Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
12. januára 2024, 11:00
Čas čítania 1:18
Richard Balog

Takto vyzerá dom z korku a dreva medzi španielskymi horami. Ponúka moderný dizajn a množstvo svetla

Takto vyzerá dom z korku a dreva medzi španielskymi horami. Ponúka moderný dizajn a množstvo svetla
Zdroj: Javier Bravo
KULTÚRA ŠPANIELSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Sleduj atraktívne bývanie s využitím bioklimatických stratégií, do ktorého sa zamiluješ na prvý pohľad.

V rubrike o architektúre a dizajne predstavujeme projekty od slovenských a českých ateliérov, tentoraz však máme k dispozícii dielo od španielskeho architekta s charakteristickým rukopisom.

Konkrétne ide o novostavbu rodinného domu v malej obci Navajeda v regióne Kantábria, ktorá má jedinečný vzhľad aj konštrukciu. Autorom je Darío Cobo Calvo zo štúdia gurea arquitectura cooperativa.

Dom stojí na rovnom pozemku a má úžitkovú plochu necelých 190 štvorcových metrov vrátane garáže. Je obkolesený lesom a kopcami. Majitelia si vďaka tomu môžu každý deň užívať panoramatický výhľad na hory, kľukatý potok či nádherné vysoké duby.

Stavba je navrhnutá s využitím bioklimatických stratégií, postavená v dielni priemyselným systémom z vrstveného dreva a starostlivo dokončená jeho majiteľmi.

Odporúčané
Dom inšpirovaný horskou chatou za viac ako 565-tisíc eur. Nádherný projekt je menej než polhodinu od Prahy Dom inšpirovaný horskou chatou za viac ako 565-tisíc eur. Nádherný projekt je menej než polhodinu od Prahy 9. januára 2024, 11:00

Dom vystupuje ako abstraktná hmota v krajine, má jednoduchý a kompaktný tvar a prezentuje súčasný štýl vo vysokom štandarde. Fasáda obsahuje prírodné materiály, ako je korok a drevo, v kombinácii so štruktúrou z vrstveného dreva, ktoré plynulo splýva s prostredím. Strecha z vlnitého plechu s metalickým povrchom odráža kantábrijskú oblohu.

Z vonkajšieho pohľadu je jednoduchý, v kontraste so zložitým priestorovým usporiadaním v interiéri. Galéria prechádza a rozdeľuje priestor na dve časti a väčšinu roka funguje ako skleník, ktorý rozvádza teplý vzduch do oboch strán. Kuchyňa slúži ako spojovací článok medzi týmito dvoma priestormi a vytvára pôdorys v tvare písmena H. 

Využitie prefabrikovaných a priemyselne vyrábaných systémov uľahčilo podstatnú časť výstavby. Konštrukcia a obvodový plášť, zložené z rámov z vrstveného dreva, boli vyrobené v dielni a prevezené na miesto, kde boli ich časti zmontované za približne týždeň. Povrchové úpravy a časť drobných prác následne dokončili samotní užívatelia.

Použitie vrstveného dreva znížilo okrem času výstavby aj uhlíkovú stopu a spotrebu energie. Vylepšená izolácia spolu s podlahovým aerotermálnym vykurovaním zaisťuje takmer nulovú spotrebu energií. 

Bývanie má dve tváre z viacerých pohľadov – hermetickú a priepustnú, prírodnú a umelú, industriálnu a remeselnú. Priamoúmerný tomu je aj vzhľad interiéru, ktorý kombinuje moderný dizajn s vidieckymi prvkami a so sofistikovanými, respektíve inteligentnými riešeniami.

Autorom fotografií v galérii nižšie je Javier Bravo, ktorý zachytil všetky detaily. 

NavajedaNavajedaNavajedaNavajeda
Zobraziť galériu
(18)
Odporúčané
Na samote pri lese. Sleduj luxusnú drevenicu v Demänovskej Doline s výhľadom na zasneženú prírodu Na samote pri lese. Sleduj luxusnú drevenicu v Demänovskej Doline s výhľadom na zasneženú prírodu 5. januára 2024, 12:00
Domov
Zdieľať
Diskusia