Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. augusta 2023, 11:00
Čas čítania 1:34
Adriana Královičová

FOTO: Slovenský pár postavil ekologický tiny house v Banskej Štiavnici. Ponúka brutálny výhľad na Štiavnické vrchy

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V chatkách si zharmonizuješ telo i dušu. Stoja v samom srdci prírody, no ku komfortnému pobytu ti nič chýbať nebude.

Manželia Rudinskí dlho snívali o tom, že v Banskej Štiavnici vytvoria ubytovanie, ktoré bude útulné, jednoduché a zároveň ekologické. Inšpirovali sa typom stavby „tiny house“ a v srdci štiavnickej prírody vybudovali chatky, ktoré ponúkajú komfort a unikátne výhľady na Štiavnické vrchy, Kalváriu aj Sitno.

„Vhodný pozemok sme našli 4,5 km od Banskej Štiavnice nad obcou Banská Belá. Je to na samote. Južná strana, krásne výhľady a miesto pozemku nám učarovali natoľko, že bolo rozhodnuté,“ dodáva Jozef. Lokalita ponúka panoramatické výhľady, atmosféru dotvára šum lesa. Navyše región Hont praje i turistom a milovníkom cyklistiky, na ktorých čaká viac ako 150 km značených cyklotrás.

Bánska Štiavnica, architektúra, interiérový dizajn, Slovensko
Zdroj: Archív: Green Bela

Komfort v prírode

„Myšlienkou tohto druhu ubytovania sme sa začali zaoberať v období, keď vznikali domčeky v korunách stromov. Od začiatku nám bolo jasné, že chceme postaviť niečo menšie, pre páry, ktoré si chcú užiť pokoj na samote a sami seba. Inšpiráciu sme napokon našli v severských tiny houses, ktoré nás očarili jednoduchosťou a účelnosťou,“ približujú manželia. 

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

Na základe ich náčrtov a požiadaviek im architekt vypracoval projekt a začalo sa obdobie vybavovania stavebného povolenia. „Prvoradým cieľom bolo vytvoriť ekologické ubytovanie so šetrným prístupom k prírode, životnému prostrediu a prispôsobiť chatky prírode a nie prírodu chatkám. Pri výstavbe boli použité 100 % prírodné a recyklované materiály. Chatky sú osadené nad zemou na vrutoch, aby sme minimalizovali zásah do prírody,“ vraví Rudinský. 

Spočiatku domčeky napájala výlučne slnečná energia z fotovoltických panelov, no postupom času prehodnotili svoj postoj k energiám a museli vybudovať pripojenie k elektrickej sieti. Chatka tak stále stojí v nepoškvrnenom srdci prírody, no ponúka plnohodnotný pobyt. Nájdeš tu wifi, chladničku, kávovar, klimatizáciu a bojler na teplú vodu.

Green Bela, Bánska Štiavnica, architektúra, interiérový dizajn
Zdroj: Green Bela

„Najťažšou úlohou pre nás bolo, ako sa pohrať s priestorom, keďže vnútorná rozloha chatky je 24 štvorcových metrov,“ hovoria. Manželia potrebovali v takom malom priestore umiestniť kuchyňu s jedálenským kútom, obývačku, spálňu aj kúpeľňu.

Na poschodí v tzv. galérii sa nachádza manželská posteľ a na prízemí nájdeš malý kuchynský kútik, rozkladaciu sedačku so stolom, kozub, kúpeľňu a priestrannú terasu. Majitelia chceli vzdušný priestor, ktorý nebude preplnený zbytočnosťami. Zasklené priečelie chatky umožňuje prírode „vstúpiť dnu“. Otvorením dvojkrídlových dverí sa krásne prepojí terasa s vnútrom chatky.

Green Bela, Bánska Štiavnica, architektúra, interiérový dizajnGreen Bela, Bánska Štiavnica, architektúra, interiérový dizajnGreen Bela, Bánska Štiavnica, architektúra, interiérový dizajnGreen Bela, Bánska Štiavnica, architektúra, interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(16)

Samotná stavba trvala približne pol roka, ale vybudovanie elektrickej siete ďalšie dva mesiace. Ubytovanie sa dá využívať celoročne, keďže je v blízkosti Banskej Štiavnice, kde sú veľké možnosti zábavy, športu a relaxu v lete aj v zime. Noc v chatke ťa vyjde 109 eur. 

Domov
Zdieľať
Diskusia