Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
18. decembra 2023, 14:00
Čas čítania 1:20
Richard Balog

Vyše 500-ročný dom v Českom Krumlove kombinuje majestátnosť a luxus. Takto vyzerá renesančný strop s moderným dizajnom

Vyše 500-ročný dom v Českom Krumlove kombinuje majestátnosť a luxus. Takto vyzerá renesančný strop s moderným dizajnom
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Unikátne bývanie ukrýva zrekonštruovaný interiér ako z magazínu o štýlovom bývaní.

Český Krumlov patrí medzi najkrajšie miesta v Českej republike, a to vďaka prírode v okolí a množstvu krásnych historických budov, ktoré nájdeš v celom meste. Dnes sa pozrieme do jedného zo starých domov, ktorý má viac ako 500 rokov a ukrýva nový zrekonštruovaný interiér ako z magazínu o štýlovom bývaní.

Projekt s pracovným názvom Masná 130 je dielom renomovaných architektov z ateliéru ORA, ktorí majú vo svojom portfóliu viacero veľkých návrhov a aj v tomto prípade ukázali svoje nadobudnuté zručnosti.

Odporúčané
FOTO: Dom s mostíkom, ktorý spája dve časti stavby s odlišným charakterom. Realizácia neďaleko Prahy stála viac ako 500-tisíc eur FOTO: Dom s mostíkom, ktorý spája dve časti stavby s odlišným charakterom. Realizácia neďaleko Prahy stála viac ako 500-tisíc eur 28. novembra 2023, 12:00
Architekti z ateliéru ORA vytvorili unikátne bývanie, v ktorom ponechali množstvo pôvodných prvkov.
Architekti z ateliéru ORA vytvorili unikátne bývanie, v ktorom ponechali množstvo pôvodných prvkov. Zdroj: BoysPlayNice

Podľa slov majiteľov bol dom v žalostnom stave, ale videli v ňom veľký potenciál, aj keď vedeli, že celková rekonštrukcia nebude jednoduchá. V spolupráci s tímom architektov ORA postupne zistili, že stavba má narušenú statiku, nie je napojená na kanalizáciu a strecha je v havarijnom stave. Napriek všetkým problémom nakoniec vytvorili bývanie, na ktoré určite nezabudneš za niekoľko hodín.

Majitelia si želali zachovať čo najviac historických prvkov, ale zároveň chceli dom otvoriť, respektíve prispôsobiť súčasnému životu a doplniť interiér niečím, čo ich charakterizuje – a tým je záľuba v modernom dizajne a minimalistickom štýle. Obe vrstvy organicky prepojili. 

Apartmánu s úžitkovou plochou 80 štvorcových metrov dominuje hlavný obytný priestor, salón s vyrezávaným renesančným stropom. Miestnosť bola pôvodne rozdelená priečkou, ktorú architekti zbúrali, vďaka čomu vznikol otvorený priestor. Pôvodné výmaľby v sýtom karmínovom odtieni určujú tmavosť povrchov. Trámový strop má temné tóny, ktoré človeka doslova ťahajú bližšie k sebe. 

Český Krumlov, ORA
Zdroj: BoysPlayNice

Druhou miestnosťou je spálňa, kde architekti ponechali len fragment pôvodných výmalieb. Do zvyšku priestoru vnáša pokoj svetlá krémová farba. Najsvetlejším priestorom v dome je kúpeľňa s toaletou, ktoré sú v minimalistickom štýle v chladných odtieňoch.

Architekti ORA pristúpili k zariaďovaniu ako ku koláži, keď solitéry vkladali ako samostatné objekty, ktoré si držia odstup. Väčšina nábytku v interiéri je vyrobená na mieru z temne moreného brezového dreva, zatiaľ čo mosadzné nohy odrážajú okolie, splývajú s ním a podporujú separáciu jednotlivých objektov.

Rozumieme, že takýto unikátny dizajn nie je pre každého, ale veríme, že si v ňom nájdeš niečo, čo ťa inšpiruje alebo zaujme. Pozri si galériu od skúsených fotografov BoysPlayNice

Architekti z ateliéru ORA vytvorili unikátne bývanie, v ktorom ponechali množstvo pôvodných prvkov. Český Krumlov, ORAČeský Krumlov, ORAČeský Krumlov, ORA
Zobraziť galériu
(20)
Odporúčané
FOTO: Byt za 2,8 milióna eur v centre Prahy. 165 štvorcových metrov, luxusné vybavenie a veľká terasa FOTO: Byt za 2,8 milióna eur v centre Prahy. 165 štvorcových metrov, luxusné vybavenie a veľká terasa 1. decembra 2023, 14:00
Domov
Zdieľať
Diskusia