Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021 o 19:30
Čas čítania 6:42
Adam Novosad

Na NFT vlkoch a ovečkách ľudia zarábajú aj 10-tisíc eur. Nová kryptohra zachvátila sociálne siete, ale pokračuje aj fenomén DAO

Na NFT vlkoch a ovečkách ľudia zarábajú aj 10-tisíc eur. Nová kryptohra zachvátila sociálne siete, ale pokračuje aj fenomén DAO
Zdroj: Piqsels/CC0/volně k užití
TECH KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Svet kryptomien ovládajú nové fenomény. Nielen obyčajné zberateľské kúsky ako NFT tokeny na blockchaine, ale aj finančné experimenty v protokoloch ako BabylonDAO.

Bitcoin sa prepadol hlboko pod hranicu 60-tisíc dolárov, aj keď v posledných týždňoch narástol na viac ako 65-tisíc a prekonal svoje doterajšie historické maximum. Momentálne sa obchoduje za približne 54-tisíc dolárov, čo je pokles o viac ako 8 percent len za posledných 24 hodín.

Investovanie do obyčajných mincí ako bitcoin či ethereum je preto dnes v tieni inovatívnejších spôsobov, ako sa s digitálnymi mincami zahrať, zarobiť na nich alebo rovno vďaka NFT pozbierať umelecké kúsky a skúsiť šťastie. 

Tento článok nie je finančným poradenstvom ani nikoho nenavádza na kúpu a investovanie do akejkoľvek kryptomeny. Investovanie do kryptomien je vysokorizikové a človek môže rýchlo a ľahko prísť o všetky vložené peniaze.

Obrovskú popularitu majú doteraz protokoly, ktoré sa snažia vytvoriť rezervné meny s dlhodobo udržateľnou kúpnou silou. Projekty ako OlympusDAO alebo BabylonDAO hovoria, že si ľudia zaslúžia lepšiu istotu, ako držať doláre či eurá, ktorých kúpna sila každým rokom v dôsledku inflácie klesá.

Odporúčané
Z 500 dolárov spravil takmer 5 miliónov. Mladík Adam rozprávkovo zarobil na kryptomene OHM, ktorú označujú za revolúciu aj podvod Z 500 dolárov spravil takmer 5 miliónov. Mladík Adam rozprávkovo zarobil na kryptomene OHM, ktorú označujú za revolúciu aj podvod 2. novembra 2021 o 16:30

Najväčšiu popularitu však dnes dosahuje spojenie zberateľských NFT tokenov s herným aspektom, keď ti tvoje NFT produkuje mince so skutočnou hodnotou pokojne aj desiatok tisíc eur denne, ale môže sa stať, že nebudeš mať šťastie a na základe algoritmu v tejto hre podľa pravidiel minimálne polovicu peňazí stratíš. Ide o šťastie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa rozmohol fenomén rezervných mien v organizáciách DAO.
  • Na akom princípe funguje projekt BabylonDAO, ktorý nazbieral vyše 40-tisíc členov.
  • Ako dôchodkyňa premenila 3-tisíc na 320-tisíc vďaka bitcoinu.
  • Prečo dôchodkyni s bitcoinom banka zablokovala výber zisku.
  • Ako sa NFT hra na vlkov a ovečky stala zlatou baňou pre investorov.
kryptomeny
Zdroj: BabylonDAO/Twitter

Babylonský stroj na peniaze po vzore OlympusDAO

Ak si spomínaš na kryptomenu OlympusDAO, ktorej minca sa volá OHM, tak pre teba BabylonDAO nebude žiadnou novinkou.

Oba projekty fungujú na rovnakom princípe, len pôsobia v rozdielnych ekosystémoch. Zatiaľ čo OlympusDAO je projekt vytvorený na blockchaine ethereum, BabylonDAO chce ovládnuť decentralizované financie mince solana.

Solana v posledných mesiacoch zažila raketový rast z hodnoty pod 20 dolárov na dnešnú hodnotu nad 200 dolármi. BabylonDAO preto chce využiť silnú komunitu, ktorá sa okolo solany vybudovala, a vytvoriť rezervnú menu rovnako ako OlympusDAO.

„Výhodou mince babylon je, že v porovnaní s bežnými menami, ktoré časom strácajú svoju kúpnu silu a znevýhodňujú ľudí, ktorí menu držia, babylon sa prispôsobuje trhu. Vďaka tomu je možné, aby mala rovnakú kúpnu silu vo chvíli predpredaja, deň, ale aj dekádu po ňom,“ hlásajú zakladatelia projektu.

Odporúčané
Z 500 dolárov spravil takmer 5 miliónov. Mladík Adam rozprávkovo zarobil na kryptomene OHM, ktorú označujú za revolúciu aj podvod Z 500 dolárov spravil takmer 5 miliónov. Mladík Adam rozprávkovo zarobil na kryptomene OHM, ktorú označujú za revolúciu aj podvod 2. novembra 2021 o 16:30

Každá minca by mala byť krytá hodnotou jedného dolára, ale vo svojich rezervách neplánuje mať BabylonDAO priamo doláre. Nové mince bude môcť produkovať len samotný protokol, ktorý garantuje, že ak hodnota babylonu klesne pod dolár, začne mince z finančných rezerv skupovať naspäť, čím hodnotu babylonu vytiahne naspäť. 


Ak je hodnota babylonu nad dolárom, znamená to, že trh aktuálne využitie mince hodnotí ako cennejšie než dolár. Vtedy protokol generuje nové mince babylonu, ktoré ponúka na voľnom trhu. Protokol kryje každú mincu babylonu aktívami vo svojich rezervách, ale keď je cena na trhu vyššia ako 1 dolár, prakticky na každej transakcii zarába. 

Ľudí, ktorí svoje babylony nechávajú v protokole, odmeňuje automatickou generáciou nových mincí, ktoré sa im pripisujú k tým súčasným. Najlákavejší je vysoký úrok, na ktorom môžeš zdanlivo zarobiť, ale vždy si treba zanalyzovať, či riziko stojí za to. Fenomén takýchto DAO sa dnes nezadržateľne šíri po kryptomenových sociálnych sieťach, a tak je možné na ňom zarobiť rovnako rýchlo ako o všetko prísť.

Dnes už na Discorde pozostáva komunita BabylonDAO z 50-tisíc ľudí pripomínajúcich náboženské hnutie, keďže celý projekt sa nesie v duchovnom štýle babylonskej civilizácie. Ľudia sa na Discorde modlia, hrajú rôzne hry, vytvárajú pre projekt umenie, či už pesničky, grafiky, alebo sprejujú vonku steny. Ľudia projektom BabylonDAO momentálne doslova žijú a každý sa chce dostať k možnému investovaniu svojím spôsobom.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023 o 14:30

Ako dôchodkyňa premenila 3-tisíc na 320-tisíc dolárov v bitcoine

Investovanie do kryptomien nie je záležitosťou iba mladej generácie. Izraelská dôchodkyňa Esther Freemanová sa už pred ôsmimi rokmi rozhodla investovať časť svojich úspor do bitcoinu.

V tom čase vznikali prvé väčšie komunity kryptomenových nadšencov, takže vložiť peniaze do bitcoinu nebola najjednoduchšia úloha a väčšina ľudí, rovnako ako bánk, považovala investovanie do kryptomien za obrovské riziko. Práve banka sa nateraz stala pre Freemanovú osudnou.

Dôchodkyňa má svoje peniaze odjakživa uložené v banke Ha-Po’alim, odkiaľ pred rokmi posielala 3-tisíc dolárov na platformu, ktorá umožňovala investovanie do bitcoinu. Vtedy všetko prebehlo hladko. Platbu zadala, odoslala a po nákupe bitcoinu na investíciu na niekoľko rokov zabudla. Oplatilo sa, pretože nakoniec jej prostriedky nezmizli, ale z troch tisícok spravila závratných 320-tisíc dolárov.

Svoj bitcoin nepredávala ani v časoch, keď hodnota jej mincí klesala pod úvodnú vloženú sumu, a tak si po rokoch povedala, že nastal čas vybrať zarobené peniaze. Banka Ha- Po’alim ju však schladila – všetkých 320-tisíc dolárov jej zablokovala a dodnes ich odmieta vyplatiť na účet.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022 o 12:30

Dôvod? Dôchodkyňa vraj nevie dokázať, že peniaze nepochádzajú z prania špinavých peňazí alebo podpory terorizmu. „Charakter virtuálnych mien ich umožňuje posielať anonymne a bez kontroly, často obchádzajúc potrebu použiť finančné zabezpečenie, ktoré platí v prípade podozrenia z prania špinavých peňazí a financovania teroristického režimu,“ napísala jej banka a peniaze zadržala.

Freemanová sa teraz odhodlala banku zažalovať a svoje peniaze vysúdiť naspäť, ale zrejme ju čaká dlhá cesta. Sama ľudí varovala, aby si pri svojej banke dávali pozor na vyplatenie ziskov z kryptomien, pretože nikdy nevedia, či sa im bankári nerozhodnú peniaze zablokovať ako jej.

kryptomeny
Zdroj: Basil Mountian/Twitter

Vlky, ktoré ľudia kupujú aj za 85-tisíc dolárov

Kryptomeny dnes otvárajú možnosti, ako si vo voľnom čase zahrať hru a zabaviť sa, ale zároveň zarobiť slušné peniaze. Najnovším hitom sveta kryptomien sa stal koncept Wolf Game, ktorý spája zberateľské kúsky prostredníctvom NFT tokenov a decentralizované financie.

Z čoho tento koncept pozostáva? Doteraz vznikli stovky projektov, ktoré zopár dní budovali svoju popularitu, aby potom umožnili vybranej skupine ľudí vytvoriť jeden z 10-tisíc zberateľských kúskov, či už z umeleckých, herných, alebo zo športových, vo forme NFT tokenu. Väčšinou si nevedel, akú postavičku alebo predmet dostaneš, ale vedel si, že pôjde o rovnaký typ ako ostatných 9 999 tokenov.

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022 o 17:30

V prípade Wolf Game je princíp hry rozdielny. Na trhu sa 18. novembra objavilo 10-tisíc NFT tokenov, ktoré si si mohol zakúpiť a vytvoriť si svoj predmet za 0,06942 ETH, čo v tom čase odpovedalo 290 dolárom. Fígeľ spočíval v tom, že podľa algoritmu si mal 10-percentnú šancu získať vlka – ostatok tokenov boli ovečky.

Tento algoritmus spôsobil medzi nakupujúcimi ošiaľ, a tak sa každý snažil získať čo najviac príležitostí vygenerovať svoj predmet a skúsiť, či dostane vlka. Výsledkom je, že ovečku si dnes vieš kúpiť za minimálnu cenu vyše 3,3 ETH, čo je viac ako 13,5 tisíca dolárov, a vlk stojí minimálne 8 ETH, v prepočte 33-tisíc dolárov. Neznamená to, že sa každý vlk predáva za rovnakú cenu, pretože najdrahší vlk sa dodnes predal za 85-tisíc dolárov.

Ak vlastníš ovcu, každá ovca ti navyše generuje vlnu vo forme mince WOOL, ktorú si môžeš dať vyplatiť, ale za transakciu zaplatíš 20-percentnú daň. Peniaze z dane inkasujú vlastníci vlkov. Ak si svoju ovcu chceš vybrať zo stakingu a predať ju, existuje 50-percentná šanca, že všetku vyprodukovanú vlnu ti ukradnú vlastníci vlkov. Títo vlastníci vlkov dokonca majú 10-percentnú šancu získať nanovo vygenerovaného vlka alebo ovcu.

kryptomeny
Zdroj: Redacted

Projekt Redacted, ktorý podporuje aj zakladateľ OlympusDAO

Základnou myšlienkou projektu OlympusDAO je túžba stať sa kryptomenovou rezervnou bankou, ktorej mena OHM by sa raz mohla stať rezervnou menou všetkých digitálnych mincí namiesto stabilných mien ako USDT či USDC. Tento cieľ si stanovili dosiahnuť v ekosystéme ethereum.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022 o 17:30

Tvorcovia projektu [Redacted] nadviazali na základnú myšlienku OlympusDAO tým, že chcú využiť potenciál ekosystému curve namiesto ethereum. Ak si kúpia akékoľvek mince patriace do ekosystému curve a vložia ich do protokolu [Redacted], na revanš dostanú mincu btrfly.

Princíp spočíva v tom, že keď nakúpené mince uložia v protokole [Redacted], na voľnom trhu ich zostane menej, protokol bude zhromažďovať likviditu curve ekosystému a mincami vo svojich rezervách generovať profit. Cieľom je napokon zvýšiť hodnotu mince btrfly, zväčšovať vlastné rezervy a znižovať dostupnosť curve mincí na trhu. [Redacted] sa dokonca stanú podriadeným protokolom OHM.

Celý tento plán je však otázny a vysokorizikový, takže si treba opakovane premyslieť, či človek systému protokolu rozumie, predtým, ako investuje svoje peniaze, a do akej miery by mohlo ísť o prepracovanú Ponziho schému fungujúcu len do momentu, kým v projekte bude participovať čoraz viac nových ľudí. 

kryptomeny
Zdroj: Reddit

V Indii skolaboval celý trh

Z času na čas sa v rôznych krajinách po celom svete objaví iniciatíva vlády zakázať používanie kryptomien. Zatiaľ čo v štáte Salvádor sa bitcoin v uplynulých mesiacoch stal oficiálnou menou, štáty ako Čína či tentoraz India pravidelne prispievajú k chaosu na trhoch, keď ohlásia nové pravidlá s potenciálom zakázať akékoľvek obchodovanie s kryptomenami pre súkromné osoby.

Odporúčané
Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita 6. apríla 2022 o 19:30

Indická vláda v utorok 23. novembra zverejnila dokumenty, podľa ktorých v najbližšom čase plánuje zakázať obchodovanie a vlastníctvo drvivej väčšiny kryptomien pre súkromné osoby. Tento krok spôsobil hlboký prepad cien na indických burzách, pretože investori sa rozhodli rýchlo popredávať svoje mince, aby zachránili aspoň časť svojich peňazí.

Na burzách sa odrazu strhla panika, ktorá najskôr spôsobila prepad hodnoty mincí o 15 až 20 percent, ale pred koncom dňa sa množstvo známych kryptomien prepadlo aj o 40 percent. Na svetových trhoch sa pritom stále obchodovali za bežné ceny, takže kolaps nastal len v Indii. Bitcoin v hodinách po ohlásení noviniek klesol len o necelé dve percentá.

Nový legislatívny návrh indickej vlády počíta s tým, že digitálne mince bude vydávať Rezervná banka Indie, čo bude znamenať, že súkromné mince vytvorené akýmkoľvek iným subjektom zostanú zakázané. Predseda indickej vlády Naréndra Módí vyhlásil, že kryptomeny musia byť regulované, aby „sa nedostali do zlých rúk, ktoré by mohli zneužiť našu mládež“.

Domov
Zdieľať
Diskusia