Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
9. januára 2024, 11:00
Čas čítania 1:22
Richard Balog

Dom inšpirovaný horskou chatou za viac ako 565-tisíc eur. Nádherný projekt je menej než polhodinu od Prahy

Dom inšpirovaný horskou chatou za viac ako 565-tisíc eur. Nádherný projekt je menej než polhodinu od Prahy
Zdroj: Radek Úlehla
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY ČESKÁ REPUBLIKA
Uložiť Uložené

Rodinný dom s fasádou z opaľovaného dreva a konštrukciou z CLT panelov, ktorý ťa dostane vďaka nadčasovému dizajnu od skúsených architektov.

Rodinný dom v meste Říčany navrhol architekt Martin Hajný zo štúdia Ateliér Hajný. Vzhľad novostavby, ktorá stála približne 565-tisíc eur, je inšpirovaný horskými chatami a ponúka moderné bývanie vzdialené približne 25 minút od Prahy. 

Atraktívny dom s fasádou z opaľovaného dreva a konštrukciou z CLT panelov má úžitkovú plochu 180 štvorcových metrov, zatiaľ čo pozemok má 820 štvorcových metrov. 

Prianím a zároveň aj zadaním klienta bolo navrhnuť rodinný dom na mieste pôvodnej chaty, na ktorú chodieval od detstva. Od začiatku bolo jasné, že chata musí ísť preč, ale jej podoba čiastočne ovplyvnila podobu novostavby.

Pozri si najlepšiu architektúru v roku 2023
Odporúčané
Vyše 500-ročný dom v Českom Krumlove kombinuje majestátnosť a luxus. Takto vyzerá renesančný strop s moderným dizajnom Vyše 500-ročný dom v Českom Krumlove kombinuje majestátnosť a luxus. Takto vyzerá renesančný strop s moderným dizajnom 18. decembra 2023, 14:00
Rodinný dom s fasádou z opaľovaného dreva a konštrukciou z CLT panelov, ktorý ťa dostane vďaka nadčasovému dizajnu od skúsených architektov.
Rodinný dom s fasádou z opaľovaného dreva a konštrukciou z CLT panelov, ktorý ťa dostane vďaka nadčasovému dizajnu od skúsených architektov. Zdroj: Radek Úlehla

Nový územný plán v celej lokalite mesta v okrese Praha-Východ počíta s výstavbou rodinných domov, chaty tak postupne miznú. Architekt s klientom našli zhodu v tom, že vzhľadom na charakter okolia a sentimentálny vzťah k pôvodnej stavbe bude vhodné zohľadniť výraz a tvar starej chaty, a výsledok sa naozaj podaril.

Podlhovastá parcela je z jednej strany ohraničená protihlukovou stenou, ktorá patrí k železničnému koridoru. Z východnej strany je príjazdová komunikácia, ostatné strany sú definované pozemkami s typickými rekreačnými chatami. Pri zachovaní odstupových vzdialeností od železnice aj susedov bolo potrebné navrhnuť kompaktnú stavbu, ktorá však ponúka štedrú plochu na bývanie rozdelenú do troch obytných jednotiek. 

Říčany
Zdroj: Radek Úlehla

Praktické dispozičné riešenie delí dom na severnú funkčnú a južnú oddychovú časť. Prízemie obsahuje dve garsónky so samostatnými vstupmi, vstupnú a technickú časť hlavného bytu a väčšiu obývaciu miestnosť s kuchyňou. V podkroví sa nachádza spálňa, pracovňa a kúpeľňa hlavného bytu. 

Architekt kládol dôraz na maximálne jednoduché hmotové riešenie. Tvar strechy a jej presahy vychádzajú z typických tvarov pôvodných chát, zároveň poskytujú tienenie južnej fasády a chránia terasu pred dažďom. Pri hlavnej spálni za tieniacimi lamelami vznikol priestranný balkón.

Použité materiály sú nenápadné a prírodné – v exteriéri dominuje spomínané opaľované drevo, v interiéri pohľadové CLT panely, pričom nábytok a zariadenie korešponduje s tmavou fasádou domu. Nechýbajú ani moderné technológie vrátane elektrického podlahového kúrenia či vzduchotechniky s rekuperáciou. 

V jednoduchosti je krása, a to v tomto prípade platí. Pozri si galériu od Radka Úlehlu.

Rodinný dom s fasádou z opaľovaného dreva a konštrukciou z CLT panelov, ktorý ťa dostane vďaka nadčasovému dizajnu od skúsených architektov.Říčany Říčany Říčany
Zobraziť galériu
(30)
Pozri si najlepšiu architektúru v roku 2023
Odporúčané
Dokonalá horská idylka v modernom vyhotovení. Takto vyzerá rozprávkový rodinný dom v českých Krkonošiach Dokonalá horská idylka v modernom vyhotovení. Takto vyzerá rozprávkový rodinný dom v českých Krkonošiach 23. decembra 2023, 13:00
Domov
Zdieľať
Diskusia