Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
23. decembra 2023, 13:00
Čas čítania 1:22
Richard Balog

Dokonalá horská idylka v modernom vyhotovení. Takto vyzerá rozprávkový rodinný dom v českých Krkonošiach

Dokonalá horská idylka v modernom vyhotovení. Takto vyzerá rozprávkový rodinný dom v českých Krkonošiach
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Architekt Martin Šenberger pri tvorbe návrhu čerpal inšpiráciu v tradičnej horskej architektúre, ktorú prispôsobil súčasným potrebám a trendom.

Jeden z posledných architektonických projektov, na ktorý sa pozrieme v roku 2023, je od českého ateliéru mar.s architects a nachádza sa na hranici lesa v katastrálnom území obce Dolní Malá Úpa.

Ide o rodinný dom s úžitkovou plochou 292 štvorcových metrov, ktorý bol dokončený v roku 2022 a je posadený do výnimočného kontextu horskej obce. Architekt Martin Šenberger navrhol dom pre svojich priateľov, ktorý je inšpirovaný historickými stavbami v pohorí Krkonoše.

Dom je otočený na západ smerom k horskej lúke plnej stromov a majiteľom ponúka lukratívne bývanie v klasickom štýle s doplnením o moderné architektonické princípy. Celková plocha pozemku je viac ako 3 600 štvorcových metrov.

Odporúčané
Vyše 500-ročný dom v Českom Krumlove kombinuje majestátnosť a luxus. Takto vyzerá renesančný strop s moderným dizajnom Vyše 500-ročný dom v Českom Krumlove kombinuje majestátnosť a luxus. Takto vyzerá renesančný strop s moderným dizajnom 18. decembra 2023, 14:00
Architekt Martin Šenberger pri tvorbe návrhu čerpal inšpiráciu v tradičnej horskej architektúre, ktorú prispôsobil súčasným potrebám a trendom.
Architekt Martin Šenberger pri tvorbe návrhu čerpal inšpiráciu v tradičnej horskej architektúre, ktorú prispôsobil súčasným potrebám a trendom. Zdroj: BoysPlayNice

Tvar stavby je jednoduchý, výrazne pozdĺžny a posadený na poctivom sokli, ktorý je obložený miestnym kameňom. Objem domu nad kamenným soklom je obložený drevom bez povrchovej úpravy, vďaka čomu získa v priebehu času sivú farbu, ktorú doplnia biele škáry medzi doskami. Takto fasáda vydrží dlhé roky aj v podmienkach najvyšších hôr.

Sedlová strecha je pokrytá hliníkovým plechom v čiernom laku a vystupuje z nej dvojica vikierov, ktoré sú perfektne odsadené od štítu.

V západnej časti je hlavný objem domu rozšírený o verandu, ktorá vychádza z riešení dostavieb historických chalúp. Je čiastočne krytá zvislým latovaním v úrovni fasády. Z verandy vystupuje ako akcent oceľová, kompletne otvorená terasa nad úrovňou okolitého terénu, ktorú podopierajú dve odolné nohy. Pri zlej viditeľnosti ide o „veliteľský mostík“ uprostred ničoho.

Dolní Malá Úpa, BoysPlayNice
Zdroj: BoysPlayNice

Cez vstupný box sa návštevník dostane do zádveria a ďalej do domu s prirodzenou nadväznosťou miestností, pričom prím hrá najmä priestranný obývací priestor. Z prvého poschodia vedie schodisko do suterénu s domácim wellness a športovou časťou, ale aj do podkrovia, v ktorom sú len spálne. 

Koncept interiéru je priamoúmerný celkovému charakteru domu, kde hlavným cieľom bolo vytvoriť ideálne zázemie pre rodinu tak, aby sa všetci cítili príjemne aj v prípade silných búrok. Najvýraznejším prvkom je aj v tomto prípade drevo, ktoré architekt doplnil o decentne tlmenú farebnosť, dôsledne vybrané remeselné, respektíve výtvarné prvky a atraktívne solitéry vrátane dizajnérskych kusov kresiel, sedacej súpravy či svietidiel.

Čo dodať? Pozri si galériu fotografií od ateliéru BoysPlayNice.

Dolní Malá Úpa, BoysPlayNiceDolní Malá Úpa, BoysPlayNiceDolní Malá Úpa, BoysPlayNiceArchitekt Martin Šenberger pri tvorbe návrhu čerpal inšpiráciu v tradičnej horskej architektúre, ktorú prispôsobil súčasným potrebám a trendom.
Zobraziť galériu
(20)
Odporúčané
Zrekonštruovaný rodinný dom v Rusovciach pripomína 5-hviezdičkový hotel: Štyri spálne, vysoké stropy či súkromné kino   Zrekonštruovaný rodinný dom v Rusovciach pripomína 5-hviezdičkový hotel: Štyri spálne, vysoké stropy či súkromné kino 14. decembra 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia