Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. apríla 2024, 9:30
Čas čítania 3:50
Jana Chovancová

TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela?

TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela?
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako obstáli v gastroteste tuniaky vo vlastnej šťave z rôznych reťazcov?

Síce silno aromatická, no obľúbená „lakocinka“ mnohých Slovákov učarovala aj redakcii Refresheru. Preto sme sa rozhodli otestovať sedem tuniakových konzerv.

Nakúpili sme ich v reťazcoch Tesco, Billa, Kaufland a Lidl. Prinášame ti jedinečný rebríček, ktorý okrem najlepšej chuti odhalí aj výživové hodnoty jednotlivých konzerv. Ako testovanie dopadlo, sa dočítaš nižšie.

Každý deň ti prinášame kvalitný content, ktorý vieme tvoriť najmä vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor nás a staň sa aj ty členom klubu Refresher+.

Ako prebiehal slepý test? 

V Refresher kuchynke sme si na stôl nachystali sedem tanierov s čerstvým pečivom, ktoré sme ráno, v deň testovania, nakúpili. Na každé pečivo sme pridali lyžičku tuniaka, podľa toho, v akom poradí sme testovali (na prvom tanieri bolo pečivo s tuniakom číslo jeden, na druhom číslo dva a tak ďalej).

Poradie poznala iba organizátorka slepého testu, a teda všetci piati ochutnávači, ktorí sa zúčastnili, mohli len hádať, ktorú značku práve ochutnávajú. Ich názory tak nič neovplyvnilo a nemohli sa prikloniť k svojej obľúbenej. Usporiadanie pečiva s tuniakmi si môžeš pozrieť na obrázku nižšie. 

Odporúčané
TEST bežných mliečnych čokolád zo supermarketov: ktorá chutila ako Kofila z Wishu a ktorá sa najviac oplatí? TEST bežných mliečnych čokolád zo supermarketov: ktorá chutila ako Kofila z Wishu a ktorá sa najviac oplatí? 8. mája 2024, 9:30

Testujúci si postupne brali z každého druhu, ochutnávali a zapisovali si svoje dojmy. Hodnotili pritom chuť, konzistenciu, vôňu aj aftertaste. Okrem toho každému tuniakovi pridelili aj číselné hodnotenie od 1 do 10. 

Test sme napokon vyhodnotili zrátaním všetkých bodov dokopy (pri každom tuniakovi zvlášť, pozn. red.), z čoho sme následne urobili priemer a zaradili tuniaky do rebríčka podľa výslednej hodnoty. Výsledkom je teda subjektívny názor piatich ľudí.

Tuniaky sme napokon pre teba zoradili od najhorších (rozumej takých, ktoré ochutnávači v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné) po najlepšie (také, ktoré im chutili najviac). V závere článku nájdeš tabuľku s finálnym poradím, s počtom bodov, cenou a aj energetickou hodnotou jednotlivých produktov.

*V rebríčku je uvedených iba 6 miest, pretože dva tuniaky získali rovnaké bodové hodnotenie.

6. Giana

Tuniak Giana.
Tuniak Giana. Zdroj: Refresher/Jana Chovancová

Cena: 2,39 € 
Reťazec: Tesco

Hmotnosť pevného podielu: 120 g
Hodnotenie v slepom teste: 3,8/10

Známa značka zo supermarketov v slepom teste nemilo prekvapila. Giana skončila posledná, a to z viacerých dôvodov. Ochutnávači ju opisovali ako umelú, s nepríjemným zápachom a divnou chuťou.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

„Vonia divne a ešte divnejšie chutí. Cítim tam kov a nejakú chémiu, konzistencia mi svojím spôsobom pripomína papier. Neviem, či mi to úplne ulahodilo, skôr ma to koplo,“ komentuje testujúci. S jeho názorom súhlasili všetci, až na jedného. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158097 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý tuniak chutí ako pondelkové ráno a ktorý ako piatkové poobedie?
  • Ktorú drahú značku tuniaka ohodnotili testujúci ako lacnú.
  • Značka akého reťazca sa umiestnila na popredných priečkach.
  • Výsledné poradie, ceny, počet bielkovín a ďalšie dôležité údaje.
Domov
Zdieľať
Diskusia