Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2021, 16:24
Čas čítania 11:56
Adam Novosad

Epidemiológ Pavelka: Najväčší nános omikronu na Slovensko príde tento víkend, po Vianociach sa už nakazíte hocikde (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

S epidemiológom Martinom Pavelkom z ministerstva zdravotníctva sme sa rozprávali o tom, čo nový variant omikron spraví so situáciou na Slovensku.

„Mám skôr varovanie pre prekonavších. Hoci možno máte rovnakú imunitu ako zaočkovaní, ale zaočkovaní sa k nej dostali bezpečne, ľahko a nič ich to nestálo. Žiadne týždne strávené v posteli s horúčkami, keď riskovali vlastný život alebo minimálne dlhý covid,“ hovorí epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý všetkých vyzýva, aby sa čo najskôr dali zaočkovať.

Očakáva, že tisíce ľudí prichádzajúcich z Veľkej Británie prinesú variant omikron na Slovensko už v najbližších dňoch. „Keď som žil v Londýne a Vianoce padli na štvrtok, tak som si v pondelok, utorok, stredu vzal dovolenku a mal som dva solídne týždne na Slovensku. Tento víkend očakávam prvý masívny import variantu omikron na Slovensko,“ vysvetľuje zo svojej osobnej skúsenosti.

Epidemiológ podčiarkuje, že očkovanie je jedinou cestu von z pandémie, v ktorej na nás podľa neho čaká ešte zopár tvrdých vĺn ako tá, ktorú o mesiac či dva prinesie práve omikron. Počas najbližších Vianoc sa podľa prognóz variant omikron na Slovensku rozšíri tak, že napríklad na Silvestra sa budeš môcť nakaziť prakticky hocikde.

Martin Pavelka
Zdroj: archív Martina Pavelku

Minulý rok sme rozhovor začali otázkou, či sa obávate prepájania sociálnych bublín počas Vianoc. Dnes máme zaočkovanú polovicu obyvateľstva, návštevy boli najskôr zakázané a potom znovu povolené. Bojíte sa tohtoročných Vianoc?

Minulý rok sme sa obávali bublín, ale ako epidemiológovia sme nakoniec zistili, že mobilita v skutočnosti počas Vianoc klesá. A klesá s ňou aj počet sociálnych kontaktov, lebo deti nie sú v škole a dospelí zase nie sú v práci. Počet sociálnych kontaktov je väčší pred sviatkami a po sviatkoch.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Aj keď zavediete lockdown pre dospelých, ale necháte otvorené školy, dospelí zostávajú nepriamo v kontakte prostredníctvom svojich detí, a tak sa vírus bude naďalej šíriť. Toto sa dialo celý október aj november.

To znamená, že kontakty akoby sa ani nepretrhli.

Tento rok sa skôr obávam inej veci – v zahraničí žije veľká diaspóra Slovákov, ktorá sa bude na sviatky vracať domov k rodinám. Len v Spojenom kráľovstve žije minimálne 125-tisíc Slovákov, tisíce z nás žijú aj vo Francúzsku, v Nemecku či Dánsku.

Neobávam sa toho, že ľudia budú cestovať za svojimi rodinami do iných krajov a okresov po Slovensku, ale našich spoluobčanov vracajúcich sa z Veľkej Británie.

Čiže každý Slovák, ktorý priletí domov z Británie, je potenciálnym nosičom, lebo ak bude pozitívny, takmer definitívne bude mať omikron.

Budú Slováci prichádzajúci domov na Vianoce z Veľkej Británie importovať nové prípady?

Vo Veľkej Británii bude omikron spôsobovať rovnaký počet prípadov ako delta v najbližších dňoch a čoskoro sa stane dominantným v celej krajine. V Londýne je omikron dominantný už dnes. Briti odhadujú, že za posledné dni sa každý deň nakazilo 200-tisíc ľudí. Je však rozdiel medzi infekciou a zaznamenaným prípadom, lebo množstvo prípadov stále býva asymptomatických a nebudú preto zachytené.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Mnoho ľudí si nákazu omikronom spletie s migrénou, bolesťou hlavy alebo únavou, ak sú predtým zaočkovaní alebo koronavírus v minulosti už raz prekonali. Majú vyvinutú nejakú imunitnú ochranu, vďaka ktorej je priebeh infekcie miernejší. Veľká časť takýchto infekcií preto tiež nebude zachytená. Ako teda vidíme, skutočný počet nových infekcií je vždy vyšší, ako sú reportované čísla zachytených prípadov.

Británia síce hlási 60- až 70-tisíc prípadov denne, ale podľa ich modelov je v skutočnosti počet nových infekcií až 200-tisíc denne a od budúceho týždňa počítajú s miliónom infekcií denne. Denne sa nakazí milión Britov, aj keď hlásených prípadov bude oveľa menej. Čiže každý Slovák, ktorý priletí domov z Británie, je potenciálnym nosičom, lebo ak bude pozitívny, takmer definitívne bude mať omikron.

Čo bude znamenať výrazné rozšírenie omikronu pre vývoj pandémie na Slovensku?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107808 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo narobí silná vlna omikronu so Slovenskom už o dva či tri týždne.
  • Či je tento rok Štedrý večer bezpečný, ak sú doma všetci zaočkovaní.
  • Prečo sú podľa Pavelku antigénové testy efektívne na deltu aj omikron.
  • Prečo sa po Vianociach už budeš môcť nakaziť omikronom prakticky všade.
  • Či sú tento rok bezpečné silvestrovské chaty a veselice.
  • Ako rýchlo sa šíri omikron a akej jeho vlastnosti epidemiológ nerozumie.
  • Koľko tisíc ľudí by mohlo na Slovensku skončiť v nemocniciach.
  • Či sa s príchodom omikronu bude meniť režim na hraniciach.
Domov
Zdieľať
Diskusia