Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou ByDesign.
30. apríla 2024, 10:30
Čas čítania 3:12

V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave

V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave
Zdroj: Oshinowo Studio
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Pred 9 rokmi si obyvatelia dediny prešli peklom.

Farebné domčeky uprostred púšte, ktoré vyzerajú ako vystrihnuté z hračkárskeho katalógu. Takto jednoducho by sa dala opísať komunitná dedina Ngarannam v Nigérii, ktorú vytvorila architektka a dizajnérka Tosin Oshinowo spolu s Rozvojovým programom Spojených národov. Avšak steny postavenej dediny skrývajú smutný príbeh obyvateľov, ktorých postihla hrozná tragédia.

Tosin Oshinowo je 44-ročná architekta a dizajnérka, ktorá si v dvanástich zamilovala architektúru. Počas svojej kariéry predstavila vlastný dizajnový štýl s názvom afro minimalizmus, ktorým sa hlási k svojej identite Nigérijčanky pochádzajúcej z jorubského etnika.

Dedinu postavili znova od základov

V roku 2015 násilne vpadla do pôvodnej dediny Ngarannam ležiacej v štáte Borno islamistická teroristická organizácia Boko Haram, ktorej príslušníci na obyvateľov neľútostne útočili a chladnokrvne ich zabíjali. V dôsledku tejto tragédie muselo viac ako 3000 ľudí opustiť svoje domovy. Útočisko našli v hlavnom meste Borna Maiduguri a okolitých dedinách.

Viac ako sedem rokov sa obyvatelia nemohli vrátiť. Zmena nastala až vďaka Tosin Oshinowo, ktorá pomohla Ngarannam znovuzrodiť. Architektka navrhla a pomohla vybudovať dedinu s obytnými domami, klinikou, so základnou školou, s obchodom a komunitným centrom s cieľom dať chuť ľuďom vrátiť sa domov. Projekt bol dokončený v októbri 2022.

Napravo architektka Tosin Oshinowo.
Napravo architektka Tosin Oshinowo. Zdroj: Oshinowo studio

Vzhľadom na krutú históriu dediny Tosin Oshinowo počas prípravy projektu myslela aj na bezpečnosť obyvateľov. Ak by došlo k hrozbe či útoku povstalcov, rozloženie dediny je spravené tak, aby útočníci nemali priamy výhľad na bežiacich ľudí.

„Som naozaj hrdá, že som sa mohla zapojiť do tohto projektu. A naozaj dúfam, že sme vytvorili priestor, kde ktovie kto bude vyrastať a aké skvelé veci bude robiť. Pre mňa je to skutočne o posolstve,“ povedala Tosin Oshinowo v rozhovore.

oshinowo studio
Zdroj: Oshinowo Studio

Život v novom Ngaranname

Tosin Oshinowo chcela navrhnúť dedinu podľa potrieb pôvodných obyvateľov a čo najviac ich povzbudiť, aby sa vrátili do svojich domovov. Počas ich príchodu boli na stenách domov obrazy ich majiteľov s nápisom „Vitajte doma“. „Od prvého momentu, ako som sa stretla s komunitou, aby som iniciovala projekt, som ňou bola skutočne inšpirovaná,“ vysvetlila Tosin Oshinowo v rozhovore.

Výsledkom je viac ako 500 domov (celkový počet bude 804) usporiadaných do jednotlivých blokov, ktoré uprostred roviny pútajú pozornosť svojimi modrými dverami, oknami a červenými strechami. Tosin Oshinowo vyberala farebnú schému podľa návrhov ľudí z komunity, ktorí chceli modernejšie obytné budovy s hnedou „zemitou“ fasádou.

oshinowow studio
Zdroj: Oshinowo studio

Pestrofarebnosť dediny výrazne dopĺňa žlto-zelený pavilón, ktorý spája centrálne budovy. Rebrovaný pavilón slúži nielen ako krytá tržnica, ale aj ako miesto, kde sa obyvatelia komunity môžu schovať pred prudkým slnkom a tráviť tu čas s ostatnými ľuďmi.

„Koncept hlavného plánu je založený na radiálnom usporiadaní so spoločnými zariadeniami, ako je škola, klinika a trhovisko v centre, s ľahkým prístupom pre všetkých obyvateľov, ktorých domy obklopujú zariadenia,“ povedala Tosin Oshinowo.

Oshinowo Studio, NigeriaOshinowo Studio, NigeriaOshinowo Studio, NigeriaOshinowo Studio, Nigeria
Zobraziť galériu
(10)

Nielen vonkajšok budov je farebný ako obrázok. Interiér miestnej školy doslova prekvitá farbami a prvkami kultúry Ngarannam. Je to preto, aby priestor, kde sa vzdelávajú žiaci, pôsobil atraktívne a povzbudzoval ich tak k väčšej aktivite.

oshinowo studio
Zdroj: Oshinowo studio
Viac o projektoch Oshinowo studio

Stretni Tosin Oshinowo v Bratislave

Architektka Tosin Oshinowo zavíta 8. júna 2024 do Bratislavy, kde bude spíkrom na udalosti How To End Things od ByDesign. Názov je vskutku tematický, pretože toto bude desiaty a zároveň posledný ročník ByDesign konferencie.

Lístok na konferenciu ťa vyjde na 499 eur. Váhaš, či ísť? Dlho sa nerozhoduj, pretože lístky zmiznú veľmi rýchlo. Konferencia bola počas desiatich rokov zakaždým vypredaná. 

Konferencia je pre každého, kto pracuje alebo podniká v kreatívnom priemysle v oblasti komunikácie, dizajnu, reklamy, fotografie, architektúry, umenia a médií.

Priestory Divadla P. O. Hviezdoslava privítajú mnoho zahraničných hostí z rôznych kreatívnych odvetví. Okrem Tosin Oshinowo si môžeš vypočuť spíkrov ako:
  • Morag Myerscough – britská umelkyňa, ktorej farebné inštalácie vo verejných priestoroch prepájajú rôzne komunity. Jej diela boli vystavené aj na festivale Coachella.
  • Stefan Sagmeister – renomovaný súčasný grafický dizajnér, typograf, dizajnér a umelec. Jeho provokatívne návrhy nanovo definovali postavenie grafických dizajnérov.
  • Liza Enebeis – kreatívna riaditeľka a partnerka legendárneho branding Štúdia Dumbar/DEPT®. V portfóliu majú klientov ako MTV, Instagram, Adidas alebo Utah Jazz.
  • Bráulio Amado – grafický dizajnér a ilustrátor z Portugalska, ktorý momentálne žije v New Yorku. Spolupracuje s umelcami ako Beck, Frank Ocean, Róisín Murphy a Robyn.
  • Alice Rawsthorn – uznávaná kritička dizajnu a autorka významných kníh ako Design as an Attitude a Design Emergency.
  • Peter Biľak – slovenský multidisciplinárny dizajnér pôsobiaci v Holandsku. Je zakladateľom spoločnosti Typotheque, ktorá sa špecializuje na dizajn písma, typografiu a branding.
  • Mike Reed – copywriter a zakladateľ agentúry Reed Words špecializujúcej sa na jazyk a copywriting pre značky ako napríklad Formula 1, Heinz alebo Bang & Olufsen.
  • Diana Kasay – CEO Readymag, dizajnový nástroj, ktorý pomáha vytvárať webové stránky. K reprezentovaniu portfólia a online prezentácie bez kódovania sa pridá vedúca marketingu Alya Datii.
  • Joe Macleod – dizajnér a autor kníh Ends & Endineering, radí a učí popredné spoločnosti, ako plánovať a navrhovať konce.

Nezabudni, že teraz máš poslednú šancu zúčastniť sa na konferencii, kde získaš jedinečnú dávku inšpirácie od svetovo uznávaných a úspešných ľudí.

Kúp si vstupenku
bydesign
Zdroj: Bydesign
Domov
Zdieľať
Diskusia