Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2023, 11:00
Čas čítania 2:14
Adriana Královičová

FOTO: Unikátne ubytovanie a priestory na svadby len pár minút od slovenských hraníc. Kocanda Kravsko osloví milovníkov vintage

FOTO: Unikátne ubytovanie a priestory na svadby len pár minút od slovenských hraníc. Kocanda Kravsko osloví milovníkov vintage
Zdroj: Ateliér ORA/BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN SVADBA
Uložiť Uložené

V juhomoravskej obci Kravsko vznikol priestor pre spoločenské akcie a zážitkovú turistiku. Spojenie starého a nového je jeho hlavnou myšlienkou.

Architekti z ateliéru ORA premenili starý areál bývalej sadrovne a triediarne na ubytovanie a reštauráciu so sálou. V celom objekte Kocanda Kravsko sa pritom snažili zachovať „starú“ atmosféru miesta, ktorého história siaha do druhej polovice 19. storočia. 

Ateliér celý čas pracoval s myšlienkou spojenia starého a nového, čím vznikol autentický priestor s moderným a funkčným dizajnom. Mysleli na to, aby sa tu hostia cítili príjemne a aby sa zachoval historický význam miesta. „Snažili sme sa pracovať s materiálmi, ktoré sa v mieste už nachádzali. Teda staré fošne, sadrové formy a betón. Nové prvky potom, prirodzene, ladia so zvyškom atmosféry,“ približuje architekt Jan Hora.

V budovách zostali pôvodné fošne, ktoré boli rozobraté a použité ako nová podlaha. Sadrové formy, ktoré sa v budove nachádzali, boli čiastočne ponechané na mieste a v interiéri slúžia ako stolíky, tienidlá svetiel aj ako samostatné estetické objekty. Izby na prízemí sú jednoduché a plné svetla. V celom areáli dominuje biela farba a všadeprítomné drevo. 

Kocanda Kravsko sa nachádza neďaleko Znojma za hranicami malej juhomoravskej obce Kravsko. Pôvodné stavby dlhé roky chátrali, vďaka architektom dostali „druhý dych“. Projekt si vyžadoval dve etapy, keď sa architekti z ORA venovali jednotlivým budovám areálu. Rekonštrukciou si prešla časť továrenského komína, sadrovňa a triediareň. Vznikli tak ideálne miesta na ubytovanie, organizovanie svadieb či rodinných osláv. 

Kocanda-Kravsko, svadby, architektúra, interiérový dizajn
Zdroj: Ateliér ORA/BoysPlayNice

Multifunkčný komplex

Celá lokalita je tvorená viacerými samostatnými budovami. Architekti v dvoch etapách premenili objekty, ktoré kombinujú históriu a originálne priemyselné prvky. Hlavnou myšlienkou ateliéru ORA bolo zachovať čo najviac z minulosti a zároveň vytvoriť miesto na ničím nerušený oddych. Areál sa pýši troma objektmi, kde sa môžeš ubytovať, zorganizovať svadbu či inú rodinnú udalosť.

Prvá budova slúži ako recepcia a zázemie pre zamestnancov. Druhá budova vznikla primárne na ubytovanie, ku ktorému architekti kvôli útlosti domu pristavali pavlač, ktorá disponuje vlastnými izbami. „Každá izba v Kocande je jedinečná a ponúka dotyk minulosti,“ približuje ateliér. Treťou rekonštruovanou budovou je pôvodná triediareň, ktorá slúži ako univerzálny priestor pre spoločenské udalosti. Keďže všetky objekty stoja na kopci, hostia si môžu vychutnať veľkorysé výhľady do okolitej prírody. 

Kocanda-Kravsko, svadby, architektúra, interiérový dizajnKocanda-Kravsko, svadby, architektúra, interiérový dizajnKocanda-Kravsko, svadby, architektúra, interiérový dizajnKocanda-Kravsko, svadby, architektúra, interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(29)
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia