Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. apríla 2016, 13:19
Čas čítania 0:00
Vladimír Bilohuščin

MMA manažér Pavol Neruda: Pripravujeme veľkú česko-slovenskú televíznu show z prostredia MMA (Rozhovor)

ŠPORT CONOR MCGREGOR
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ako vyzerá slovenské MMA z druhej strany? Ako sa vybavujú zápasy? Dá sa v tomto športe zarobiť aj v našich podmienkach? To všetko v rozhovore s MMA manažérom Pavlom Nerudom.

Aj keď sa v našich končinách začína MMA predierať do popredia, stále je čo zlepšovať. Presne túto myšlienku si osvojil Pavol Neruda, ktorý sa začal naplno venovať manažovaniu bojovníkov, nakrúcaniu dokumentov a momentálne sa podieľa na príprave šou, akú Slovensko ešte nezažilo.

Ako si sa k tejto práci dostal?

Sám som trénoval Muay Thai a Box. Tiež popri práci počas vysokej školy som bol neustále v kontakte s MMA zápasníkmi, ktorí v tej dobe patrili medzi prvú generáciu MMA fighterov. Ako napríklad Ilja Škondrič, Slavomír Molnár, Kamil Cibinski a Peter Slivovský. Najmä Peťo Slivovský, s ktorým som bol denne v kontakte stojí za tým, že som si rýchlo našiel cestu k MMA. Najprv som začal ako fotograf MMA podujatí, časom začali vznikať aj prvé videá.

V tom čase som si uvedomil, že tomuto športu chýba akákoľvek prezentácia voči verejnosti. Všetko sa orientovalo len na už existujúcich fanúšikov. Pritom mi bolo jasné, že MMA je fascinujúci šport, ktorý má obrovský fanúšikovský potenciál. Navyše práve v tej dobe malo Slovensko v Bellatore svojho reprezentanta Attilu Végha, ktorý porážal jedného súpera za druhým. Nemohol som pochopiť, že o tomto úspechu slovenského športu verejnosť nevie. Rozhodol som sa preto spolu s Attilom napísať knihu. Bolo to ešte pred tým, než sa stal šampiónom Bellatoru.

Odporúčané
RECENZIA: McGregor Forever RECENZIA: McGregor Forever 22. mája 2023, 16:30

Tušil som, že jeho cesta skromného chlapca z Gabčíkova až na vrchol jednej z najlepších organizácií sveta bude fascinujúca. Stretávali sme sa s Attilom asi štyri mesiace, kým sme prešli celý jeho príbeh. Dal som dohromady celú story, zohnal peniaze a knihu vydal. Bola to prvá kniha o MMA v celom Česko-Slovensku.

Popri písaní knihy som som sa naplno zapracoval do problematiky MMA na Slovensku a tiež som sa dostal k mnohým kontaktom (American Top Team, UFC, Bellator a pod.). Došlo mi, že mojim kamarátom - MMA zápasníkom môžem dosť pomôcť, ak im pomôžem s vybavovaním zápasov.

Kedže grafický dizajn je moje hobby, začal som tým, že som vytvoril prehľadný a moderný web. Spojil som moje kontakty s Iljovymi a začal som oslovovať promotérov. Stálo to veľa úsilia a prebdených nocí, ale nakoniec sa podarilo OFA Management rozbehnúť a etablovať na európskom trhu MMA zápasníkov. Netreba zabúdať, že to všetko je samozrejme možné len vďaka skvelým výkonom našich fighterov. OFA management v súčasnosti vedieme spolu s Iljom Škondričom. Ja po manažérskej stránke a Ilja po trénerskej.

MMA manažér Pavol Neruda: Pripravujeme veľkú česko-slovenskú televíznu show z prostredia MMA (Rozhovor)
Zdroj: Pavol Neruda

Koľko profesionálnych manažérov máme na Slovensku?

Mnoho promotérov a trénerov sčasti zastáva aj úlohu manažérov. Viac-menej z nutnosti. Čistokrvní MMA manažéri tu podľa toho čo viem nie sú. Pravdepodobne som jediný.

Koľko borcov momentálne zastupuješ?

To číslo sa mení, ale pohybuje sa to stále okolo 20 zápasníkov. Plus občas niektorým slovenským fighterom pomôžem dohodnúť zápas. Najmä v prípadoch, kedy promotér hľadá určitú váhu a nikto z našich chalanov nemôže.

Aké sú najznámejšie mená?

Určite Tomáš Deák, Attila Végh, Miroslav Štrbák, Ilja Škondrič, Slavo Molnár, Robo Pukač. No rýchlo sa derú dopredu aj ďalšie začínajúce hviezdy ako Michal Mokrý, Rado Úškrt a ďalší.

Ako prebieha vybavovanie zápasov, rokovanie?

Spočiatku to bolo dosť komplikované, no teraz keď už mám kontakty, ponuky chodia samé. Potom je to otázka toho, aký ťažký je súper a koľko ponúkajú za zápas. Snažím sa riadiť pravidlom, že nikdy nesmieme dať nášmu fighterovi zápas, o ktorom si myslíme, že ho nemôže vyhrať.

Odporúčané
Uvidíme konečne odvetu zápasu storočia? Toto sa vo svete MMA môže udiať Uvidíme konečne odvetu zápasu storočia? Toto sa vo svete MMA môže udiať 8. januára 2022, 14:30

Celkom sa nám darí toho aj držať. Až na jeden nešťastný prípad, kedy sme nášho zápasníka Gabora Borároša postavili vo Fínsku proti borcovi, čo mal skóre 1-0. Zdalo sa, že je to začiatočník. Až tesne pred zápasom sme zistili, že je bývalý majster sveta v K1. Gaborovi na dvoch miestach zlomil sánku a vyradil ho z aktívneho zápasenia na viac ako rok. No katastrofa. To je časté riziko najmä pri začínajúcich MMA fighteroch, o ktorých je všeobecne na nete málo informácií.

Čo býva na rokovaniach najťažšie?

Dohodnúť sa na cene a najmä zložité vybavovanie papierov, zmlúv, víz a podobne.

Ako to bolo s kontraktom Štrbáka, Deáka?

Podarilo sa mi nakontaktovať na silnú ruskú organizáciu FIGHT NIGHTS, kde sme dohodli najprv zápas pre Mira Štrbáka, neskôr som dohodol aj zápas pre Tomáša Deáka. Bolo to na skvelej slovensko-ruskej akcii Full Fight v Banskej Bystrici, kde som spolupracoval pri štartovke. Tomáš si vtedy veľkým víťazstvom získal pozornosť samotného prezidenta FIGHT NIGHTS. Dostal ďalšiu ponuku a pokračoval skvelými výkonmi aj v Rusku. Nakoniec sme dostali na stôl dobrú šest-zápasovú zmluvu.

Zápas pre Mira Štrbáka v Japonsku sa podarilo získať cez Attilu vďaka manažérovi z Maďarska. Tu to išlo všetko viac-menej ľahko. Tá najväčšia robota nastala až po jeho fantastickom víťazstve nad veteránom organizácii UFC a PRIDE - Akihirom Gonom. Tri dni som robil všetko pre to, aby sa informácia o Mirovej výhre dostala čo najďalej. Oslovoval som najrôznejšie médiá, klasické aj internetové. Výrazne pomohla aj Mirova rodina a známi. Až sa nám podarilo dostať Mira medzi najčítanejšie články na sport.sk, k Sajfovi do Fun Radia, do hlavných športových novín, do Reflexu a pod. Toto bol veľký úspech Mira, mňa, OFA a slovenského MMA ako športu.

MMA manažér Pavol Neruda: Pripravujeme veľkú česko-slovenskú televíznu show z prostredia MMA (Rozhovor)
Zdroj: Pavol Neruda

Ako je to s peniazmi v tomto športe?

Je to veľmi slabé. Možno je to aj tým, že MMA je ešte mladý šport. Ani svetové hviezdy MMA nezarábajú nejaké veľké peniaze (česť výnimkám - McGregor, Rousey) tobôž nie naši slovenskí alebo českí zápasníci. Čím je fighter lepší, tým je drahšia jeho príprava. Napríklad keď niekto zarobí za zápas 1000 € (to už sú tí lepší), tak si môžete byt istí, že príprava ho stála 800 až 1200 €. MMA je extrémne náročný a tvrdý šport. Kvôli regenerácii priemerne bojuje fighter maximálne tak 3 až 4-krát do roka. Asi si to viete spočítať, aký je to "biznis". Takmer všetci to robia z lásky k športu, nie pre peniaze.

Odporúčané
Connor McGregor: zo špičkového športovca zloduch plný nechutných urážok a vyhrážok. Čo sa to stalo s MMA zápasníkom? Connor McGregor: zo špičkového športovca zloduch plný nechutných urážok a vyhrážok. Čo sa to stalo s MMA zápasníkom? 4. septembra 2021, 14:30

Preto sú takmer všetci odkázaní na sponzorov. Myslím tým úplne existenčne odkázaní. Nebudú sponzori - nebude ani úspešný fighter. Preto môžem len odkázať všetkým, čo sú majitelia firiem a majú radi šport - podporte športovcov. Ak nie MMA, tak aj iných. Oni vaše peniaze nezneužijú, pretavia ich do tvrdej driny a potu, aby mohli reprezentovať naše malé Slovensko vo veľkom svete.

Konzultuješ zápasy aj so zverencami, alebo je to v tvojej réžii?

Ja zoženiem ponuku na zápas. Následne ju posuniem Iljovi Škondričovi - hlavnému trénerovi OFA. Je najskúsenejší MMA tréner na Slovensku, posúdi súpera a podľa toho sa spolu dohodneme či ísť do toho, alebo nie.

Stáva sa ti, že zápas aj neprijmeš? Kedy sa to stáva?

Samozrejme, najčastejšie v prípade, keď je súper príliš skúsený, alebo ak ponúkajú málo peňazí. Najhoršie platia zápasníkov v Maďarsku a balkánskych krajinách. Navyše na Balkáne stále vládne extrémna korupcia a ovplyvňovanie zápasov v prospech domácich, takže tomuto regiónu sa radšej vyhýbame.

Zastupuješ aj bojovníkov z iných krajín?

Veľmi často sa mi ozývajú zápasníci aj z iných krajín, dokonca aj z USA, arabských krajín, Ruska a pod. Najprv som sa snažil všetkým nájsť nejaké zápasové príležitosti, ale kvôli vzdialenosti, drahým letenkám a menším kontaktom to veľmi nefungovalo. Dnes máme už len Čechov, Slovákov, jedného Rusa a Izraelčana. No gro tvoria hlavne fighteri z OFA Bratislava.

MMA manažér Pavol Neruda: Pripravujeme veľkú česko-slovenskú televíznu show z prostredia MMA (Rozhovor)
Zdroj: Pavol Neruda

Organizuješ aj MMA podujatia? 

Nie. Snažím sa tomu všemožne vyhýbať. Aj keď občas veľmi úzko spolupracujem s promotérmi pri zostavovaní zápasov, pri propagácii a tak podobne. Byť promotér je ťažký job. Každý si myslí, že zorganizuje event, zarobí ťažké prachy a hneď z nebo bude Dana White. Po prvom evente takmer vždy príde veľký mínus na účte a vytriezvenie. To je aj dôvod, prečo väčšina rýchlo skončí. Len pár ich to tu ťahá viac ako tri roky.

Spolupracuješ aj s médiami?

Áno. Médiá sú veľmi dôležité pri každom športe. Je to taká moja súkromná úloha, ktorú som si dal: spropagovať MMA v očiach verejnosti. Urobiť z neho široko rešpektovaný a legitímny šport určený pre masy.

Odporúčané
Kto zvíťazí a vezme všetko? Nafúkaný agresor alebo pokorný srdciar? Kto zvíťazí a vezme všetko? Nafúkaný agresor alebo pokorný srdciar? 10. júla 2021, 14:35

Už niekoľko rokov preto točím dokumenty, kde prinášam ľudom príbehy slovenských MMA zápasníkov. Snažím sa zbúrať mýty o "vypatlaných násilníkoch". Myslím, že sa mi to darí veľmi dobre. Často mi ľudia píšu, že videli jeden z mojich dokumentov a vďaka tomu úplne zmenili názor na MMA. Je to aj cítiť na sociálnych sieťach a v médiách. Chalani ako Robo Pukač, Miro Štrbák, Ilja Škondrič sa vďaka neustálej propagácii stali pomerne známe osobnosti. V MMA určite.

Čo môžeme v budúcnosti očakávať? Na akých akciách, zápasoch, televíznych reláciách budeš spolupracovať?

Vidím, že ľudom sa naša práca páči. Prvý dokument "MMA za Oponou" má ku dnešnému dňu cez 40 000 videní, čo vnímam ako signál, že v tom máme pokračovať.

Nemôžem prezradiť ešte všetky podrobnosti, no aspoň naznačím, že pripravujeme veľkú česko-slovenskú televíznu show z prostredia MMA. Diváci by ju mohli vidieť na obrazovkách slovenskej aj českej televízie už túto jeseň. Je to obrovský projekt, ktorý mi zaberá takmer všetok čas, no zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že sa nám ho podarí uskutočniť. Televízie sú z nášho programu nadšené, tak dúfam, že budú aj diváci. Ak uspejeme, bude z toho ťažiť celá česko-slovenská komunita MMA. Všetci budú ťažiť z nárastu popularity MMA: promotéri, zápasníci, tréneri, médiá. To je presne môj cieľ.

Nedávno bol v OFA Hector Lombard, ktorý je hviezdou UFC, ako sa ti ho podarilo priniesť na Slovensko?

Hector Lombard je skutočná žijúca legenda UFC. Možnosť zorganizovať seminár v bratislavskom OFA gyme bola veľká príležitosť, ktorú som nenechal ujsť. Podarilo sa to najmä vďaka Attilovým kontaktom z American Top Teamu. Attila sa s Hectorom poznal ešte z čias, keď trénoval na Floride. Hector sa zdržal len jeden deň, no aj tak to bol skvelý zážitok stretnúť sa s fighterom, ktorý patrí medzi svetovú elitu.

O tebe sa vie, že si aj fotograf. Fotíš profesionálne, alebo to skôr berieš ako koníček?

Počas vysokej školy som fotil profesionálne. Najmä módu, ľudí, dokonca aj Missky. Bez kariéry fotografa, znalostí kompozície, techniky, svetla, by som nemohol dnes točiť dokumenty a pripravovať televíznu show. Tiež promo fotky figherov, grafický dizajn a propagácia športu vychádza z týchto vedomostí.

Odporúčané
Majiteľ podniku z Čiernej nad Tisou, ktorý zdieľal Conor McGregor: Slováci si radšej dajú domáce destiláty ako jeho whisky Majiteľ podniku z Čiernej nad Tisou, ktorý zdieľal Conor McGregor: Slováci si radšej dajú domáce destiláty ako jeho whisky 4. novembra 2019, 9:55

Keď som pred rokmi po prvýkrát mal v hľadáčiku svojho Canonu fightera, netušil som, kam až ma to zavedie. No pracovať so špičkovými atlétmi, akými sú MMA zápasníci, ma veľmi napĺňa.

MMA manažér Pavol Neruda: Pripravujeme veľkú česko-slovenskú televíznu show z prostredia MMA (Rozhovor)
Zdroj: Pavol Neruda
Domov
Zdieľať
Diskusia