Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Papundekl architekti.
20. februára 2024, 15:30
Čas čítania 1:38
Richard Balog

FOTO: Vilu z medzivojnového obdobia na Vinohradoch premenili na moderné bývanie so saunou, s terasou aj fitkom

FOTO: Vilu z medzivojnového obdobia na Vinohradoch premenili na moderné bývanie so saunou, s terasou aj fitkom
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Českí architekti majú zlaté ruky. Ukážu ti, ako má vyzerať rekonštrukcia historickej budovy tak, aby mala stále jedinečnú atmosféru.

Praha je svetová metropola so všetkým, čo k tomu patrí vrátane historických objektov a bytových domov, ktoré vyzerajú úžasne aj v súčasnosti. Perfektným príkladom je súbor unikátnych bytových víl v mestskej časti Vinohrady z roku 1925, ktorých autorom je architekt Rudolf Kvěch. 

Vďaka citlivej rekonštrukcii, za ktorou stoja architekti z ateliéru Papundekl architekti, poskytuje nehnuteľnosť nadštandardné bývanie v prvorepublikovom štýle, ktoré má jedinečnú atmosféru. 

Domy vznikli ako byty pre zamestnancov Štátneho zdravotného ústavu a vzhľadom na nadčasové kvality pôvodného návrhu tím architektov v zložení Jan Bárta, Šimon Bierhanzl a Marek Fischer zachoval základnú hmotu a dispozíciu vrátane jeho využitia na bývanie. Rekonštrukcia objektu trvala tri roky.

Odporúčané
FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov 25. januára 2024, 11:00
Nehnuteľnosť poskytuje nadštadnardné bývanie v prvorepublikovom štýle, ktoré má jedinečnú atmosféru.
Nehnuteľnosť poskytuje nadštadnardné bývanie v prvorepublikovom štýle, ktoré má jedinečnú atmosféru. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Charakteristickým prvkom domu je členenie na tri základné časti – sokel z lomového muriva s pivnicami, omietnutá tehlová časť s plochými strechami a vysoká valbová strecha s hlinenými škridlami. 

Zastavaná plocha stavby je 492 štvorcových metrov, pričom úžitková plocha má približne 910 štvorcových metrov. Architekti v rámci rekonštrukcie navrhli spodnú časť (sokel domu) rozšíriť východným smerom do záhrady a vďaka prístavbe získali dva nové byty. Na ich zelenej streche vznikla veľkorysá terasa pre byty, ktoré sú o poschodie vyššie. 

Praha, Vinohrady, Papundekl architekti
Zdroj: Alex Shoots Buildings

Z rešpektu k pôvodnej architektúre domu pridali Papundekl architekti súčasnú vrstvu, ktorá sa do nej prirodzene začlenila. Vidíme to napríklad v podobe bezrámového zasklenia na mieste nových otvorov alebo oblúkových okien na schodiskách. Dom je nanovo zateplený a má množstvo moderných technológií – podlahové vykurovanie či stropné kapilárne chladenie. 

Odporúčané
Takto zrekonštruovali luxusný historický byt v centre Varšavy. Pôvodný dom pochádza z 19. storočia Takto zrekonštruovali luxusný historický byt v centre Varšavy. Pôvodný dom pochádza z 19. storočia 7. februára 2024, 11:00

Nové byty v prístavbe sú otvorené do vlastných predzáhradiek cez zasklenia. Pôvodné apartmány na prízemí a prvom poschodí prešli dispozičnými úpravami, ktoré zahŕňajú najmä možnosť veľkorysého prepojenia obytného priestoru so spálňou. Všetkých šesť bytov je určených na prenájom, a preto sú vybavené úžitkovým vstavaným nábytkom.

Podkrovná časť domu vytvára veľký mezonetový byt pre majiteľa domu, ktorý je charakteristický zabudovanou preglejkovou podlahou a prítomnosťou pôvodných drevených konštrukcií krovu, ktoré sú vďaka použitiu nadkrokvovej izolácie maximálne odhalené. Interiéry bytov sú vyhotovené v neutrálnych odtieňoch sivej v jemnom kontraste s brezovou preglejkou a prvkami z nehrdzavejúcej ocele.

Praha, Vinohrady, Papundekl architekti
Zdroj: Alex Shoots Buildings

Na západnej hranici pozemku je záhradný altánok v duchu pravidelného urbanizmu okolitej zástavby. Ide o jednopodlažnú murovanú stavbu s drevenými stĺpmi a so stropnými trámami. Drevené murivo sa tak stáva charakteristickým prvkom celého projektu, čím vila, prístavba a altánok tvoria jeden celok. V altánku sa nachádza sauna a miestnosť na cvičenie pre obyvateľov domu, pričom chráni objekt pred hlukom z priľahlej ulice.

Galéria je prácou fotografky Alexandry Timpau, ktorá vystupuje ako Alex Shoots Buildings. Pre jej prácu sú charakteristické detaily jednotlivých prvkov a častí zariadenia. 

Praha, Vinohrady, Papundekl architektiPraha, Vinohrady, Papundekl architektiNehnuteľnosť poskytuje nadštadnardné bývanie v prvorepublikovom štýle, ktoré má jedinečnú atmosféru.Praha, Vinohrady, Papundekl architekti
Zobraziť galériu
(30)
Odporúčané
V jednoduchosti je krása. Sleduj minimalistický byt v srdci Prahy s izbami ako na zámku a s brutálnou rozlohou V jednoduchosti je krása. Sleduj minimalistický byt v srdci Prahy s izbami ako na zámku a s brutálnou rozlohou 9. februára 2024, 11:30
Domov
Zdieľať
Diskusia