Výber zostavoval najznámejší bratislavský foodbloger Čoje Bratislava.
Raňajky sú vraj najdôležitejšie jedlo dňa. Cez pracovné dni ich zanedbávame, no potom príde víkend alebo aspoň voľnejší deň, a zrazu máme šancu vychutnať si ich naozaj špeciálne. Kam v takom prípade zájsť?
7. Frištuk
Cenová dostupnosť: €
Menej známe miesto trochu pod radarom Bratislavčanov ponúka útulnú pokojnú atmosféru a viac-menej tradičnú ponuku „tanierových“ raňajkových jedál s dnes už takpovediac klasickými bratislavskými cenami. Dôvodom toho jedného € v opise indikujúceho dostupné raňajkové možnosti sú tamojšie chlebíčky, s ktorými si vieš urobiť pekné ráno aj bez toho, aby zaplakala tvoja peňaženka.

6. Otto!
Cenová dostupnosť: €€
Osvedčené bistro na Grösslingovej patrí medzi miesta, ktorých garanciou je silné šéfkuchárske meno: Karol Szuri. Raňajková ponuka je tu neprekvapivo postavená na vajíčkach, no vždy v prekvapivých úpravách a kombináciách.
Otto je napríklad jedným z mála miest v Bratislave, v ktorých si vychutnáš špecialitu turecké vajcia. Nechýba ani vždy aktuálna „kašová“ možnosť pre vyznávačov zdravej výživy či grilled cheese sandwich pre fanúšikov presne opačného prístupu.

5. Fach
Cenová dostupnosť: €€€
Fach na Ventúrskej netreba špeciálne predstavovať. Z pôvodného konceptu reštaurácie sa vykľulo veľmi kvalitné bistro, ktoré si vysokú latku kvality drží už niekoľko rokov. Raňajková ponuka tu nie je veľká, no krásne pokrýva celé spektrum tradičných raňajkových chutí s priam finediningovým dotykom navyše.
Ponuka sa tu často mení podľa sezónnych surovín, no prevažne vajíčkové špeciality tu nájdeš vždy kreatívne šéfkuchársky dotvorené do úplnej dokonalosti. Chybu neurobíš, ani ak vyskúšaš tamojšiu silnú krupicovú kašu.

4. Inside restaurant
Cenová dostupnosť: €€€
Reštaurácia Inside patrí medzi najväčšie obohatenia Bratislavy od ukrajinskej komunity, ktorá tu našla domov po napadnutí svojej domoviny Ruskom. Raňajky sú skvelý spôsob, ako zažiť tento podnik v najväčšej sile a zároveň aj v trochu obmenenej podobe oproti klasickým „slovenským“ raňajkárňam. Skvelá je tu ovsená kaša, šakšuka, palacinky alebo rovno ukrajinská špecialita, tzv. syrniky, tvarohové lievančeky podávané s kyslou smotanou.

3. Bistro Háj
Cenová dostupnosť: €€
Znalci bratislavskej gastroscény vnímajú značku Háj hlavne ako dodávateľa briošiek do najlepších burgrární v meste. Háj dlho fungoval ako pekáreň s kaviarňou v petržalskej časti (ako inak) Háje, no dnes už nejaký čas prevádzkuje aj bistro na Račianskej ulici. To vyčnieva najmä vďaka šéfkuchárskemu inputu Petra Janičinu.
Táto bratislavská legenda kedysi rozbiehala a dlhé roky viedla legendárne bistro Kubista. Jeho špecializáciu na lokálne suroviny a jedlá si najviac vychutnáš na aktuálnej špecialite, ktorá ti bude určite vyčnievať už po zbežnom prečítaní ponuky na kriedovej tabuli.

2. Oli's pekárenské bistro
Cenová dostupnosť: €€€
Bratislava sa v poslednom čase stala metropolou fantastických pekární. Do takého Kruhu na Vajnorskej stávajú ľudia pravidelne rady. To, samozrejme, znamená, že každá z týchto pekární je zároveň ideálnym miestom na raňajky.
Ak však niektorá z nich vyčnieva svojou špeciálnou ponukou „varených“ raňajok presahujúcou pekárenské výrobky, je to Oli's chefa Olivera Vozárika na Záhradníckej. V rámci raňajkovej ponuky si tu môžeš dať french toast, krupicovú kašu, obyčajné párky či tunajšiu špecialitu „Oliš vajce“ s domácim parížskym šalátom.

1. Bistro 24
Cenová dostupnosť: €€
Podnik na Štefánikovej 24 kúsok od hlavnej stanice je jedným z úkazov na bratislavskej gastromape. Svojím retro prístupom k tradičným slovenským jedlám uvareným z najlepších surovín a v chef kvalite si získal množstvo štamgastov. Práve raňajky sú tu samostatná kategória.
Vybrať si tu môžeš z takých klasík, ako je praženica či párky s horčicou, absolútnym trademarkom podniku sú však vajcia Benedikt. Tieto raňajky, typické skôr pre moderné hipsterské prevádzky západného typu, tu robia bezkonkurenčne najlepšie v meste.
