Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou plusminusarchitects
9. apríla 2024, 13:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

FOTO: Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní

FOTO: Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní
Zdroj: Maroš Fečík
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Lukratívna adresa v hlavnom meste na hranici lesa a návrh skúsených architektov je výbornou kombináciou.

Renomovaný bratislavský ateliér plusminusarchitects, ktorý tvoria architekti Maroš Fečík a Filip Kandravý, navrhol v spolupráci s Katarínou Rojkovou drevodom ladený v tmavých tónoch v Devíne. Výsledok je pastvou pre oči. 

Dom stojí na juhozápadnom okraji lukratívnej mestskej časti Bratislavy a má priamy kontakt s Devínskou lesostepou, ktorá bola s morfológiou terénu a výhľadom na hrad určujúcim prvkom pri tvorbe konceptu. Pozdĺžne prevýšenie pozemku s výmerou 662 štvorcových metrov je 8,5 metra, priečne 4,2 metra.

Bývanie má úžitkovú plochu 240 štvorcových metrov a majiteľom umožňuje plynulý prístup zo severnej strany, ktorá je lemovaná príjazdovou cestou. 

Odporúčané
FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur 15. marca 2024, 11:00
Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní.
Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní. Zdroj: Maroš Fečík

Dom stojí na betónových pilótach a železobetónovej doske. Nadzemná časť je drevostavba zo systému Lignotrend. Fasáda je prevetrávaná, ukončená cédrovými doskami v tmavej povrchovej úprave.

Denná časť domu sa otvára od juhovýchodu po juhozápad a cez drevené terasy plynulo predlžuje interiér do vysokých stromov. Pocit bývania v korunách stromov umocňuje veľkoformátové dvojpodlažné presklenie obytného priestoru v tesnom kontakte so zalesneným svahom oproti. Usporiadanie okien na severnej fasáde umožňuje výhľady na hrad Devín.

Juhozápadná terasa je doplnená o malý bazén s napnutou vodnou hladinou a podroštové stupne, ktoré smerujú do usporiadanej záhrady od Eugena Guldana zo spoločnosti Guldan Architects. V najužšej časti záhrady je k dispozícii saunovací domček vhodný na relaxáciu.

Odporúčané
Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave 29. februára 2024, 17:30
Bratislava, Devín, plusminusarchitects
Zdroj: Maroš Fečík

Denná časť prízemia domu obsahuje plne vybavenú kuchyňu s minimalistickou linkou, jedáleň a priestrannú obývaciu miestnosť s kozubom a výhľadom do záhrady. K dispozícii je aj hosťovská izba, hygienické zázemie a technická miestnosť. V nadväznosti na vstupnú časť stojí tieniaca pergola vhodná pre tri autá a exteriérové sklady. 

Zavesená galéria nad obývačkou je miestom pre izbu, respektíve izby detí, kúpeľňu a otvorenú pracovňu. Na protiľahlej strane je úzka terasa nad ulicou s výhľadom na hrad. Vrchné podlažie obsahuje hlavnú rodičovskú spálňu, hygienické vybavenie, šatník a obrovskú strešnú terasu orientovanú do zelene. Dom výškovo prepája vzdušné oceľové schodisko zakončené preskleným východom na strechu. Celý interiér dýcha moderným dizajnom, sofistikovanými riešeniami a prírodou, ktorá je všade navôkol.

Ak si zvedavý/-á na to, ako vyzerá tento atraktívny drevodom v Devíne, pozri si galériu od spoluautora projektu Maroša Fečíka. Takto vyzerá moderná architektúra a cool interiérový dizajn spod rúk skúsených tvorcov, ktorí vedia, čo robia. 

Bratislava, Devín, plusminusarchitectsBratislava, Devín, plusminusarchitectsBratislava, Devín, plusminusarchitectsBratislava, Devín, plusminusarchitects
Zobraziť galériu
(37)
Odporúčané
Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy 23. februára 2024, 15:30
Domov
Zdieľať
Diskusia