Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2022, 14:30
Čas čítania 6:36
Ema Stanovská

Na obed bujón s vodou, na večeru preháňadlo. Detox toxíny neodplaví, rapídne diéty môžu spôsobiť opačný efekt

Na obed bujón s vodou, na večeru preháňadlo. Detox toxíny neodplaví, rapídne diéty môžu spôsobiť opačný efekt
Zdroj: Pexels/Engin Akyurt
ZDRAVIE AKO SCHUDNÚŤ ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Nárazové zvýšenie vlákniny môže mať veľmi negatívny vplyv na trávenie, vyprázdňovanie a náš celkový zdravotný stav.“ S odborníčkou na výživu vysvetľujeme, prečo ti „jarná očista tela“ nepomôže.

„Dnes ráno som začala 10-dňovú detoxikačnú kúru. Je to dosť prísne – 10 dní sa nič neje, len sa pije nápoj, ktorý pozostáva z javorového sirupu, čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy a zo štipky kajenského korenia (to som nezohnala, tak som ho nahradila mletým zázvorom). Pridá sa niekto?“ pýta sa Klaudia na verejnom fóre.

„Ja som si túto kúru kúpila, no vydržala som len jeden deň. Vôbec mi to nechutilo, bolo mi z toho zle a strašne ma bolela hlava, takže potom som to predala,“ odpovedá jej Jana.

„Ja som na piatom dni. Som v pohode, akurát ten preháňací čaj si nedávam, lebo ma preháňa ten sirup.“ 

Dobrá správa: Táto diskusia je stará deväť rokov a vzhľadom na súčasné lekárske poznatky by sa takáto diéta dnes už zrejme neujala. Zlá správa: Detox stále patrí medzi najpopulárnejšie metódy chudnutia a miliardový trh s detoxikačnými prípravkami neustále rastie. Vlastne – tých zlých správ je ešte o niečo viac.

pitie, drink, nápoj, šťava, detox
Zdroj: Unsplash.com

V Refresheri ti spolu s odborníkmi pravidelne prinášame články o zdraví a zdravom životnom štýle. Ak nás v tom chceš podporiť, pridaj sa do Refresher+ klubu a získaj aj skvelé benefity – napríklad zľavu na tenisky či donášku jedla. Sleduj tému Zdravie, nech ti nič nové neujde.

Nezbavíš sa tuku, len vody

Najskôr prejdeš na ľahšiu stravu a piješ menej, aby ťa „nezavodnilo“. Časom začneš užívať aj preháňadlá. Takto „vypláchnutý“ prechádzaš na detoxikačnú kúru – trikrát denne bylinkový čaj, ráno občas proteínový šejk, počas dňa ovocné šťavy. Od tretieho dňa si môžeš dať aj čistý zeleninový vývar (len bujón a voda) a k tomu hrsť šalátu bez oleja a dresingu.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Približne takýto stravovací režim ťa čaká na detoxikačnom pobyte na západnom Slovensku, ktorý môžeš absolvovať aj tento rok (konkrétny názov a mesto neuvádzame, aby sme mu nerobili reklamu). Organizátorka pobytu účastníkom sľubuje, že zažijú „absolútne znovuzrodenie“ a naučia sa „žiť zdravšie bez ďalšieho jojo efektu“.

Tento detox je podľa nej „mimoriadne vhodný“ pre ľudí, ktorí bojujú s „akné, alergiou, astmou, kĺbovými ochoreniami, kožnými problémami, so spomaleným trávením a s vylučovaním, so zápchou, s nadváhou, vysokým krvným tlakom, so srdcovo-cievnymi ochoreniami a s oslabenou imunitou“. 

Zástancovia detoxov majú dvoch nepriateľov – toxíny, ktoré sú podľa nich strojcami všetkých ich problémov a chorôb, a tuk, v ktorom sú uložené. Odborníčka na výživu Nikoleta Šimonová však upozorňuje, že ide o absolútne mylnú predstavu.

„Akýkoľvek detox či drastická diéta sú spojené s nezdravým chudnutím – lepšie povedané, so znižujúcim sa číslom na váhe. Telo stráca vodu a nám sa to na hmotnosti objaví ako znižujúce sa číslo a je mylné myslieť si, že ide o tuk.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112991 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nemáš dôvod na radosť, hoci tvoje číslo na váhe po detoxe klesne.
  • V akom prípade hrozí, že toxíny z tvojho tuku sa vyplavia do mozgu a svalstva.
  • Prečo by si mal piť oveľa menšie množstvo ovocných štiav, ako si si doteraz myslel.
  • Čo sa môže stať s tvojím telom, keď tuhú stravu nárazovo nahradíš tekutou.
  • Čo je pravdy na tom, že v našich črevách sa ukladá  „nahromadený odpad“, ktorý treba vyplaviť.
  • Čo si výživová expertka myslí o detoxikačných čajoch a doplnkoch výživy.
  • Ako môžeš naozaj podporiť prirodzený detox svojho tela.
Domov
Zdieľať
Diskusia