Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
16. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 7:50

Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor)
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Analytik Juraj Karpiš už roky sleduje dianie na akciových trhoch a aktuálnu situáciu považuje za najnapínavejšie obdobie, aké zažil. Kedy sa podľa neho skončí prepad cien akcií?

Akcie technologických gigantov ako Google, Meta alebo Amazon predstavovali počas minulých rokov obrovskú investičnú príležitosť a ich neustály rast brali mnohí ľudia ako samozrejmosť. Počas uplynulých týždňov ich ekonomické výsledky sklamali a namiesto rastu prišiel pokles, čo sa okamžite prejavilo aj na hodnote ich akcií. 

„Už v lete 2021 som videl, že prichádza vysoká inflácia, s ktorou narastú úroky na štátnych dlhopisoch a najcitlivejšie budú na to reagovať technologické rastové akcie,“ vysvetľuje v rozhovore analytik INESS-u Juraj Karpiš.

Na Refresheri pravidelne rozoberáme aj témy, ktoré sa týkajú aktuálneho ekonomického diania v našej krajine a vo svete. Staň sa členom klubu Refresher+ a dostaň sa k neobmedzenému obsahu.  


Najväčšie technologické spoločnosti ako Amazon, Google alebo Meta zaznamenávajú prepad hodnoty svojich akcií. Čo je dôvodom? 

O tomto období hovorím ako o spľasnutí dlhopisovej bubliny. Od začiatku roka prudkým spôsobom rastú úrokové sadzby, či už na amerických alebo európskych štátnych dlhopisoch. Akcia je vlastne nacenením toku budúcich výnosov. To znamená, že akcia je vlastne súčet budúcich výnosov, ktorý treba upraviť tak, aby sme získali čistú súčasnú hodnotu. Z tohto hľadiska sú preto najcitlivejšie akcie práve spomínaných technologických firiem, keďže ten najväčší rast majú ešte pred sebou a počíta sa s tým, že v budúcnosti budú vynášať veľa peňazí. 

Analytik INESS-u Juraj Karpiš.
Analytik INESS-u Juraj Karpiš. Zdroj: archív Juraja Karpiša


Ten efekt je v tom, že ak rastie úrok, tak akcia, ktorá má priniesť veľké výnosy o 50 rokov neskôr, musí radikálne stratiť na cene. Nie je to len teória. Už v lete 2021 som presne o tomto efekte písal. Videl som, že prichádza vysoká inflácia, s ktorou narastú úroky na štátnych dlhopisoch a najcitlivejšie budú na to reagovať práve technologické rastové akcie. 


Počas pandémie na ne pôsobil presne opačný efekt, keď centrálne banky znižovali úrokové sadzby a spomínané firmy z toho najviac profitovali. Z manického vrcholu sa teda vracajú k depresívnejším hodnotám. Druhý faktor, podľa mňa, hoci menej dôležitý, sú očakávania o budúcnosti. Nikto totiž nevie, či sa ekonomika v nasledujúcom roku dostane do recesie alebo depresie.


Je pokles ceny akcií zaznamenaný aj v rámci iných segmentov?

Vidíme pokles akcií naprieč rôznymi sektormi a aj celými ekonomikami krajín. Keď sa pozrieme na tie najväčšie akcie v Amerike, napríklad index S&P 500 má za sebou vyše 20 % až 25 % prepad. Netýka sa to len veľkých technologických akcií. Obľúbenci pandémie ako Peleton, Zoom alebo napríklad Netflix stratili na hodnote o 70 až 90 %.

Nikto na svete sa nemôže tváriť, že sa ho netýka nárast úrokov na amerických dlhopisoch.


Sektor, ktorý aktuálne získava, sú energie. Dôvodom je energetická kríza, ktorá vznikla po napadnutí Ukrajiny a má dosah na celú energetickú politiku Európskej únie. Spoločnosti, ktoré obchodujú s ropou, plynom alebo uránom, teda získavajú aktuálne na hodnote. 


Pokles nie je len na americkom trhu, ale aj na čínskom, kde napríklad prudko klesli akcie Alibaby. Ide teda o globálny pokles akciových trhov?Spomínanú dlhopisovú bublinu nazývam aj matkou všetkých bublín, pretože ovplyvní úplne všetko a všade. Nikto na svete sa nemôže tváriť, že sa ho netýka nárast úrokov na amerických dlhopisoch. Bude to mať dosah na množstvo vecí a ceny na celom svete budú musieť zohľadniť vyšší úrok. Akcie mimo Ameriky sa síce nepredávali tak draho, ale aj ich hodnota sa aktuálne koriguje.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124778 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Oplatí sa aktuálne investovať do akcií?
  • Kedy sa akciový trh opäť stabilizuje?
  • Aké je prepojenie medzi akciovým trhom a kryptomenami?
Domov
Zdieľať
Diskusia