Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Agencja Kreatywna Lemoniada.
7. februára 2024, 11:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

Takto zrekonštruovali luxusný historický byt v centre Varšavy. Pôvodný dom pochádza z 19. storočia

Takto zrekonštruovali luxusný historický byt v centre Varšavy. Pôvodný dom pochádza z 19. storočia
Zdroj: Yassen Hristov
KULTÚRA POĽSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Poľskí architekti predstavujú projekt veľkometrážneho bytu, ktorý osloví aj tých najnáročnejších.

Pôvab historického bytového domu z 19. storočia v kombinácii s prepracovaným interiérom vytvára atraktívny životný priestor, v ktorom musí byť radosť žiť. Realizáciu od architektov zo štúdia Hola Design ocenili nielen majitelia, ale aj porota v súťaži International Property Awards 2020/2021. 

Projekt sa nachádza v historickom bytovom dome v samom centre Varšavy. Hlavnou inšpiráciou pri tvorbe návrhov priestoru veľkometrážneho bytu boli pre architektov umelecké diela v zbierke majiteľov, ktorých požiadavkou bolo, aby bol celý interiér v súlade s klasickou elegantnou estetikou.

Luxusný byt s úžitkovou plochou 160 štvorcových metrov je priestorom, ktorý už na prvý pohľad vyžaruje klasickú eleganciu, pričom architekti Monika a Adam Bronikowskí odkázali na historické prvky, ale zároveň zachovali moderný pocit ľahkosti a vzdušnosti priestorov.

Odporúčané
FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov FOTO: Takto zrekonštruovali veľkometrážny byt v historickej pražskej vile. Pôvodný dom má vyše 110 rokov 25. januára 2024, 11:00
Varšava, Hola Design
Zdroj: Yassen Hristov

Najzaujímavejšou časťou celého interiéru je priestranná obývacia izba s jedinečným charakterom, ktorý vyzdvihujú veľkoformátové okná, prémiové omietky aj drevené podlahy. Ide o srdce bytu rozdelené na dve zóny s panoramatickým výhľadom na mesto.

Priestor na trávenie voľného času je prepojený s otvorenou kuchyňou a jedálenským kútom. Súčasťou bytu je hlavná spálňa s kúpeľňou, detská izba a kúpeľňa. Na žiadosť majiteľov tím Hola Design vylepšil funkčnosť bytu tým, že mu určil samostatnú garsónku. Ďalšou cennou devízou bývania je aj strešná terasa, na ktorú vedú pôvodné drevené striedavé schodiská so špeciálnymi podestami v tvare lopatiek.

Varšava, Hola Design
Zdroj: Yassen Hristov

Farebnú paletu v celom byte tvoria svetlé béžové odtiene a biela. Tónované pozadie vytvorilo priestor pre tapetu s ostrým vzorom, štukové omietky s ozdobnými motívmi a dekoratívne detaily. Nábytok je navrhnutý s majstrovskou precíznosťou a realizovaný štúdiom Hola Design. Do miestností vnáša noblesu. Materiály najvyššej kvality vrátane tmavého dubového masívu alebo prírodného kameňa podčiarkujú prestíž miesta a čerpajú inšpiráciu z najlepších tradícií klasicizmu. 

Pozornosť pútajú aj svietidlá, ktoré pripomínajú historické lustre a dodávajú miestnostiam jemnosť a osobitný charakter. Kúpeľne poskytujú dostatok priestoru a nadčasový dizajn v kombinácii so zlatými prvkami a s prírodným kameňom.

Rekonštrukcia historickej budovy Foksal 13/15, ktorá je symbolom luxusu a najprestížnejšou adresou vo Varšave, trvala niekoľko rokov, ale výsledok je skvostný. Pomáha tomu aj toto výnimočné bývanie, ktoré najlepšie vystihuje slovné spojenie eklektická esencia minulosti v luxusnom vyhotovení. Pri pohľade na fotografie od Yassena Hristova pochopíš prečo. 

Varšava, Hola DesignVaršava, Hola DesignVaršava, Hola DesignVaršava, Hola Design
Zobraziť galériu
(28)
Odporúčané
Toto je štvorizbový byt v Sky Parku, ktorý architekti navrhli majiteľke na mieru. Ponúka luxusný výhľad na Staré Mesto Toto je štvorizbový byt v Sky Parku, ktorý architekti navrhli majiteľke na mieru. Ponúka luxusný výhľad na Staré Mesto 2. februára 2024, 15:30
Domov
Zdieľať
Diskusia