Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 3:09
Adriana Královičová

FOTO: Kristína a Ivana vytvorili tiny house v Banskej Štiavnici. Rozpočet prekročili, učili sa za pochodu

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Rozpočet prekročili o viac ako 100 %, učili sa rozhodovať za pochodu. Pomohla im však ručná práca rodiny či priateľov.

Tiny house Kiva Cabin nájdeš v prírodnom ekoareáli v obci Horné Hámre, len polhodinu od Banskej Štiavnice. Za projektom stoja dve kamarátky, Kristína a Ivana, ktoré si splnili svoj sen. Dizajn domčeka navrhli celý podľa svojich predstáv, samotnú stavbu si potom dali vyrobiť na mieru. Ich „zásah“ však cítiť v každom detaile. Pre Refresher priblížili, ako sa tento sen zrodil, opísali proces stavby aj to, s akým rozpočtom pracovali. 

„Sme kamarátky z ‚výšky‘, ktoré po rokoch spojil vzťah k cestovaniu a vízia rozšíriť ponuku ubytovania na Slovensku o viac neštandardných konceptov, ktoré ponúkajú súkromie a sú zážitkom pre hostí. Už počas školy sme vedeli, že mať niečo svoje je pre nás tá správna cesta. V tom čase sme aj niečo skúsili, ale vtedy nám to nevyšlo a vydali sme sa každá vlastným smerom. Stretli sme sa znovu v roku 2019. V rámci rozhovorov o našich cestovateľských zážitkoch doma a v zahraničí sme sa zhodli, že na Slovensku máme stále málo zaujímavých a zážitkových ubytovaní, a tak sa zrodila Kiva Cabin,“ približujú kamarátky. 

Odporúčané
V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy 18. apríla 2024, 14:00

Domček stojí na kopci, na samom vrchu areálu, odkiaľ sa naskytne hosťom krásny výhľad. Jedným z hesiel Kiva Cabin je „vychutnaj si prírodu inak“. Cieľom kamarátok bolo ponúknuť stavbou aj okolím spojenie s prírodou a zároveň dostatočný komfort na to, aby bol pobyt príjemný pre širokú škálu hostí. Snažili sa, aby to bol únik aj pre ľudí z mesta, ktorí chcú na chvíľu vypnúť, či už mentálne, alebo fyzicky. 

tiny house,Slovensko, ubytovanie na Slovensku, dizajn, architektúra, interiérový dizajn
Zdroj: Kiva Cabins
Ak sa zaujímaš o architektúru a baví ťa sledovať proces stavby tiny houses či iných objektov po celom Slovensku, máme pre teba zaujímavé príbehy. V Banskej Štiavnici si pár postavil ekologické chatky s výhľadom na Štiavnické vrchy, kamaráti zrekonštruovali staré vojenské kryty a pretvorili ich na ubytovanie, Juraj zase svojpomocne postavil tiny house v obci Drábsko. 

Stavba ponúka funkčný dizajn

„Od začiatku sme vedeli, čo chceme. Koncept tiny houses sme poznali zo zahraničia a ihneď sme sa zhodli na predstave, ako by mal vyzerať ten náš. Išlo nám hlavne o minimalistický až škandinávsky dizajn a aby išlo o stavbu, ktorá je síce umiestnená v prírode, ale ničím ju nenarúša, priam ju dopĺňa,“ dodávajú.

Chceli, aby ľudí očarila vizuálne, no prekvapila aj svojou funkčnosťou a priemyselnými detailmi. Študovali rôzne časopisy, preskúmali internet a absolvovali mnoho „služobných ciest“ po Slovensku a Česku. Celý projekt od začiatku zastrešujú ony dve. Od samotnej idey cez hľadanie dodávateľov, funkčných riešení, zabezpečenia logistiky, umiestnenia chatky až po tvorbu webovej stránky, komunikáciu na sociálnych sieťach či so zákazníkmi. 

Odporúčané
Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli 13. apríla 2024, 15:00

„Napriek tomu, že v prípade tiny houses ide o menší priestor, je potrebné riešiť väčšinu vecí ako pri dome, takže, samozrejme, sme sa radili, kde sa dalo, a spolupracovali s odborníkmi v danom remesle. Stavba bola vyrobená v Česku, interiér na Slovensku v Bratislave a niektoré veci, ako stavba terasy, sa riešili až priamo na mieste. Celé to trvalo dva roky, dlho sme totiž zápasili s nájdením vhodného miesta,“ informujú. 

tiny house,Slovensko, ubytovanie na Slovensku, dizajn, architektúra, interiérový dizajn
Zdroj: Archív: Kiva Cabins

 

Rozpočet prekročili, učili sa za pochodu

V rámci plánovania si stanovili aj rozpočet, ale ako priznávajú, prekročili ho dokonca o viac ako 100 %. „Ide o pomerne komplexný projekt, čo sme si na začiatku dostatočne neuvedomili. Zároveň keď sme do projektu išli, na Slovensku ešte neexistovalo veľa firiem, ktoré by sa venovali výrobe tiny houses, práve preto sa nakoniec Kiva Cabin vyrábala v Česku. Následne strávila pár mesiacov v Bratislave a potom sme ju previezli na stredné Slovensko,“ hovoria. 

S tým boli spojené vysoké náklady na logistiku, takže niekoľko tisíc eur zaplatili len za prevoz. Pri samotnej stavbe bolo podľa nich nákladné aj to, že nešlo o štandardizovaný priestor ani štandardizované riešenia. Miestami to bola metóda pokus – omyl a niektoré rozhodnutia sa niekoľko mesiacov po spustení ukázali ako nevhodné, takže bola potrebná prerábka. Všetko sa učili za pochodu. 

Chceli, aby sa domček dal užívať celoročne, za čo si takisto museli priplatiť. Znamenalo to  kvalitnú hrubú izoláciu a okná, čo je jeden z hlavných rozdielov medzi lacnejšími a drahšími tiny houses. „Naopak, ušetrili sme na tom, čo sa robilo svojpomocne. Tu musíme spomenúť, že na projekte sa podieľala aj naša rodina, rodičia a partneri, veľmi nám to pomohlo,“ dodávajú.

tiny house,Slovensko, ubytovanie na Slovensku, dizajn, architektúra, interiérový dizajn
Zdroj: Kiva Cabins

V hlavnej úlohe drevo

V Kiva Cabin sa snažili vytvoriť zážitok, ktorý ľudí spojí s prírodou. Kládli dôraz na čo najširšie využitie prírodných a kvalitných materiálov v exteriéri aj interiéri. V domčeku sú hostia všade obklopení drevom, lebo drevo kamarátky milujú. Tiny house stojí v prírodnom areáli s výhľadom na zelené kopce a záležalo im, aby bol jeho nerušivou súčasťou.

Odporúčané
V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene 3. apríla 2024, 11:30

Čo sa týka interiéru samotnej stavby, možno sa to na prvý pohľad nezdá, no ponúka napriek svojim rozmerom pomerne veľkorysý priestor. Ten navrhli tak, aby maximalizovali jeho využitie a zároveň poskytli návštevníkom najväčší komfort. Cena za noc sa začína na 89 eurách. 

V galérii si pozrieš tiny house Kiva Cabin. 

kiva cabins, tiny house, Slovensko, interiérový dizajn, dizajnkiva cabins, tiny house, Slovensko, interiérový dizajn, dizajnkiva cabins, tiny house, Slovensko, interiérový dizajn, dizajnkiva cabins, tiny house, Slovensko, interiérový dizajn, dizajn
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia