Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
25. januára 2024, 11:00
Čas čítania 1:21
Richard Balog

FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov

FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Čo hovoríš na túto rekonštrukciu v kontexte modernistickej vily zo začiatku dvadsiateho storočia?

Dnes sa pozrieme na rekonštrukciu veľkometrážneho bytu v historickej budove Villa Bianca od uznávaného architekta Jana Kotěru, ktorá stojí v mestskej časti Praha 6 – Bubeneč. 

Hlavným autorom návrhu je Martin Gaberle z ateliéru Komon architekti, ktorý veľmi vkusne premenil štandardný byt na unikátne bývanie s nádychom luxusu v kontexte modernistickej vily. Spoluautorkami projektu sú architektky Lucie Roubalová a Jana Drtinová. 

Odporúčané
Takto vyzerá dom z korku a dreva medzi španielskymi horami. Ponúka moderný dizajn a množstvo svetla Takto vyzerá dom z korku a dreva medzi španielskymi horami. Ponúka moderný dizajn a množstvo svetla 12. januára 2024, 11:00
Rekonštrukcia v kontexte modernistickej vily zo začiatku dvadsiateho storočia
Rekonštrukcia v kontexte modernistickej vily zo začiatku dvadsiateho storočia Zdroj: Alex Shoots Buildings

Historická vila vznikla v rokoch 1911 a 1912 a odvtedy prešla množstvom úprav, pričom poslednou bola radikálna prestavba, ktorú dokončili v roku 2003 podľa projektu holandského architekta Ericka van Egeraata.

Ten prispôsobil vonkajší vzhľad vily pôvodnému návrhu Jana Kotěru, ale interiér zodpovedal obdobiu vzniku na prelome tisícročí. Van Egeraat nezachoval žiadne dobové prvky, vnútri bytu nebol okrem replík špaletových okien jediný náznak toho, že sa človek nachádza v modernistickej vile zo začiatku dvadsiateho storočia.

Gaberle so spoluautorkami navrhli nový interiér do pôvodnej vily. Je súčasný, ale s ambíciou vytvoriť vzťah k historickej architektúre domu. Dialóg medzi starým a novým v tomto prípade funguje perfektne. 

Na obdobie vzniku architekti priamo odkázali len voľbou materiálov a solitérnych kusov nábytkov. Tmavý olejovaný dub na parketových podlahách aj nábytku a akcenty z prírodnej mosadze časom získajú atraktívnu patinu, ktorá dodá bytu s úžitkovou plochou 131 štvorcových metrov jedinečnú atmosféru.

Villa Bianca, Praha
Zdroj: Alex Shoots Buildings

Sadrové stierky na stenách majú matný biely náter, ktorý je jednotný s lakom dverí a vstavaného nábytku. Vďaka tomu vyniká hra svetla a tieňa. V kúpeľniach architekti skombinovali nepravidelne tvarované obklady s jemnou kresbou mramoru na podlahe. Investori milujú sklo, čo sa odráža v množstve zrkadiel či sklenených svietidiel, ktoré sú v celom byte.

Celá rekonštrukcia prebehla bez zásahu do nosných konštrukcií tak, aby zodpovedala súčasným potrebám rodinného života. Kuchyňa je spojená s jedálňou aj obývacou miestnosťou, vďaka čomu v byte vznikla samostatná pracovňa s možnosťou prespania. Hlavná spálňa v severnej časti bytu má oddelený priestor šatníka s umývadlom a vlastnú kúpeľňu s výstupom na balkón. Halu uprostred bytu presvetľuje denné svetlo z ostatných izieb.

Takto má vyzerať rekonštrukcia bytu v historickej budove, ktorú navyše vytvoril renomovaný architekt. Galéria fotografií je prácou Alex Shoot Buildings.

Rekonštrukcia v kontexte modernistickej vily zo začiatku dvadsiateho storočiaVilla Bianca, PrahaVilla Bianca, PrahaVilla Bianca, Praha
Zobraziť galériu
(21)
Odporúčané
Oáza pokoja v srdci prírody. Takto vyzerá luxusná chata s výhľadom na najvyššiu horu v Česku Oáza pokoja v srdci prírody. Takto vyzerá luxusná chata s výhľadom na najvyššiu horu v Česku 24. januára 2024, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia