Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
24. januára 2024, 11:00
Čas čítania 1:27
Richard Balog

Oáza pokoja v srdci prírody. Takto vyzerá luxusná chata s výhľadom na najvyššiu horu v Česku

Oáza pokoja v srdci prírody. Takto vyzerá luxusná chata s výhľadom na najvyššiu horu v Česku
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Množstvo svetlého dreva, moderný dizajn aj vlastná sauna. Vstúp do luxusnej chaty v českých horách.

S atraktívnymi drevenicami, respektíve chatami sa roztrhlo vrece a dnes sa pozrieme na ďalší výnimočný projekt, tentoraz od českých architektov a dizajnérov, ktorí majú vo svojom portfóliu viacero oceňovaných diel. 

Chalupa HAJ, ako znie názov projektu, sa nachádza v Krkonošiach a je spoločným dielom ateliérov ADR (architektúra) a Formafatal (interiér). Moderná stavba dokončená v roku 2022 má jednoduchú archetypovú formu aj materiálovú skladbu. Úžitková plocha je 242 štvorcových metrov, zatiaľ čo celý pozemok má veľmi štedrých 3 100 štvorcových metrov.

Zadaním majiteľov (rodiny s deťmi) bolo vytvoriť rekreačný objekt na trávenie voľného času v letnom aj zimnom období, ktorý poskytne priestor pre široký okruh blízkych a priateľov. Rodina túžila po chate, ktorá zapadne do okolitej krajiny, bude rešpektovať miestnu architektúru a zároveň bude moderná a splní všetky potreby súčasného života.

Odporúčané
Dom inšpirovaný horskou chatou za viac ako 565-tisíc eur. Nádherný projekt je menej než polhodinu od Prahy Dom inšpirovaný horskou chatou za viac ako 565-tisíc eur. Nádherný projekt je menej než polhodinu od Prahy 9. januára 2024, 11:00
Moderná stavba dokončená v roku 2022 má jednoduchú archetypovú formu aj materiálovú skladbu.
Moderná stavba dokončená v roku 2022 má jednoduchú archetypovú formu aj materiálovú skladbu. Zdroj: BoysPlayNice

Architekti splnili zadanie na výbornú. Dom stojí na západnom svahu jedného z hrebeňov krkonošských hôr v nadmorskej výške cca 1 000 metrov nad morom a je obklopený voľnou prírodou, ktorá nie je ohraničená plotom ani bariérami. Zo severnej strany je les a z väčšiny okien je pekný výhľad do údolia a krajiny, ale aj na vrchol najvyššej českej hory Sněžky. 

Ide o jednopodlažný dom s obytným podkrovím. Objekt sa skladá z dvoch základných hmôt – prvá – hlavná má tvar obdĺžnika s rozmermi cca 15 × 10 metrov (obložená najmä drevom) a je zakrytá sedlovou strechou z hliníkového plechu s drážkami. Druhá hmota je prízemná s rovnou strechou a oba objemy sa navzájom prelínajú. 

Interiér kombinuje svetlé drevo s čiernymi prvkami a modernými solitérmi.
Interiér kombinuje svetlé drevo s čiernymi prvkami a modernými solitérmi. Zdroj: BoysPlayNice

V prízemí objektu, v časti pod hlavnou hmotou, je umiestnený priestranný obytný priestor s kuchyňou a jedálňou, technickým zázemím a oddychovými priestormi. V druhej časti stavby je garáž. V podkroví, ktoré je prístupné z chodby cez schodisko, sú tri spálne, dve kúpeľne a jedna samostatná toaleta. Hlavná spálňa má lodžiu na severnej fasáde, ostatné spálne majú zvýšený strop, ktorý slúži ako príležitostne využívaný priestor na spanie. 

Čo sa týka vzhľadu interiéru, tím architektov z ateliéru Formafatal stavil na atraktívnu kombináciu svetlého dreva s kontrastnými čiernymi prvkami v podobe väčšiny vybavenia vrátane schodiska a moderné solitéry či okrúhle svetlá.

Detailné fotografie sú prácou ateliéru BoysPlayNice. V komentároch nám napíš, či by si cez víkendy vymenil/-a ruch veľkomesta za takúto oázu pokoja v srdci prírody.

Krkonoše, BoysPlayNiceKrkonoše, BoysPlayNiceKrkonoše, BoysPlayNiceKrkonoše, BoysPlayNice
Zobraziť galériu
(40)
Odporúčané
Na samote pri lese. Sleduj luxusnú drevenicu v Demänovskej Doline s výhľadom na zasneženú prírodu Na samote pri lese. Sleduj luxusnú drevenicu v Demänovskej Doline s výhľadom na zasneženú prírodu 5. januára 2024, 12:00
Domov
Zdieľať
Diskusia