Sobota 19. 8. 2017 meniny má Lýdia

hľadaj na refresheri

Zaujímavosti - Ľudia

Slovenka vyrába džemy s alkoholom, ktoré vás opoja chuťou (Rozhovor)

Luxusný gastronomický zážitok. Alkoholový džem a čatní omáčky, kombinácie ktoré musíte ochutnať. Gentle Jam.

22. február 2015, 16:47
22. február 2015, 16:47

Džem a alkohol? Nič nie je nemožné, žilinský Gentle Jam vás opojí chuťou. Stretli sme sa so zakladateľkou a zároveň vrchnou varičkou Gentle Jam, Ivetkou Hrabovskou, aby nám povedala, čo všetko stojí za nezvyčajným spojením kvalitného alkoholu a vlastnoručne uvareného džemu. 

 

Slovenka vyrába džemy s alkoholom, ktoré vás opoja chuťou (Rozhovor)

 

Skús nám na začiatok povedať niečo o tom, čo to Gentle Jam vlastne je?

Ivetka: Gentle Jam je absolútne unikátny produkt. Sú to džemy a čatní omáčky s najdrahšími druhmi alkoholu. Je to v podstate originálna alkoholová rada džemov a čatní omáčok s bylinkami. Keďže chcem, aby ľudia dostali to najlepšie, nájdu v nich napríklad pravý bourbon, kvalitné portské víno, ale aj pravé šampanské z Francúzska. 

 

Nedá mi nespomenúť aj naozaj originálne balenia, predpokladám, že to bol tiež zámer, ako sa odlíšiť od zbytku trhu.

Ivetka: Určite, chcela som, aby zákazník dostal niečo jedinečné, špeciálnu plejádu, akoby džentlmenského džemu. Keď si to ľudia budú kupovať, nech z toho majú ozaj zážitok. Z celkového balenia, chuti i výzoru. 

 

Ako si sa dostala k džemom?

Ivetka: Pred tým som džemy nikdy nevarila (smiech), ale od úplného detstva som sa s mamkou pohybovala v kuchyni. To miesto sa vo mne tak zakorenilo, že som časom začala variť sama a nebála sa experimentovať so surovinami. No a raz som si povedala, že keď už tak v pohode varím, prečo nevyskúšam aj nejaký džem? Spravila som si marhuľový džem a keďže som pôvodom z východu, vravím si, šupnem tam nejaké poldeci (smiech). Mali sme doma práve bourbon a bolo to wow. Vravela som si, musia to vyskúšať aj ostatní ľudia, to by mohlo mať úspech. A tak som skúšala rôzne kombinácie, chute, čo sa k čomu hodí. 

 

Koľko času ubehlo od prvotného nápadu až po spustenie reálneho biznisu?

Ivetka: Niekedy v apríli 2014 sme sa o tomto bavili a trvalo to zhruba pol roka naozaj veľmi intenzívnej práce, kým sme vypustili Gentle Jam do sveta. 

 

Aká bola vaša skúsenosť so všetkými potrebnými povoleniami a podobne?

Ivetka: Bolo toho strašne veľa. U nás bol problém ten, že keď sme prišli na hygienu a povedali im, že chcem vyrábať džemy s alkoholom, tak tetušky na úrade sa na nás pozreli a povedali, že aha, dobre, ale to nemáme v tabuľkách. Tak si zavolali tetu od vedľa (smiech). Tým, že spájame alkohol a jedlo, sa celý ten proces predĺžil. Najviac času zabrali všetky schvaľovacie procesy. Na všetko sa čaká týždne až mesiac. 

 

Keď ste si povedali, že idete robiť Gentle Jam, mali ste už celý koncept, tak ako ho vidíme teraz, hotový?

Ivetka: Ani nie, mali sme samozrejme nejakú víziu, ale tento finálny výsledok je spojením našej predstavy a nášho veľmi šikovného grafika v Bratislave, Braňa Bajbára. Keď som ho oslovila s touto myšlienkou, povedala som mu, že by som chcela, aby ľudia dostali komplexný zážitok, nielen čo sa týka chute, ale aj vizuálu a celkovej prezentácie našich džemov. Tento nápad ho zaujal a pustil sa do práce. Keď som potom videla náhľady webu, keď mi priniesol etikety, brožúry, celkový vizuálny koncept, bola som nadšená. Dá sa povedať, že Braňo ma absolútne vystihol. 

 

Slovenka vyrába džemy s alkoholom, ktoré vás opoja chuťou (Rozhovor)

 

Akým spôsobom ste chceli dostať Gentle Jam na trh, aby si ľudia povedali, toto stojí za to?

Ivetka: Keďže za každou jednou fľaškou nášho džemu je reálna ručná práca, a tým pádom aj cena je nastavená vyššie, sme veľmi radi, že odozva je taká výborná, že aj napriek tomu, aké platy tu u nás na Slovensku máme, si ľudia nájdu cestu aj k niečomu výnimočnému. Chceli sme sa uberať cestou, kedy si človek povie, že si kúpi naozaj unikátny džem s kvalitným alkoholom, napríklad ako darček, k výročiu, k Vianociam, k narodeninám a podobne. Dostane poctivý, kvalitný domáci slovenský produkt v peknom balení a vie, že za tým stojí konkrétny reálny človek. 

 

Čiže feedback od ľudí je pozitívny?

Ivetka: Áno, veľmi sa z toho tešíme, je to skvelý pocit, jednak keď náš ojedinelý biznis funguje a jednak tá odozva, ktorá nás poháňa vpred. Nie je nič krajšie, ako keď nám ľudia píšu, že náš džem bol skvelý, že si objednajú znovu a že vyskúšajú aj iný. Pýtajú sa, kedy nás budú môcť nájsť aj inde. 

 

Zatiaľ teda fungujete len na webe, áno?

Ivetka: Áno, začali sme ako e-shop, no práve kvôli ohlasom od ľudí určite rozmýšľame, ako naše produkty posunúť bližšie k ľuďom. Veríme, že všetko pôjde podľa našich plánov a v dohľadnej dobe ľudia nájdu Gentle Jam produkty aj u vybraných predajcov po Slovensku, v hoteloch a reštauráciách.

 

Gentle Jam je kompletne handmade produkt, ako je to s výberom ovocia?

Ivetka: Ovocie si osobne vyberám u malopestovateľov, ochutnávam ho, dávame si na tom enormne záležať, keďže je to najdôležitejšia surovina. Všetky naše džemy sú bez tzv. éčok, zvýrazňovačov chuti. Je za tým poctivá robota, hodiny miešania, aby náš produkt bol chuťovo vyšperkovaný. S manželom si všetko robíme sami. Od nákupu ovocia, cez proces varenia, plnenie, balenie a odosielanie. Sme za tým len my dvaja. Manžel je o niečo pragmatickejší ako ja, on stráži ešte aj ekonomické veci a chod firmy po formálnej stránke. 

 

Kto je hlavný degustátor alkoholovej zložky v džemoch vo vašej malej manufaktúre?

Ivetka: Môj manžel Matej, keďže čo sa týka alkoholu, znesie toho veľa (smiech). Ochutnávame samozrejme spolu, ale rozhodnutie nechám vždy na neho.

 

Koľko alkoholu vlastne obsahuje jedna fľaška džemu?

Ivetka: Záleží ako v ktorom, niektoré sú výraznejšie dotvorené alkoholom, niektoré menej. Pohybuje sa to od 1,4% do 5,9%. Išli sme cestou zvýraznenia, vyzdvihnutia alebo dotvorenia chute samotného džemu. Nechceme ľudí priamo opiť (smiech).

 

Slovenka vyrába džemy s alkoholom, ktoré vás opoja chuťou (Rozhovor)

 

Premietate do svojej ponuky aj sezónnosť?

Ivetka: Určite, snažíme sa prinášať novinky, nové rady, prísady. Na Veľkú noc pripravujeme zvláštnu radu čatní omáčok. Treba sledovať náš web aj facebook, kde ľudia nájdu našu ponuku aj všetky novinky. 

 

Nájdu vás ľudia aj na podujatiach ako býva Dobrý trh, Farmárske trhy a podobné eventy na Slovensku?

Ivetka: Samozrejme sa chceme dostať bližšie k ľuďom, pevne veríme, že si nás organizátori vyberú a podarí sa nám tento rok ukázať na čo najväčšom počte podobných podujatí.

 

Podporovala vás rodina, priatelia a okolie keď ste začínali?

Ivetka: Podporu sme cítili vždy, či už od rodiny alebo najbližších priateľov. Obzvlášť by sme chceli poďakovať dvom pražákom, Hanke a Jankovi, ktorí s nami boli od úplných začiatkov, veria v nás a stále nám pomáhajú.

 

Ivetke a jej manželovi ďakujeme za rozhovor a držíme palce, nech sa im naďalej darí. Sú ďalším príkladom toho, že na Slovensku máme mnoho mladých úspešných ľudí, ktorí sa neboja začať s vlastným biznisom. 

Vyjadri svoj názor na článok
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad! Menej takýchto článkov
Super! Viac takýchto článkov
Povedz nám, prečo sa ti článok nepáči:
Ďakujeme za tvoj názor!
Pomáha nám a autorom pri skvalitňovaní obsahu na stránke.
návrat hore Zdroj: rozhovorFoto: David Ištok
Zobraziť 3 komentáre
Diskusia
alebo poslať ako anonym
3 komentáre
Zoradiť komentáre podľa obľúbenosti času pridania
avatar
Peter22. február 2015, 22:27

Skvelý článok, bodaj by takýchto produktov a výrobcov malo Slovensko viac. Ivetka a Matej, držím palce.

9 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
nana22. február 2015, 22:37

úžasný nápad a krásne balenie :)

5 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
smrdituniecoKE$$6. marec 2015, 18:14

napad super, len asi na vychode dobre zarabaju ked stoji jam cca 20€

0 Odpovedať · Nahlásiť
Odoberaj REFRESHER videá
Najčítanejšie na webe
24 hodín7 dní30 dní