Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2023, 16:30
Čas čítania 2:45
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: McGregor Forever

RECENZIA: McGregor Forever
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY BOJOVÉ ŠPORTY CONOR MCGREGOR DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY MMA NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2023
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Čo nové ponúka dokumentárna séria o írskej MMA hviezde?

Spopularizoval MMA ako nikto iný. Stal sa prvým dvojnásobným šampiónom dvoch váhových divízií v najprestížnejšej organizácii zmiešaných bojových umení UFC a porazil  zdanlivo neporaziteľných.

Súperom sa vie skvele dostať do hlavy ostrým „trash-talkom“, do klietky vždy nabehne sebavedomo ako kráľ, a keď udrie, bolí to. Conor McGregor, prezývaný Notorious, je dnes multimilionárom a celosvetovou hviezdou. Síce by už zápasiť vôbec nemusel, stále však má chuť porážať silných protivníkov.


Nová dokumentárna miniséria na Netflixe s názvom McGregor Forever ti ukáže jeho vzlety aj pády, ktorých nebolo málo, doteraz nezverejnené zábery z dôležitých momentov jeho kariéry, no čo je najdôležitejšie, hádam prvý raz uvidíš Íra nielen ako celebritu, s ktorou sa chce každý fotiť, ale aj ako zraniteľného obyčajného človeka z mäsa a kostí.

Conor McGregor McGregor Forever Netflix
Zdroj: Netflix

Zlomová prehra 

Úvodná expozícia je výborná. Vidíme McGregora v nemocnici po ťažkej zlomenine nohy, ktorú utrpel v nevraživej trilógii s Dustinom Poirierom, a do kamery hovorí, ako si myslel, že sa jeho kariéra definitívne skončila. Následná strhujúca rapid montáž skvele rekapituluje jeho športové vrcholy a okamžite vťahuje diváka do deja. 

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Potom sa presúvame do roku 2018, keď írskeho zápasníka čakal duel s jeho rivalom z Dagestanu, neporazeným Khabibom Nurmagomedovom. Práve ten sa stal v UFC druhým katom McGregora, keďže ho porazil vo štvrtom kole na submisiu a následne sa v klietke strhla hromadná šarvátka.

Kamera hneď nato cestuje za Írom až do šatne, kde zachytáva reakcie nielen Notoriousa, ale aj jeho tímu a rodiny. Divák je zároveň svedkom ich debaty s prezidentom organizácie a riešenia situácie. Vidieť tak prvý zlomový moment v jeho kariére, keďže žiaden zápasník ho dovtedy v boji tak „neponížil“.

Tí, ktorí ho sledujú doteraz na sociálnych sieťach, vedia, že s Nurmagomedovom by chcel stále odvetu tak ako s nikým iným, no už sa jej pravdepodobne nedočká, keďže Rus ukončil kariéru po smrti otca.

Conor McGregor McGregor Forever Netflix
Zdroj: Netflix

McGregor, ako ho nepoznáme

Druhý diel zobrazuje zmenu v prístupe bojovníka a ďalšiu životnú etapu. Poučený a vyškolený McGregor je znova pokorný, umiernený a pripravený vrátiť sa medzi elitu. Popri tvrdom tréningu ho vidno ako šťastného „rodinného muža“, ktorý sa snaží s deťmi tráviť čo najviac času a užívať si cenné chvíle pokoja mimo adrenalínu v klietke. 

Tvorcom sa tu krásne darí citlivo nahliadnuť do súkromia zápasníka a ukázať nám ho tak, ako ho nepoznáme. Až v ďalších dieloch sa McGregorovi dostávame skutočne pod kožu a prežívame s ním jeho najhoršie obdobie v kariére. 

Začalo sa to prvým knokautom počas odvety s Poirierom, po ktorom sa z neho stal opäť papuľnatý, agresívny zlosyn, ktorému nerobí problém urážať, dehonestovať súpera a siahnuť pritom až na svoje najhlbšie dno. Nasledovala ďalšia prehra po zlomenine.

Až tu vidíme naplno Írove slabiny, a či už ho človek má, alebo nemá rád, zrazu sa s ním dokáže stotožniť a vcítiť sa do jeho kože. Vidí totiž zlomeného muža s chybami, ktorý prechádza náročnou cestou, no stále má silu postaviť sa na nohy a ísť ďalej.

Conor McGregor a Dustin Poirier na predzápasovej tlačovej konferencii.
Conor McGregor a Dustin Poirier na predzápasovej tlačovej konferencii. Zdroj: TASR/AP/John Locher

Emócie aj hluché momenty

McGregor Forever je manifestom neoblomnosti, motivácie a sily. V závere vidíme Notoriousa, ako sa pripravuje na návrat do klietky. Ten je zatiaľ naplánovaný na koniec tohto roka a mal by si zmerať sily s Michaelom Chandlerom. Obaja sú momentálne trénermi v reality šou The Ultimate Fighter

Nová štvordielna dokumentárna miniséria skvele nadväzuje na celovečerný film Conor McGregor: Notorious z roku 2017, no má, bohužiaľ, aj viaceré hluché momenty. Všetko by sa dalo vtesnať aj do kratšieho formátu.

Odporúčané
Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli 23. apríla 2024, 9:30

Síce nakoniec všetko drží pohromade, cítiť potrebné emócie a formálne ide o jasný nadštandard, mierne však zamrzí, že sa tvorcovia nesnažili aspoň čiastočne zhrnúť a zakomponovať do jednotlivých dielov aj ďalšie, súkromné, nielen športové kauzy McGregora. Napríklad to, ako Ír napadol v bare starého muža len preto, že odmietol piť jeho whisky, či údajné napadnutie ženy na jachte, ktorej sa vraj vyhrážal utopením. 

Okrem toho by určite potešilo minimálne jeho fanúšikov niekoľko záberov z nedávneho nakrúcania remaku kultového trháka z osemdesiatych rokov Road House, kde si zahral po boku Jaka Gyllenhaala. Napriek tomu štyri diely doku-série McGregor Forever ubehnú ako voda a dokážeš si ich preto „bingwatchnúť“. Novinka o Írovi rozhodne patrí k tomu najlepšiemu, čo na Netflixe momentálne nájdeš. Aj preto jej udeľujeme sedem a pol bodu z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia