Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. augusta 2023, 14:30
Čas čítania 2:45
Adriana Královičová

FOTO: Slováci prerobili vojenský bunker pri Bratislave na zážitkové ubytovanie. Drôtenkou ho čistili dva týždne v kuse

ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Máš v sebe dobrodruha a hľadáš skôr zážitkové ubytovania než prvoplánové pohodlie? Vojenský bunker prerobený na štýlové ubytovanie bude to pravé pre teba.

Michal a Martin sa rozhodli vytvoriť ubytovanie na atypickom mieste. Pokiaľ nemáš „klaustrofóbiu“, máš rád dobrodružstvo a chceš zažiť poriadnu dávku adrenalínu, pozorne čítaj ďalej. Vďaka nápadu dvoch priateľov môžeš stráviť noc vo vojenskom bunkri z roku 1937, teda z predvojnového obdobia.

Bunkre sa začali stavať na obranu z dôvodu nemeckého zbrojenia pred druhou svetovou vojnou v roku 1937. Bunkre však nikdy neboli vo vojne využité. My vlastníme bunker vzor 37, tzv. ropík. Niektoré zdroje píšu, že v československom pohraničí bola plánovaná výstavba až 10-tisíc týchto ropíkov. Na Slovensku bunkre siahali od Petržalky až po Gajary na Záhorí. Evidovaných je len okolo 150 bunkrov, pretože mnoho z nich bolo zničených napríklad z dôvodu výstavy ciest,“ informujú kamaráti.

Prerobený bunker sa nachádza v okolí Devínskeho Jazera, iba 20 minút jazdy autom od Bratislavy. Martin a Michal si na úprave dali naozaj záležať a všetko urobili svojpomocne. Bunkre boli vo veľmi zlom stave, odkúpili ich od realitnej kancelárie a pustili sa do práce. 

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

„Už ako malé dieťa som sa hrával na vojakov. S kamarátom, ktorý je zároveň spoločník, sme si stavali detské bunkre v lese alebo doma z vankúšov. Neskôr sme na bicykloch preskúmavali vojenské bunkre v okolí Bratislavy. Bolo nám veľmi ľúto, že bunkre zostali zanedbané a opustené. Pár bunkrov sme našli na predaj na bazárovom portáli a po krátkom brainstormingu, na čo by sa dali bunkre využiť, sme sa rozhodli dva bunkre kúpiť a prerobiť ich na zážitkové ubytovanie,“ približuje Michal. 

Ak ťa bavia články o zaujímavej architektúre či šikovných Slovákoch, určite si prečítaj o domčeku na strome, ktorý stojí v Modre, o Slovenke, ktorá si ako 23-ročná kúpila vlastný dom, aj o unikátnych priestoroch na ubytovanie či svadby Kocanda Kravsko. S Refresherom+ môžeš všetky rozhovory čítať bez obmedzenia.

vojenské bunkre, Slovensko, ubytovanie, interiérový dizajn, architektúra
Zdroj: Archív: Bunkers

Miesto dýcha históriou, v okolí nájdeš veľa bunkrov

Po skončení druhej svetovej vojny zostala väčšina bunkrov schátraných a opustených v „rukách“ prírody. Napriek tomu dnes môžeš vidieť, že niektoré z nich chytili „druhý dych“ a boli otvorené pre verejnosť. Je tam však ešte veľa bunkrov, ktoré postupne chátrajú aj pre nedostatok finančných prostriedkov na svoju údržbu a obnovu.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 141554 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí schátraný bunker, ktorý môžeš kúpiť cez realitku.
  • Ako schátraný bunker očistili.
  • Koľko trvala realizácia.
  • Ako vyzerá interiér a odkiaľ má bunker elektrinu.
  • Koľko ťa bude stáť noc vo vojenskom bunkri.
Domov
Zdieľať
Diskusia