Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 11:12
Adam Novosad

Z 500 dolárov spravil takmer 5 miliónov. Mladík Adam rozprávkovo zarobil na kryptomene OHM, ktorú označujú za revolúciu aj podvod

Z 500 dolárov spravil takmer 5 miliónov. Mladík Adam rozprávkovo zarobil na kryptomene OHM, ktorú označujú za revolúciu aj podvod
Zdroj: Pixabay/elifxlite/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Vo svete kryptomien dnes rezonuje projekt OlympusDAO, ktorý sa snaží stať budúcou rezervnou menou sveta namiesto dolára. Do akej miery ide o realitu? Nejde len o prepracovanú pyramídovú hru? A prečo doň investujú desiatky Slovákov bez skúseností?

Dolár nie je krytý ničím, len nekonečným americkým dlhom, a tak zajtra, o rok alebo o desať rokov neodvrátiteľne zhorí v plameňoch a svet si bude musieť nájsť novú rezervnú menu, ktorú bude využívať na všetky obchodné aktivity. Znie jej názov OHM?

Takto vykresľuje jeden z aktuálne najambicióznejších aj najkontroverznejších projektov zo sveta kryptomien facebooková skupina Kryptomeny a finančná sloboda SK/CZ, v ktorej sa združujú prevažne menej skúsení investori snažiaci sa objaviť čaro sveta kryptomien.

Tento článok nie je finančným poradenstvom ani nikoho nenavádza na kúpu a investovanie do akejkoľvek kryptomeny. Investovanie do kryptomien je vysokorizikové a človek môže rýchlo a ľahko prísť o všetky vložené peniaze.

V posledných mesiacoch v skupine dominuje práve jeden projekt – OlympusDAO, ktorý sa pýši ročným úrokom viac ako 8 500 percent. Vynašiel niekto spôsob, ako ľuďom donekonečna zarábať peniaze bez rizika?

Také jednoduché to nie je, ale niet pochýb o tom, že tento protokol dodnes spravil z mnohých ľudí milionárov a státisíce dolárov si na svoje konto pripísali aj Slováci a Česi.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká je hlavná myšlienka projektu OlympusDAO.
  • Ako je možné, že protokol sľubuje 8 000-percentný úrok tvojej investície.
  • Čo je to staking, ako funguje vydávanie dlhopisov a pokladnica protokolu.
  • Ako sa 30-ročnému Čechovi podarilo zarobiť 5 miliónov dolárov.
  • V ktorej facebookovej skupine vo veľkom do protokolu investujú Slováci.
  • Čo si o kritike, že ide o pyramídovú hru, myslí admin facebookovej skupiny.
  • Čo znamená, že protokol vlastní 99 percent svojej likvidity.
  • Aké riziká ti hrozia, keď svoje peniaze skúsiš investovať.
  • Ako sa môžu štyria ľudia ulakomiť na 600 miliónov dolárov v pokladnici.
olympus
Zdroj: OlympusDAO

Čo je OlympusDAO? 

Projekt Olympus sám seba označuje za „decentralizovanú rezervnú menu“, ktorej cieľom je vytvoriť stabilnú kryptomenu vlastnenú komunitou s myšlienkou, aby jej kúpna sila zostávala neustále na rovnakej úrovni, zatiaľ čo kúpna sila dolára vplyvom inflácie každým rokom klesá.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

V praxi to znamená, že za jeden dolár si dnes môžeš dovoliť menej ako minulý rok a výrazne menej ako pred sto rokmi. Tento trend chce OlympusDAO svojou štruktúrou zvrátiť, a tak bola minca OHM vytvorená tak, aby si kúpnu silu zachovala navždy.

Protokol garantuje, že 1 OHM bude mať neustále hodnotu minimálne 1 dolára, ale umožňuje trhu, aby svojvoľne rozhodol o tom, či 1 OHM ocení vyššie ako 1 dolár. Ako zábezpeka hodnoty slúžia rozmanité mince v pokladnici protokolu, takže 1 OHM podľa tvorcov nestojí a nepadá na štátnom dlhu či armáde, ale má za sebou aktíva garantujúce minimálnu hodnotu.

Našiel však projekt OlympusDAO recept na to, ako vytvoriť finančnú infraštruktúru budúcnosti, alebo je cieľom len lákať čo najviac nových investorov schopných vkladať svoje peniaze? 

Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer

Stabilná minca alebo decentralizovaná rezervná mena

Svet kryptomien už dávno pochopil, že na efektívne obchodovanie a investovanie do jednotlivých mincí v najvhodnejšom momente potrebuje v určitej miere stabilitu. Predstav si, že zarobíš tisíce dolárov vďaka nárastu kryptomeny, do ktorej si investoval, ale teraz by si ich chcel uchovať v mene, ktorá za deň nezažíva výrazné výkyvy. Zisk nechceš vyberať do banky, ale ani ho ponechávať investovaný s vysokým rizikom.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Svoj zisk môžeš vo svete kryptomien vymeniť za stabilnú menu naviazanú na hodnotu dolára alebo eura. Princíp fungovania stabilných mincí je jednoduchý. V ideálnom prípade by mala centrálna autorita, ktorá vydáva kryptomenové doláre, vlastniť rovnakú hodnotu skutočných dolárov k hodnote tých digitálnych. Skutočnosť však často býva iná. 

Množstvo stabilných mien dnes svoje digitálne mince nekryje rovnakou hodnotou v dolároch či eurách. Niektoré mince sú skutočnými peniazmi kryté len čiastočne, iné zase vôbec, ale najväčší rozruch svojím prístupom spôsobil práve OlympusDAO. 

Tvorcovia protokolu OlympusDAO argumentujú, že spoliehať sa v časoch výkyvov na trhu na digitálny dolár je v rozpore so základnou myšlienkou kryptomien. Kryptomeny vznikli preto, aby umožnili ľuďom odpútať sa od bežného finančného systému, ale napriek tomu dnes drvivá väčšina ľudí obchoduje s digitalizovaným dolárom, na ktorý sa spoliehajú miesto skutočných kryptomien.

olympus
Zdroj: OlympusDAO

Úrok viac ako 8 000 percent, ktorý z teba spraví milionára?

Vysvetliť laikovi, ktorý sa nezaujíma o kryptomeny, filozofiu a spôsob fungovania protokolu OlympusDAO, nie je jednoduchá úloha. Olympus nie je ako ostatné stabilné meny, pretože svoju cenu nepripútal k hodnote dolára. Namiesto toho hodnotu svojich mincí OlympusDAO zakladá na aktívach (kryptomenách) vo svojej pokladnici. Týmito aktívami protokol garantuje, že hodnota 1 OHM nikdy nepadne pod 1 DAI. 

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

Jedna minca OlympusDAO (so skratkou OHM) má určenú minimálnu hodnotu 1 DAI, čo je v preklade 1 dolár, ale maximálnu hodnotu protokol neurčuje. Aj keď sa OHM aktuálne obchoduje za viac ako 1 000 dolárov, v skutočnosti nejde o cenu, ktorú by akokoľvek určovali tvorcovia protokolu. Za aktuálnu hodnotu je zodpovedný voľný trh.

Prečo by bol niekto ochotný zaplatiť viac než tisíc dolárov za mincu, ktorej skutočná hodnota opierajúca sa o aktíva uložené v pokladnici protokolu bude vždy 1 dolár?

OlympusDAO láka nových investorov najmä na extrémne vysokú úrokovú sadzbu, vďaka ktorej dokážeš svoje množstvo OHM mincí zvyšovať. Momentálny ročný úrok dosahuje vyše 8 000 percent a čiastkové úročenie prebieha trikrát denne. Vďaka tomu bude počet tvojich mincí utešene rásť.

Rome
Zdroj: RomeDAO

Keď protokol inšpiruje nové projekty

Na rovnakom princípe ako OlympusDAO fungujúcom na sieti ethereum dnes vzniklo viacero nových projektov. Dnes medzi tie najznámejšie patria projekty ako Klima, Time či Temple. Klima sa snaží princíp fungovania OlympusDAO aplikovať na ekologickú iniciatívu, vďaka ktorej sa investori spoločne s protokolom snažia zredukovať znečisťovanie ovzdušia a nútiť firmy, aby prešli na čistejšiu energiu.

Jedným z populárnych projektov je aj RomeDAO, ktorý sa snaží stať decentralizovanou rezervnou menou v ekosystémoch Kusama a Polkadot, zatiaľ čo využíva pôvodnú funkcionalitu protokolu OlympusDAO zlepšenú o nové mechanizmy fungovania dlhopisov či úročenia.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Rovnako ako slávnejší projekt, RomeDAO stavilo na antickú tematiku, buduje si komunitu na sociálnych sieťach a plánuje experimentovať s hromadením aktív v pokladnici inovatívnejším spôsobom ako Olympus. Pred predpokladaným spustením v polovici novembra tvorcovia dolaďujú posledné detaily, aby sa poučili z doterajších nedostatkov protokolu Olympus a vytvorili stabilnejšie rastúci projekt.

Za RomeDAO stoja podľa zakladateľov projektu viacerí pracovníci, ktorí kedysi stáli aj pri zrode OlympusDAO, ale medzi projektmi oficiálne neexistuje partnerstvo či spojenectvo. Tvorca protokolu Olympus známy pod prezývkou Zeus však pred pár dňami na Twitteri vyzdvihol RomeDAO ako projekt, ktorý sa snaží nadviazať na pôvodnú myšlienku OlympusDAO, pokúsiť sa protokol zlepšiť a nechce len využiť jeho doterajšiu popularitu.

Ako 24-ročný Petr na týchto projektoch zarobil 500-tisíc dolárov

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105402 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa 24-ročnému Čechovi podarilo zarobiť pol milióna dolárov.
  • V ktorej facebookovej skupine vo veľkom do protokolu investujú Slováci.
  • Ako 30-ročný Adam zarobil na OHM z 500 dolárov skoro 5 miliónov.
  • Čo si o kritike, že ide o pyramídovú hru, myslí admin facebookovej skupiny.
  • Čo znamená, že protokol vlastní 99 percent svojej likvidity.
  • Aké riziká ti hrozia, keď svoje peniaze skúsiš investovať.
  • Ako sa môžu štyria ľudia ulakomiť na 600 miliónov dolárov v pokladnici.
Domov
Zdieľať
Diskusia