt ako ľahkú jednopodlažnú drevostavbu s obytným podkrovím na základovej doske, ktorá sa v lete nadnáša nad okolitým terénom a, naopak, v zimných mesiacoch dorovnáva úroveň snehovej prikrývky. 

Odporúčané
Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy 23. februára 2024, 15:30

Fasáda chaty je z nehobľovaných smrekových dosiek opatrených červeným náterom, ktorý historicky k horským drevostavbám jednoducho patrí a nespustíš z neho oči. 

Chata Bučina, ADR
Zdroj: BoysPlayNice

Drevo je nosný prvok aj v celom interiéri, a to či už vo forme priznaných konštrukčných hranolov, ale aj v podobe svetlých podláh alebo všetkého atypického nábytku, ktorý je vyrobený zo smrekového masívu.

Najvýraznejší kontrast vytvára oceľové čierne schodisko, pod ktorým je umiestnená pec s komínom. Minimalistický dizajn jednotlivých priestorov je prispôsobený lokalite a vyzerá dobre. Jediný detail, ktorý nám trochu kazí dojem z interiéru, je výber chladničky. 

Toto je galéria od ateliéru BoysPlayNice. Nič krajšie dnes už neuvidíš.

Chata Bučina, ADRNeprehliadnuteľná fasáda a interiér plný dreva. Takto si predstavujeme dokonalú vysokohorskú idylu.Chata Bučina, ADRChata Bučina, ADR
Zobraziť galériu
(25)
Odporúčané
Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave 29. februára 2024, 17:30
Späť
Zdieľať
Diskusia