Nedeľa 25. 6. 2017 meniny má Olívia, Tadeáš

hľadaj na refresheri

Zaujímavosti - Ľudia

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

Aj Slovensko sa môže pochváliť spoločnosťou na výrobu kvalitnej čokolády. Okrem toho, že sa volá LYRA, môžeme povedať, že ide o jednu z najlepších čokolád na svete.

19. máj 2015, 18:20
19. máj 2015, 18:20

Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladké pochúťky na celom svete, ale kvalitným potešením nepohrdnú ani Slováci. Bohužiaľ, väčšina slovenských obyvateľov nemá ani potuchy o tom, že pravá a hlavne kvalitná čokoláda nie je tá, ktorú môžu nájsť na pultoch supermarketov, ale práve tá ručne vyrábaná. Zhodou okolností sa aj Slovensko môže pochváliť výrobňou čokolády, a to nie hocijakej. Volá sa LYRA, pochádza z okolia Nitry a v roku 2008 za jej vznikom stáli spočiatku dvaja chlapíci, Karol Stýblo a Milan Lukáč a nakoniec sa k nim pridal aj tretí spolumajiteľ Martin Dukát. Okrem úspechov na obmedzenom slovenskom trhu sa čokoláde LYRA podaril aj husársky kúsok, keď na prestížnej súťaži GREAT TASTE AWARDS 2015 v anglickom Londýne získala zlatú hviezdu Great taste a zaradila sa tak medzi najlepšie čokolády na svete. My sme sa rozhodli priniesť ti zaujímavý rozhovor o tom, ako sa vlastne Slováci dostali až ku výrobe čokolády, o situácii na čokoládovom trhu, o návštevách zahraničných plantáží, ale koniec koncov aj samotnej výrobe čokolády. Na naše zvedavé otázky nám odpovedal Karol Stýblo, ktorý je mimochodom jedným zo štyroch ľudí na svete s titulom Fino Aroma Master Chef Chocolatier.

 

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Ako ste sa spoznali s ostatnými spolumajiteľmi a čo vás spojilo dokopy?

Aktuálne sme traja spolumajitelia. Milan, môj švagor, s ktorým sme boli od samotného začiatku. Rozbiehali sme projekt dovozu belgických praliniek a predajní. Po dvoch rokoch sme pribrali Martina, ktorý okrem toho, že je veselý, priniesol aj nové myšlienky a pomohol s odbytom. Martin bol do toho času našim zákazníkom.

 

Čo bol prvý impulz, ktorý vám vnukol nápad vyrábať vlastnú čokoládu?

Tento impulz nám dali naši zákazníci. Po uvedení našich horúcich čokolád – prvých na našom trhu, ktoré sa nerobili z instantného prášku, ale z pravej čokolády, prichádzal dopyt po ďalších čokoládových produktoch. A tak sme začali vyrábať pre kaviarne čokoládky ku káve s potlačou loga na obale. Následne sme hľadali vyššiu kvalitu surovín, ako sú európske vo väčšine prípadov (napríklad belgické) a dostali sme sa do kontaktu s kolumbijským dodávateľom. To nás posunulo ďalej a pomohlo nám to odlíšiť sa od konkurencie.

 

Ako máte vo firme rozdelené kompetencie? Kto sa venuje čomu?

Ja mám na starosti vývoj a časť obchodu. Milan sa venuje ekonomike a účtovníctvu a Martin obchodu. Samozrejme, všetky veci ako novinky, receptúry, stratégie a dizajny spolu konzultujeme a vyľaďujeme.

 

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Ako na rozbiehajúci sa biznis reagovalo okolie, rodina a priatelia?

Počas celej doby sme cítili veľkú podporu a pomoc od rodiny, priateľov a známych. Navyše, neskôr sme dostávali veľa prajných emailov a správ aj od ľudí, ktorých osobne nepoznáme, a to sú veci, ktoré nás posúvajú vpred a povzbudzujú v ďalšom smerovaní firmy.

 

Čo sa s príchodom vlastnej výroby čokolády zmenilo v osobnom živote z pohľadu zaneprázdnenosti?

Z osemhodinovej pracovnej doby sa stala minimálne 12-hodinová. Z päťdňového pracovného týždňa sa stal 6-dňový. Z klasických diskusných tém, sledovania televízie či politiky... sa stali témy čokoládovo-kakaové :). Každopádne sa snažíme rozdeliť si čas medzi rodinu a prácu. Od augusta do Vianoc sme však v práci denne a niekedy aj nočne :).

 

Mohli by ste nám povedať niečo bližšie o jednotlivých surovinách, z ktorých sa LYRA vyrába?

LYRA produkty sa momentálne vyrábajú z kakaových bôbov z Kolumbie (jednu čokoládu robíme aj zo surovín z oblasti Peru). Tieto oblasti Strednej a Južnej Ameriky prinášajú najkvalitnejšie kakaové bôby s krásnou kvetovou a ovocnou vôňou. Bôby sú šetrne pražené a konšované (úprava chuti a vône čokoládovej hmoty miesením za určitých podmienok v tankoch, pozn. red.), aby sa v nich zachovalo čo najviac antioxidantov a ďalších pozitívne vplývajúcich prvkov. Všetky bôby, ktoré používame, sú z kakaa Trinitario a Criollo fino de aroma – čo sú najkvalitnejšie svetové bôby a ich podiel z celkového množstva kakaa je asi 6%. Všetky naše čokolády obsahujú 100% kakaového masla (nenahrádzame ho rastlinnými tukmi) a naše produkty sú sladené trstinovým nerafinovaným cukrom. Všetky ďalšie ingrediencie, ako lyofilizované ovocie, kvety v cukre či oriešky vyberáme vždy priamo z oblastí, kde majú najvyššiu kvalitu. Napríklad lieskovce dovážame z Piemontu, mandle zo Sicílie, ako aj pistácie a pražíme si ich sami.

 

Koľko ľudí sa podieľa na samotnej výrobe a chode spoločnosti?

Momentálne 11.

 

Čokolády Mandala s typickým posypom z tých najkvalitnejších surovín

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

Prebieha obchodovanie s kolumbijskými plantážami jednoducho a rýchlo, alebo je dovoz surovín z Južnej Ameriky komplikovaný?

Samozrejme, je tu viac úskalí. Veľakrát sme sa museli učiť rozdielom medzi kultúrami, dodacím lehotám, rozdielnym pohľadom... Každopádne je to iné ako z Európy :).

 

Čo sa zmenilo po úspešnom ťažení čokolády na Great Taste Awards?

Pomohlo nám to vo zviditeľnení sa – ako doma, tak aj vo svete. Kontaktovali nás domáce a zahraničné médiá, prišli nám ponuky na významné čokoládové udalosti. Bolo to pre nás odmenou za naše snaženie a nekompromisný postoj k zachovávaniu kvality.

 

Aký je to pocit byť jedným zo štyroch ľudí na svete s titulom Fino Aroma Master Chef Chocolatier?

Rovnaký, ako akékoľvek iné pomenovanie „funkcie“ :). Nesie to so sebou mieru zodpovednosti - zodpovednosť za dohliadanie na to, aby sa označovanie fino de aroma nezneužívalo, alebo pomáhať potenciálnym záujemcom pri práci s týmito surovinami.

 

Prečo práve názvy Lyra a Mandala?

LYRA: je spojením harmónie - harmónie chutí (lyra ako hudobný nástroj) a návrat k prírode (lyra ako vták).

Mandala: Ten okrúhly tvar a rôzne farebné posypy nám evokovali tento názov. A tak, ako sa aj budhistický obrazec vysypaný z farebného piesku alebo ryžovej múky nakoniec zničí, bez zvyšku zmizne aj táto čokoláda :).

 

V koľkých krokoch a ako dlho približne prebieha výroba vašej čokolády?

To záleží od konkrétneho produktu. Ale vo všeobecnosti môžeme povedať, že jednu smenu trvá, kým je produkt kompletný. Niektoré druhy výrobkov si vyžadujú viac krokov, ako praženie, konšovanie, potom temperácia, chladenie, formovanie, vyklápanie a balenie. Na niektoré produkty sa musia ešte upražiť orechy, pomlieť na pastu, vyrobiť nugát, dražovať a ochladzovať...

 

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Platia v prípade čokolády nejaké špeciálne hygienické pravidlá či podmienky?

Všeobecne ide o požiadavky, ako pri akejkoľvek inej potravinovej výrobe. A je ich dosť :). Také základné samozrejmé veci ako umývateľná podlaha, steny, kopec umývadiel a dresov, toalety, dezinfekčné priestory, hygienické oblečenia a ochranné pomôcky a mnohé ďalšie. Možno odlišné od iných potravinových výrobní je to, že keďže čokoláda sa nemá rada s vodou, stroje sa musia čistiť inak. My na ich čistenie používame kakaové maslo alebo kokosový olej.

 

Ako by ste porovnali podnikateľské podmienky na Slovensku v období, keď ste začínali s dneškom?

V období našich začiatok, čo sú roky 2007 - 2008, bolo iné trhové prostredie. Ľudia nerozoznávali tak kvalitnú čokoládu. Za vrchol kvality sa považovala Milka alebo Lindt, ale artesan čokolády tu ešte neboli. Dnes je situácia už úplne odlišná. Vďaka osvete, foodbloggerom, malým ľudovým trhom a chuti podporovať lokálnych výrobcov sa povedomie o kvalitných výrobkoch posunulo omnoho ďalej. Čo sa týka všeobecne kvality podnikateľského prostredia - tu nevnímam zlepšujúci sa trend - či už legislatívne podmienky pre podnikateľov, alebo mnohokrát platobnú disciplínu odberateľov. Nekonečné množstvo dozorných inštitúcií, ktoré nerozlišujú veľkosti prevádzok a vyžadujú často prísnejšie podmienky ako v západnej Európe, nie vždy prispieva k pohodičke :).

 

Chystajú sa do budúcnosti aj ďalšie, nové a odlišné druhy čokolády?

Určite áno. Momentálne máme čokolády z jednotlivých plantáží a oblastí Kolumbie, novú čokoládu máme z oblasti Peru. V utorok sme sa vrátili z Dominikánskej republiky, kde sme navštevovali farmy a dohadovali možnosti spolupráce. Okrem tabuľkových čokolád máme v sortimente aj dražované produkty a pre tento rok pripravujeme 9 noviniek.

 

Aké dvere vo svete a na Slovensku sa vám otvorili so začiatkom výroby čokolády?

Začali sme sa kontaktovať s rôznymi svetovými výrobcami čokolády. Na Facebooku pribudli mnohé známe svetové mená v našej oblasti, navštevujeme európskych čokolatierov – v Belgicku, Francúzsku. Zdieľame skúsenosti a poznatky. Navštívili sme plantáže v Kolumbii, Dominikánskej republike, výrobcov v Južnej Amerike či ministerstvo poľnohospodárstva Dominikánskej republiky.

 

V čom podľa vás spočíva konkurencieschopnosť vašej čokolády v porovnaní s veľkými nadnárodnými výrobcami?

My si môžeme determinovať kvalitu našich produktov. Vieme robiť málo kusové šarže, nie sme tlačení obchodnými reťazcami. Preto vieme ponúknuť našim zákazníkom okrem našich produktov aj širokú škálu individuálnych riešení. Vieme robiť šarže z menšinových produktov, čo globálni výrobcovia nevedia, keďže by to ich produkciu nepokrývalo. Okrem toho máme v kolektíve priateľské a osobné vzťahy, čo tiež prispieva ku vnímaniu finálneho produktu.

 

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Existujú medzi jednotlivými výrobcami nevraživé vzťahy alebo sa každý s každým snaží vychádzať kolegiálne?

Našou snahou je viesť férové a priateľské vzťahy s ostatnými producentmi a môžem povedať, že na Slovensku sa nám to darí. Organizujeme festival v októbri v Nitre, kam pozývame aj našu konkurenciu, kde sa môže odprezentovať a večer si ideme sadnúť na nejaký nealkoholický [:)] chladený nápoj. V zahraničí je to úplný štandard a keď zavolám kolegom z Belgicka, Francúzska alebo Anglicka, vždy sa veľmi radi stretnú, poprípade poradia.

 

Dá sa kvalita LYRY posunúť ešte vyššie alebo sa nachádza na úrovni, ktorú ste pre ňu vysnívali?

Po predstavení noviniek, ktoré sme pripravili na tento rok (čo bude na konci júla), myslím, že budeme ponúkať našim zákazníkom vrchol v našej oblasti. To ale nechcem ešte predbiehať. Stále je čo zlepšovať. Tento rok pracujeme aj na aktualizovaní dizajnu. Dali sme si za úlohu pokračovať v zásadách, ktoré sme si predsavzali. To je kvalita, transparentnosť – robiť naše produkty tak, aby zákazník presne vedel, z čoho sú vyrobené a aby boli z čo najmenej ingrediencií. Príroda – produkty, ako balené v prírodných obaloch, tak aj všetky suroviny tak prírodné ako sa dá. Pracujeme na certifikácií BIO a všetky ingrediencie používame prírodné, čo najviac zdraviu prospešné a snažíme sa používať čo najmenej surovín, ktoré môžu spôsobovať alergie. Posledná naša zásada je sociálna zodpovednosť – keďže nie sme na svete sami, je našou povinnosťou myslieť na všetkých v reťazci výroby našich produktov. Preto sme začali aktívne spolupracovať s farmármi a ich rodinami. Rozhodli sme sa rozhodli pre inú cestu v porovnaní s organizáciami ako Fair Trade, ale priamo pracovať s cieľovou skupinou.

 

Odmietate predaj svojej čokolády v supermarketoch nadobro, alebo by ste o ňom v budúcnosti vedeli porozmýšľať?

Siete supermarketov a hypermarketov nepovažujeme za vhodný odbytový kanál. Jednak nechceme byť tlačení ich obchodnou politikou a nemyslím si, že naše produkty sú vhodné na pulty našich supermarketov. Našou snahou je, aby zákazník dostal naše produkty čo najčerstvejšie, a to sa darí najviac cez malé autonómne predajne. Okrem toho, keďže aj my sme malá výroba, malé predajne sú nám sympatickejšie.

 

Čo by ste poradili mladým Slovákom a Čechom, ktorí majú nápad, ale zatiaľ primálo sebavedomia či strach z toho, ako by ich podnikanie dopadlo?

Ak hovorím za seba. Moje prvé podnikanie skončilo fiaskom. Ak sa niečo nepodarí, to nie je dôvod na sklamanie a zanevretie. Ak je myšlienka, ktorej verím, treba spraviť všetko pre to, aby som ju dotiahol do konca a určite to zafunguje. Nevzdať sa, byť úprimný k zákazníkom, neočakávať okamžité zbohatnutie a čo najviac preinvestovať späť do vývoja. Hlavne nezabúdať na všetkých, čo sú našou oporou.

 

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Aký bol váš najzábavnejší zážitok spojení s čokoládou?

Ak považujeme za zábavné zážitky, keď mi niekto prinesie k sviatku nejakú nízkokvalitnú čokoládu – napríklad, keď sme mali kolaudáciu, jeden priateľ nám priniesol celú edíciu čokoládových pochúťok :). Alebo keď sme mali malé deti vo výrobe a hovorili sme im, že si musia dať na hlavičky čapice a že či vedia prečo – odpoveď bola, aby im čokoláda nepadala na hlavu :).

 

Doprajete si LYRU aj mimo pracovnej doby alebo s ňou máte iba prísne pracovný vzťah?

V práci je to automatické, ale doma o desiatej večer v pokoji – to je niečo :).

 

Nelezie vám už čokoláda na nervy?

Vôbec – je to veda, ktorá sa dá spoznávať donekonečna.

 

Kde vidíte svoje podnikanie o 10 rokov?

Chceli by sme rozširovať všetky nami určené ciele. Nie je naším cieľom byť gigantickou výrobou. Ak budeme naďalej vyvíjať nové produkty z najkvalitnejších surovín, som presvedčený, že našich zákazníkov nesklameme. Tento rok prezentujeme produkt, ktorý vo svete zatiaľ nemá technologickú konkurenciu – traja svetoví čokolatieri technológovia vraveli, že je nereálne ho v našich požiadavkách kvality vyrobiť a my sme to zvládli. Toto je výzva :). A viac spolupracovať a participovať na elementárnych surovinách ako aj vzťahoch s ich producentami.

 

A takto to zase vyzerá v kakaových skladoch

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Chystáte sa expandovať aj za hranice Česka, Poľska a Slovenska?

Tento rok sa začína spolupráca s malým nemeckým a maďarským distribútorom. V septembri sa budeme prezentovať s vlastným stánkom na veľtrhu potravín a čokolády.

 

Ďakujeme za rozhovor a na záver by sme boli radi, ak by ste našim čitateľom venovali pár inšpiratívnych slov, vďaka ktorým ste sa možno dostali až tam, kde ste dnes.

Rodina, priateľstvo, úprimnosť, kvalita, empatia, veľkorysosť.

 

 

Čokoláde LYRA, ale aj Karolovi Stýblovi by sme na záver radi poďakovali za ochotu odpovedať na naše otázky a radi by sme im do budúcnosti zapriali ešte veľa slovenských, ale aj zahraničných úspechov. Ak by si rád našiel najbližšie predajné miesto čokolády LYRA, alebo si ju rovno zakúpil cez internetu, nezabudni navštíviť jej oficiálnu internetovú stránku na adrese lyrachocolate.com

 

 

Na záver niekoľko zaujímavých pohľadov do zákulisia

 

Fino Aroma Master Chef Chocolatier - Karol Stýblo

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Spomínané konšovanie

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Fázy fermentácie

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Čistenie čerstvých bôbov od dužiny, aby boli vhodné na výsadbu

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Sledovanie kvality bôbov sa robí po prerezaní gilotínou

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Pohľad na sušenie

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Štiepenie dospelej rastliny

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Rôzne kakaové hmoty

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Teploty praženia

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Zábery z nedávnej návštevy Dominikánskej republiky

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

LYRA: Lahodná slovenská čokoláda, ktorá očarila aj svetových odborníkov (Rozhovor)

 

Ak vo svojom okolí poznáš podobných šikovných Slovákov, ktorým vyšiel podnikateľský nápad, či už u nás, alebo v zahraničí, určite nám daj tip na adresu ado@refresher.sk

Vyjadri svoj názor na článok
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad! Menej takýchto článkov
Super! Viac takýchto článkov
Povedz nám, prečo sa ti článok nepáči:
Ďakujeme za tvoj názor!
Pomáha nám a autorom pri skvalitňovaní obsahu na stránke.
Zobraziť 19 komentárov
Diskusia
alebo poslať ako anonym
19 komentárov
Zoradiť komentáre podľa obľúbenosti času pridania
avatar
Adamicizn_19. máj 2015, 20:44

Mal som tú možnosť stretnúť sa s p. Karolom Stýblom. Je to skvelý odborník a aj super človek. Takisto čokoláda bola výborná. Držím palce pri osvete kvalitnej čokolády v naších končinách ;-) :-)

5 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
KÁRička19. máj 2015, 20:24

raz tu je článok o chudnutí a raz o najlepšej čokoláde... ale zaslintal som

2 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Oldřich17. február 2017, 19:59

Možno by bolo dobré vedieť, že z čokolády sa nepriberá. :) Teda ak sa naozaj jedná o čokoládu a nie o nejakú milku a podobné gebuziny.

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
lol19. máj 2015, 22:51

aj ked jes cokoladu, mozes byt chudy respektive echudnut. boze tieto tupe komentare. sleduj si kalorie a zer 5 tyciniek snickers denne.

5 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
fuerto19. máj 2015, 21:32

si si stranku pomylil s Fitcultom :-]

3 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
TFanatic21. máj 2015, 19:38

Skvele, ze sa slovaci presadili vo svete. Kvalita ich vyrobkov je skvela. Len autor clanku by si mal zistit par faktov o cokolade na slovensku. Urcite neboli prvy kt. zacali predavat pravu horucu cokoladu na slovensku, ta sa predavala ovela skor ako chlapci zacali s cokoladou pracovat a artesan cokolada sa na slovensku predava asi od roku 2000 a mozno aj skor. Inak s ostatnym suhlasim. Nech sa im dari, pretoze vyrabat a presadit sa na slovensku nie je vobec jednoduche.

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
ferihyll21. máj 2015, 12:14

kde ju dostať kúpiť

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
gombik19. máj 2015, 22:37

kde si mozem jednu kupit ? :D

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
johnnybravo19. máj 2015, 22:38

napriklad priamo na www.lyrachocolate.com , v sekcii webshop :)

4 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
onetwo19. máj 2015, 18:54

top!!!!

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Posol Šťastya22. máj 2015, 9:55

mňam vynikajúca čokoládka

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Deni20. máj 2015, 18:37

super! držím vám prsty, nech sa vám naďalej darí... hlavne udržiavať KVALITU, čo je dnes skôr vzácnosťou :) Veľa šťastia!

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
MSTRBTR20. máj 2015, 14:45

Super cokolada odporucam

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
ok20. máj 2015, 10:34

Nieco podobne, ale s kavou neviete odporucit?

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Jebo21. máj 2015, 14:17

Skús Brew Caffee vo freshi (http://www.brewbar.sk/), alebo PowerCoffee (http://www.powercoffee.sk/). To sú poctivé kávy.

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
:::19. máj 2015, 20:14

Sójový lecitín je mňamka...

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Jebo21. máj 2015, 14:12

Nahradzovať kakaové zložky sójovým lecitínom je v tejto dobe asi hodné ocenenia. Za tú cenu si to mohli odpustiť.

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Ju19. máj 2015, 20:06

chutnala som mandalu a ta s ruzovou posypkou bola top :)

0 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Wiktor19. máj 2015, 19:55

chcem

0 Odpovedať · Nahlásiť
Odoberaj REFRESHER videá
Najčítanejšie na webe
24 hodín7 dní30 dní