Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2022, 16:30
Čas čítania 10:19
Ema Stanovská

Najväčšie mýty o chudnutí s expertom: Dá sa schudnúť len z brucha? Je lepšie cvičiť, alebo menej jesť? Koľko alkoholu môžeš vypiť?

Najväčšie mýty o chudnutí s expertom: Dá sa schudnúť len z brucha? Je lepšie cvičiť, alebo menej jesť? Koľko alkoholu môžeš vypiť?
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE AKO SCHUDNÚŤ AKO ZAČAŤ CVIČIŤ CVIČENIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Koľkým mýtom o chudnutí veríš a ani o tom nevieš? Boris Bajer, lekár, fyziológ a výživový špecialista s 12-ročnou praxou, nám zodpovedal 11 najčastejších otázok o chudnutí.

Slovné spojenie „ako schudnúť“ patrí dlhodobo medzi najvyhľadávanejšie otázky na Googli. Skús si tento výraz zadať do vyhľadávača aj ty a zasype ťa množstvo rád, ako schudnúť „rýchlo a efektívne“, ako držať diéty, ktorý detox už „určite zafunguje“ alebo koľko kilometrov denne by si mal zabehnúť.

Ani jedno z toho však na chudnutie nie je potrebné. Zdravé chudnutie nie je len o asketickom živote. V skutočnosti sa pri ňom nemusíš vzdať ani burgera či pizze. To, čomu všetkému (mylne) veríme, nám pomohol objasniť MUDr. Boris Bajer, PhD., lekár, fyziológ, tréner a výživový špecialista, ktorý má za sebou 12-ročnú prax v dietológii. 

Doktorandské štúdium absolvoval v Ústave experimentálnej endokrinológie Slovenskej akadémie vied, kde sa venoval nutričnej a športovej endokrinológii a prevencii civilizačných, metabolických a srdcovo-cievnych ochorení prostredníctvom zdravej stravy a pohybu. Minulý rok vydal knižný bestseller Medicína výživy, v ktorej zhrnul základné informácie zo sveta výživy, životosprávy a diét.

Boris Bajer je vyštudovaný lekár, expert na výživu a autor bestselleru Medicína výživy.
Boris Bajer je vyštudovaný lekár, expert na výživu a autor bestselleru Medicína výživy. Zdroj: archív Borisa Bajera

V Refresheri ti spolu s odborníkmi prinášame články zo sveta zdravej výživy a športu, podložené vedeckými faktmi. Dbáme na správnosť a hodnovernosť informácií. Sleduj tému Zdravie, aby ti žiaden článok neušiel. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu – získaš vďaka tomu nielen prístup k všetkým článkom, ale aj skvelé benefity a zľavy.

Musím si rátať kalórie, ak chcem schudnúť?

Viaceré štúdie zistili, že väčšina ľudí podhodnocuje svoj energetický príjem – to znamená, že v skutočnosti niekedy prijmú aj dvojnásobne viac kalórií, ako si pôvodne mysleli. Kalórie totiž zvykneme „nazbierať“ aj tam, kde si to neuvedomujeme – napríklad pri mliečnych kávach, alkohole, sladených nápojoch či keď si dáme len tak „niečo pod zub“. Je preto užitočné mať aspoň približný prehľad o kalorickej hodnote jednotlivých potravín. Mali by sme si však všetko fanaticky zapisovať do tabuliek?

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

„Nie je to podľa mňa povinnosť u každého jedného človeka, ktorý chce zlepšiť zloženie tela,“ hovorí Boris Bajer. „Na začiatku je určite fajn odvážiť a zapísať si rôzne jedlá, pretože človek získa prehľad o tom, koľko kalórií má napríklad lyžica olivového oleja alebo porcia syra. No opakujem, nebude to potrebné u každého.“

Bajer pripomína, že takéto rátanie kalórií je niečo, čo dokážeme robiť len určitý čas. „Neverím, že existuje niekto, kto si dlhodobo ráta a zapisuje kalórie a neobmedzuje ho to v dobrom vzťahu s jedlom. A ak áno, tak musí milovať čísla! Ja sám to nerobím a nemyslím si, že sa tým chcú bežní ľudia obťažovať celý život.“

Závisí to aj od typológie a preferencií daného človeka. „Ak vidím, že to klienta nebude obmedzovať, dá mu to spätnú väzbu, tak to zaradím do jeho režimu. Z dlhodobého hľadiska to však nebude treba. Niektorí ľudia môžu dosahovať výsledky aj bez rátania kalórií.“ 

Budem cvičiť, koľko len treba, ale na burger a pivo mi nesiahaj!

Ľudia si často radšej „naložia“ viac kardia, než aby sa vzdali svojich obľúbených dobrôt, piva s kamošmi či pohára vína k večeri. „Môžem jesť, čo chcem, veď to spálim,“ hovoria a nakladajú na tanier ďalšiu porciu rezňa. 

„Áno, keď sa začneš viac hýbať, je logické, že schudneš, pretože budeš mať vyšší výdaj. To však neznamená, že budeš zdravší, ak budeš trebárs jesť karcinogénne jedlá (párky, vyprážané pokrmy, potraviny s množstvom aditív), budeš fajčiť a piť alkohol. Telo pohybom neoklameš,“ vraví špecialista. 

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

„Bez zmeny stravy takisto nepodporíš črevné mikróby, teda ani svoj mentálny stav, keďže črevná mikroflóra je prepojená s centrálnym nervovým systémom, ale napríklad aj s imunitou,“ dodáva. A načo sú ti tehličky na bruchu, ak budeš každý druhý týždeň behať po lekároch?

Načo sú ti tehličky na bruchu, ak budeš stále behať po lekároch a dožiješ sa kratšieho veku?
Načo sú ti tehličky na bruchu, ak budeš stále behať po lekároch a dožiješ sa kratšieho veku? Zdroj: Unsplash.com

Bajer však vraví, že zároveň nemá rád prehnané obmedzovanie sa. „Ak si niekto chce dať raz za čas kúsok mliečnej čokolády, pizzu alebo čokoľvek, čo ho poteší, a vie sa ovládať, nechám mu to v jedálničku. Je úplne normálne jesť počas chudnutia aj menej zdravé jedlá – všetko je o rovnováhe. Človek musí vedieť, čo je už príliš často a príliš veľa.“

Keď ide o chudnutie, viacerí odborníci sa zhodujú, že pohyb a cvičenie predstavujú len 20 percent celkového úspechu. Bez úpravy stravy tak spravíš zrejme len minimálny progres.

Nechce sa mi cvičiť – stačí, keď budem jesť zdravo a menej?

Opačný prípad je, keď má človek dostatočne silnú vôľu na to, aby upravil svoju stravu, no ani za svet sa nevie dokopať k cvičeniu. Čo si o tom myslí lekár?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115204 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či a ako by si mal cvičiť, ak chceš schudnúť.
  • Či je na chudnutie lepší krátky a intenzívny tréning alebo dlhá aeróbna aktivita pri miernej intenzite.
  • Či je možné schudnúť z konkrétnej partie, napríklad z brucha alebo tváre.
  • Či má význam nejesť po šiestej hodine.
  • Do akej miery pitie alkoholu ovplyvňuje tvoj proces chudnutia.
  • Či viac schudneš, keď sa viac zapotíš.
Domov
Zdieľať
Diskusia