Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. mája 2022, 14:30
Čas čítania 10:11
Ema Stanovská

Kam ísť s kamošom na pivo? Týchto 8 bratislavských pivární nemôžeš vynechať (Reportáž)

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Podnik, kde máš na výber šestnásť pivných špeciálov, majiteľ, ktorý prevádzku otvorí už o šiestej ráno, aby si si mohol pozrieť zápas na druhom konci sveta. Prinášame to najlepšie z bratislavskej pivnej scény.

Neexistuje nič lepšie, ako si po dlhom náročnom dni vychutnať s partiou perfektne načapované pivo. Možno len jedna vec – vychutnať si ho v skvelom podniku, s príjemnou obsluhou a niečím chutným pod zub. 

Rozhodli sme sa za teba nájsť nielen jeden takýto podnik, ale rovno osem. V každom sme vyskúšali jedno či dve pivá a niečo pod zub podľa nášho výberu – väčšinou sme si objednávali nakladaný hermelín, keďže práve ten patrí medzi najobľúbenejšie snacky k pivu (nič proti utopencom). Ak nás však niečo mimoriadne zaujalo, urobili sme výnimku. Zhodnotili sme zároveň atmosféru, cenu pív a jedál a celkový dojem.

V Refresheri za teba pravidelne navštevujeme gastroprevádzky a zisťujeme, kde sa oplatí (a neoplatí) ísť. Ak nás v tom chceš podporiť a zároveň chceš získať prístup ku všetkým exkluzívnym článkom zadarmo, pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš tým aj super benefity ako zľavu na tenisky či donášku jedla. Nezabudni sledovať takisto témy Gastro a Gastro Bratislava.

Čierny pes

Adresa: Na vŕšku 2 
Aké pivo ponúkajú: Bernard, pivné špeciály podľa ponuky
Objednaj si: čapovaný Bernard a grilovaný kabanos s chlebom

Čierny pes je krčma, ktorá nepotrebuje vtieravú reklamu ani premyslenú marketingovú stratégiu. Nenápadný podnik v podzemí v tichej časti Starého mesta už totiž má svojich verných „štamgastov“ – partie ľudí tu hrajú karty, veselo diskutujú a vychutnávajú si pivničnú atmosféru, ktorá je spolu s klenutým stropom a tlmeným osvetlením ako stvorená pre staromestských klasikov.

Čierny pes je nenápadný podnik v podzemí v tichej časti Starého mesta.
Čierny pes je nenápadný podnik v podzemí v tichej časti Starého mesta. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Hlavnou hviezdou ponuky je české pivo Bernard z pivovaru v Humpolci (1,80 eur za veľké pivo), ktoré by sme opísali ako zlatý štandard. V menu je aj bezlepkové, tmavé („Čierna lavína“), nealkoholické, slivkové aj Bernard so Spritom (niečo ako domáci radler). V ponuke majú vždy aj pár špeciálov a íp, stálicou je zlatý mok z holičského pivovaru Wywar.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Možno ťa poteší aj štedrý výber ovocných páleniek ako je bošácka slivovica, hruška, marhuľovica či výber od Žufánka. Ak tvoj spoločník (alebo spoločníčka) nemá rád pivo, dať si tu môže aj víno či miešané nápoje za 3,10 eur.

V Čiernom psovi sme si nechali odporučiť dva obľúbené pivné pokrmy – nakladaný hermelín (4,20 eur) a grilovaný kabanos s horčicou, feferónmi, chrenom a chlebom (3,70 eur).

Kabanos a nakladaný hermelín.
Kabanos a nakladaný hermelín. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Hermelín, ktorý tu dostaneš, uspokojí aj dve osoby, ktoré nie sú až tak hladné. Dostali sme tri veľmi dobre dochutené a pekne naservírované kusy s cibuľou a olivami ponorené vo vyváženom korenistom náleve.

cierny pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Syry boli trochu tuhšie a konzistencia mierne zaostávala za ostatnými, ktoré sme počas našej pivovej výpravy ochutnali, no chuťovo nám nič nechýbalo a zároveň ide o najlepší pomer ceny a kvality.

Atmosféra v Čiernom psovi je ako vystrihnutá zo starého románu.
Atmosféra v Čiernom psovi je ako vystrihnutá zo starého románu. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

V Čiernom psovi si okrem toho môžeš objednať aj čertovské párky s horčicou, chrenom a chlebom (3,70 eur), a ak prídeš s partiou ľudí, odporúčame ti vyskúšať aj polkilový mix čerstvých nátierok pre 4+ osoby – nivovú, cesnakovú a sardinkovú (9,90 eur).

Podnik býva cez víkend plný, no zvyčajne nie je problém nájsť voľné miesto. V teplejších mesiacoch býva pomerne živo aj vonku.

Žil Verne

Adresa: Panská 245/13
Aké pivo ponúkajú: šestnásť pivných špeciálov podľa aktuálnej ponuky (Hellstork, Lucky Bastard, Zichovec, Nachmelená opica,...)
Objednaj si: akýkoľvek pivný špeciál a nakladaný hermelín

Ak je Čierny pes „krčmová zašiváreň“, Žil Verne je pravý opak. Piváreň na rušnej Panskej ulici je každý večer plná ľudí a okrem domácich Bratislavčanov priťahuje aj veľa zahraničných turistov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114865 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V ktorej pivárni sme ochutnali najlepší nakladaný hermelín v Bratislave.
  • V ktorom podniku nájdeš až 16 druhov remeselných pív.
  • Či nám stále chutilo v Bratislavskom meštianskom pivovare.
  • V ktorej pivárni si môžeš pivo, ktoré ti zachutí, aj rovno kúpiť.
  • Majiteľ ktorej pivárne otvorí podnik aj o šiestej ráno, aby si hostia mohli pozrieť športový zápas.
  • Kde sme si dali hrianky, ktoré boli ako vytiahnuté z fritézy.
Domov
Zdieľať
Diskusia