Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
9. februára 2024, 11:30
Čas čítania 1:18
Richard Balog

V jednoduchosti je krása. Sleduj minimalistický byt v srdci Prahy s izbami ako na zámku a s brutálnou rozlohou

V jednoduchosti je krása. Sleduj minimalistický byt v srdci Prahy s izbami ako na zámku a s brutálnou rozlohou
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Krásny projekt v srdci Prahy, ktorý bol dokončený v roku 2020.

Sme nadšení z toho, že kvalitná architektúra a kvalitný interiérový dizajn majú čoraz výraznejšie miesto aj v našich končinách, o čom sa dnes presvedčíš vďaka projektu kompletnej rekonštrukcie veľkometrážneho bytu v samom srdci Prahy. Autormi návrhu sú architekti z ateliéru RDTH. Odviedli naozaj pôsobivú prácu.

Byt s úžitkovou plochou viac ako 170 štvorcových metrov sa nachádza v blízkosti židovského cintorína a jeho vzhľad má jemnú a nadčasovú estetiku, pričom plne rešpektuje prvky secesnej historickej budovy. Želaním klientov bolo zrekonštruovať ich nové bývanie tak, aby mali všetci členovia rodiny aj hostia dostatok súkromia a priestoru na oddych, prácu a skladovanie. Túto požiadavku architekti splnili bravúrne.

Odporúčané
FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov 25. januára 2024, 11:00
Projekt kompletnej rekonštukcie veľkometrážneho bytu v samom srdci Prahy.
Projekt kompletnej rekonštukcie veľkometrážneho bytu v samom srdci Prahy. Zdroj: BoysPlayNice

Ústredným bodom bytu v pražskej štvrti Josefov (Praha 1) sú spoločné priestory (denná zóna), zatiaľ čo súkromné svety členov rodiny sú v cípoch pôdorysu. Línie dverí vytvárajú optické prepojenie (enfiládu) izieb ako na zámku, čo je typické najmä pre barokovú architektúru v 17. storočí.

Tím architektov ateliéru RDTH v zložení René Dlesk, Tamara Kolaříková a Daniel Baše stavili na nadčasovú eleganciu a kvalitné materiály. Všetky podlahy sú nové dubové – klasický parketový stromček doplňujú bordúry (zdobenie) stien.

Historické dvere sú vybavené novými kľučkami, ktoré sú odliate z brúsenej mosadze. Závesné svietidlá navrhlo na zákazku Studio Dechem. Priamo pre tento projekt vzniklo napríklad svietidlo Kono, ktoré neskôr získalo ocenenie za najlepšiu kolekciu svietidiel na Designbloku 2019.

Prirodzenú a rozumnú hierarchiu priestorov s izbami v cípoch pôdorysu dopĺňajú kúpeľne s množstvom prirodzeného svetla, ktoré zabezpečujú nadsvetlíky. V kúpeľni rodičov nájdeš lamely, ktoré zvyšujú pocit súkromia.

Praha
Zdroj: BoysPlayNice

Čo sa týka celkového vzhľadu a dojmu z rekonštrukcie, musíme architektov pochváliť za harmonickú kombináciu nového so starým, vďaka čomu má bývanie veľmi príjemnú atmosféru.

Oceňujeme aj striedmu farebnú paletu vzhľadom na to, že steny s bielou maľovkou vytvárajú atraktívny kontrast s dubovými podlahami aj ostatnými kusmi nábytkov, ktoré sú vyrobené na mieru. Za trochu rušivý bod považujeme sedaciu súpravu v obývačke, ktorá z nášho pohľadu nekorešponduje s celkovým dizajnom inak minimalistického bytu. 

Presvedč sa o nadčasovosti tohto bytu prostredníctvom galérie od ateliéru BoysPlayNice.

Projekt kompletnej rekonštukcie veľkometrážneho bytu v samom srdci Prahy.PrahaPrahaPraha
Zobraziť galériu
(22)
Odporúčané
Toto je štvorizbový byt v Sky Parku, ktorý architekti navrhli majiteľke na mieru. Ponúka luxusný výhľad na Staré Mesto Toto je štvorizbový byt v Sky Parku, ktorý architekti navrhli majiteľke na mieru. Ponúka luxusný výhľad na Staré Mesto 2. februára 2024, 15:30
Domov
Zdieľať
Diskusia