Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2024 o 12:30
Čas čítania 5:03
Dominik Vetrák

Alistair prežil atómovku v Nagasaki, Železnicu smrti, 5 dní na mori a japonské mučenie. Jeho životný príbeh je neuveriteľný

Alistair prežil atómovku v Nagasaki, Železnicu smrti, 5 dní na mori a japonské mučenie. Jeho životný príbeh je neuveriteľný
Zdroj: Australian War Memorial
ZAUJÍMAVOSTI ATÓMOVÁ VOJNA DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Život Alistaira Urquharta je príkladom toho, ako sa nevzdať a bojovať do posledného dychu.

Alistair Urquhart mal 22 rokov, keď ho zajali japonskí vojaci počas druhej svetovej vojny. Prežil ich kruté zajatecké tábory, kde otročil a kde ho roky mučili. Prežil aj výbuch atómovej bomby v Nagasaki, potopenie na japonskej lodi, ale aj príšerné choroby či brutálnu stavbu železnice Burma-Siam Railway, známu pod názvom Death Railway (Železnica smrti).

Vláda zakázala rozprávať o jeho zážitkoch a jeho manželka zomrela bez toho, aby sa dozvedela, ako veľmi trpel. Svoj neuveriteľný príbeh o tom, ako sa rozhodol prežiť za každých okolností, nakoniec prezradil v roku 2010 v autobiografickej knihe The Forgotten Highlander. 

Odporúčané
Bol som sa pozrieť na spopolňovanie tiel v krematóriu: „Je to hnusný kšeft s mŕtvolami,“ hovorí riaditeľ (Reportáž) Bol som sa pozrieť na spopolňovanie tiel v krematóriu: „Je to hnusný kšeft s mŕtvolami,“ hovorí riaditeľ (Reportáž) 30. júna 2024 o 16:30

Alistair sa narodil v škótskom Aberdeenshire v roku 1919. Jeho otec bol učiteľ a Alistair bol nadaný žiak. Keď mal 14 rokov, začal pracovať a pomáhať rodine s financiami. Avšak už ako 20-ročného ho povolali do vojny.

Bojoval v Singapure, kde vojakom britská propaganda podľa jeho slov nahovorila, že Japonci sú malí, majú zlý zrak a nevedia bojovať. 19-ročný Alistair však rýchlo pochopil, že je to lož.

Bohužiaľ, bolo neskoro. 15. februára 1942 Singapur kapituloval. Viac ako 100-tisíc britských, austrálskych a indických vojakov padlo do japonského zajatia. Alistair v nich prežíval osem mesiacov, kým ho vybrali do skupiny 600 vojakov, ktorí mali ísť pracovať do „prázdninového kempu“. 

Sľúbili im, že 3 dni v týždni tam budú oddychovať a dočkajú sa konečne aj inej stravy ako suchej ryže na raňajky, obed a večeru. Lenže namiesto toho ich postojačky prevážali v rozhorúčených železničných vozňoch, v ktorých bez čerstvého vzduchu prežívali päť dní.

Odporúčané
Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia 21. marca 2024 o 9:30

Keď konečne dorazili do Thajska, donútili ich prejsť 160-kilometrovú trasu cez džungľu plnú jedovatého hmyzu a hadov, počas ktorej ich strážnici bili a bodali bajonetmi. Po šiestich dňoch dorazili do „prázdninového kempu“ na rieke Kwai, kde Urquhart dostal maláriu a neskôr aj chorobu beri-beri. Oddychovať však nemohol. S ostatnými väzňami musel stavať chatrče, v ktorých mali bývať, kým postavia železnicu Burma-Siam.

V roku 1942 museli začať stavať 415-kilometrovú trať medzi Barmou a Thajskom, pretože Spojenci poľahky útočili na ich námorné zásobovacie trasy. Počas výstavby železnice zahynulo 90 000 nútených ázijských pracovníkov a viac ako 13 000 zo 60 000 spojeneckých zajatcov.

„Každý deň to bolo horšie a horšie. Neexistovalo nič, čo by nám dalo čo i len štipku nádeje. Každé ráno som vstával s tým, že dnešok prežijem. Nikdy sme nemysleli na zajtrajšok,“ povedal Alistair v dokumente. 

Alistair Urquhart
Zdroj: Australian War Memorial
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako mu výkaly a latrína pomohli zachrániť život.
  • Prečo kopol japonského poručíka medzi nohy a aký za to dostal trest.
  • Ako sa dostal na more, kde sa 5 dní plavil bez vody a jedla, úplne nahý, obklopený žralokmi.
  • Ako sa dostal k mestu Nagasaki, kde prežil výbuch atómovej bomby.
  • Aký dostával dôchodok a koľko kíl vážil, keď ho zachránili Američania.
  • Prečo po návrate domov nedokázal žiť s rodinou.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 162826 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: PPV kód na Oktagon 62 , Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA alebo Pizza v Oggi ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia