Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2018 o 18:14
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)

FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Týchto 10 filmov dokázalo najlepšie oživiť svoju hernú predlohu.

Rovnako ako filmy, tak aj videohry patria medzi základné piliere zábavného priemyslu našej doby. Táto interaktívna zábavka si našla milióny priaznivcov z celého sveta v rôznych vekových kategóriách. Zo svojich začiatkov domácich hier v 70. rokoch si prešli poriadnou evolúciou.

Dnes už niektorí autori okrem niekoľko hodinovej zábavy ponúkajú svojím hráčom interaktívne, nezabudnuteľné príbehy a zážitky, ktoré by sme si len ťažko dokázali predstaviť na plátne. A predsa to niektorí skúsili.

Každý z nás si určite aspoň raz povedal, aké by to bolo, keby práve jeho obľúbenú hru premenili na celovečerný film. Niekoľkým sa tento malý sen splnil, no výsledky nebývali vždy priaznivé. Začalo sa aj hovoriť, že snímky, ktoré vznikali na základe videohier, sú akosi prekliate.

Toto tvrdenie necháme posúdiť na vás, zatiaľ čo vám predstavíme rebríček tých 10 najlepších, alebo teda aspoň najmenej zlých filmových adaptácií.

Zameriavať sa pritom budeme len na hrané, teda live-action diela. Radi by sme tým pádom pripomenuli, že za zmienku určite stoja skvelé animáky zo série Final Fantasy. No a my už teraz prejdime k nášmu zoznamu.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: Warner Bros.

10. Hitman (r. Xavier Gens, 2007)

Začneme rovno s najznámejším nájomným vrahom z celého videoherného priemyslu. Timothy Olyphant stvárnil dôkladného a najmä presného Agenta 47 pracujúceho pre záhadnú spoločnosť pod názvom „The Organisation.“

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022 o 15:30

Jeho ďalším cieľom sa stáva ruský politik, no nie všetko dopadne tak, ako to očakáva. Karta sa proti nemu obráti a ocitne sa na úteku nie len pred Interpolom, ktorý po ňom už roky pátra, ale aj pred ruskou mafiou.

Timothy vo svojej úlohe pôsobil dôveryhodne a vo vedľajšej role potešila aj pôvabná Olga Kurylenko. Sklamaním zostalo, že film si príliš veľa zo svojej predlohy nevzal. Okrem pôvodu a vzhľadu hlavnej postavy či krátkeho záberu na jednu z hier na obrazovke nemôžeme hovoriť o tichej akcii, ktorou je Hitman známy.

Svojich fanúšikov si na priemernom hodnotení síce získal, no dostali sme len v pohode akčný film s veľmi elegantne oblečenou hlavnou postavou.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: Twentieth Century-Fox Film Corporation

9.Lara Croft: Tomb Raider (r. Simon West, 2001)

Ďalšia v poradí je najznámejšia archeologička Lara Croft. Prvá adaptácia zo série akčných adventúr Tomb Raider prišla už v roku 2001. Režisér snímok, ako Con Air či Generálova dcéra sa postaral o najzárobkovejší film podľa videohier.

Samozrejme, zabudnúť nesmieme na fakt, že hlavnú postavu stvárnila Angelina Jolie, ktorá sa do danej úlohy dokonale hodila a mala určite na celej popularite značné zásluhy.

Lara je šikovná a vytrénovaná žena snažiaca sa kráčať v stopách svojho zosnulého otca ako archeologička a hľadačka pokladov. Po prečítaní jeho listu sa vydáva na dobrodružstvo nájsť záhadný artefakt, a tým zastaviť tajnú skupinu Iluminati pred ovládnutím sveta.

Odporúčané
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 28. mája 2022 o 14:30

Film u kritikov prepadol, no peniaze zarobil a dnes sa radí do sekcie „guilty pleasure“ mnohých z nás. Rýchly chod v deji, priemerná dĺžka a elektronická hudba sprevádzajúca akčné scény drsnej vykrádačky pokladov nám postačili, aby nás Lara v podaní Angeliny nikdy neomrzela.  

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: 2001 - Paramount Pictures

8. Warcraft (r. Duncan Jones, 2016)

Značka Warcraft od Blizzard Entertainment je určite známa väčšine z nás. Strategická séria sa od svojich začiatkov poriadne vyvinula a vytvorila si okolo seba silnú fanúšikovskú základňu. To dokázala hlavne vďaka skvelému príbehu, ktorý tento svet ponúka. Nehovoriac o svetovom fenoméne World of Warcraft.

My sa ale poďme baviť o filme. Ten sa sústreďuje na dej prvej hry Warcraft: Orcs and Humans. Planéta Orkov zomiera a rýchlo potrebujú nájsť nový domov.

Ich vodca Gul´Dan otvorí pomocou temnej mágie portál do sveta ľudí, čím nastane vojna medzi dvoma odlišnými druhmi. Zatiaľ čo Orkovia nič iné okrem boja nepoznajú, ľudia sa snažia zistiť, či je vojna skutočne jediné riešenie.

Vizuálne pôsobivé dielo bohužiaľ sklamalo kritikov v ostatných aspektoch, no väčšina fanúšikovskej komunity zostala nadšená. Niektoré chyby dokázali tvorcom odpustiť keďže dostali presne to, čo očakávali.

Drahý a skvelo vyzerajúci blockbuster s rozpočtom $160 miliónov, na ktorý sa tak netrpezlivo tešili. Nehovoriac o tom, že vidieť ožiť niekoľko obľúbených postáv a miest bolo skutočne uspokojujúce. 

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: Universal Pictures

7. Mortal Kombat (r. Paul W.S. Anderson, 1995)

Boj na život a na smrť, a to doslova. Týmito slovami by sa dal popísať brutálny turnaj Mortal Kombat. V ňom sa stretnú traja najlepší bojovníci vybraní Lordom Raidenom (Christopher Lambert) zastupujúci Earthrealm proti šampiónom z Outworldu, aby bojovali o záchranu nášho sveta pred deštruktívnou inváziou.

Odporúčané
20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20. mája 2022 o 17:30

Iste si pamätáte, že o príbehu sa toho veľa povedať nemá. Pokiaľ ste oboznámení s predlohou, viete, že šlo primárne o bojovú hru, kde dej zďaleka nehral prvé husle. Aj preto sa od snímky veľa z hľadiska vývoja postáv či príbehu očakávať nedá. Ak sa však správne navnadíte na krvavú akciu, sklamaní nezostanete. Ba naopak, skvelo sa zabavíte.

Digitálne efekty už za tie roky zostarli, no skvelé postavy, bojové scény a hlavne výborný soundtrack sa postarajú o to, že na tento počin len tak nezabudnete.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: New Line Cinema

6. Assassin's Creed (r. Justin Kurzel, 2016)

V roku 2016 sme sa dočkali rovno dvoch adaptácii veľkých videoherných sérií. Michael Fassbender si zahral Cala Lyncha, vraha odsúdeného na smrť. Pred rýchlim koncom ho ale zachráni spoločnosť Abstergo. Nie je to však zadarmo. Tá ho využije pre svoju technológiu Animus umožňujúca mu prežiť spomienky svojich predkov.

Ocitneme sa v Španielsku v 15. storočí a Cal sa stáva Aguilar de Nerhom, členom bratstva assassínov bojujúcich proti templárom za slobodu ľúdí a mocný artefakt, pomocou ktorého by ovládli svet.

Kritici film zavrhli, ale fanúšikovia si prišli na svoje. Hviezdne obsadenie, svižná akcia a choreografia ako vytrhnutá zo svojej predlohy určite potešila mnohých hráčov. Tvorcovia sa dokázali šikovne inšpirovať a dodali presne to, čo sme chceli. Potenciál ostal nevyužitý, ale s iným režisérom a hlavne lepším scenárom by sa z toho mohol stať malý zázrak.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: 20th Century Fox

5. Prince of Persia: The Sands of Time (r. Mike Newell, 2010)

Adoptovaný syn perzského kráľa Dastan po útoku na sväté mesto Alamut objaví magickú dýku obsahujúcu piesky času. Pomocou tohto artefaktu sa jej držiteľ dokáže vrátiť späť v čase. Po obvinení z vraždy svojho otca sa perzský princ musí dať na útek a nájsť spôsob, ako dokázať svoju nevinu.

Odporúčané
Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 1. januára 2022 o 14:30

Na svojej ceste nadväzuje spojenectvo s princeznou Taminou, ktorá mu prezradí, že práve táto dýka by v zlých rukách mohla spôsobiť armagedon. Práve preto je odhodlaná urobiť všetko pre to, aby sa tak nestalo.

Sympatické obsadenie hlavnej dvojice v podaní Jakea GyllenhaalaGemmy Artertonovej nechýba, rovnako ako charizmatický Ben Kingsley v úlohe Dastanovho strýka.

Skúsený režisér Mike Newell spolu s najvyšším rozpočtom v našom rebríčku vo výške $185 miliónov sa postarali o nádhernú výpravu a kostýmy, ktoré dopĺňa oku lahodné CGI najmä počas cestovania v čase. Akčné sekvencie, vydarená choreografia a rozprávkový dej dokázali očariť každého fanúšika dobrodružných filmov. 

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: Walt Disney Pictures

4. Resident Evil (r. Paul W.S. Anderson, 2002)

V podzemných laboratóriách sa spoločnosť Umbrella Corporation zaoberá genetickým výskumom. Jedného dňa však niekto sabotuje celý komplex a vypustí do ovzdušia nebezpečný vírus. Ten premieňa infikovaných jedincov na zombie.

Umelá inteligencia uzavrie všetky východy a prichádza elitný tím, aby zistil, čo sa stalo. Má to ale jeden háčik. Na vyriešenie celého problému majú len tri hodiny, inak sa vírus rozšíri po celom svete.

Ide o druhé dielo Paula W. S. Andersona v našom rebríčku. Aj keď je film od svojej predlohy príbehovo odklonený, drží sa jeho hlavných črtov.

Atmosféra survival hororu je po celý čas prítomná, čím sa duch pôvodného Resident Evil úplne nevytratil. Hlavnú rolu Alice stvárnila Mila Jovovich a na obrazovke ju celý čas podporuje skvelá Michelle Rodriguez.

Prvá adaptácia je podľa nás z celej filmovej série aj tou najlepšiu, ktorú v tomto prípade sprevádzal aj vynikajúci soundtrack.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: 2002 Screen Gems

3. Rampage (r. Brad Peyton, 2018)

Primatológ a samotár Davis Okoye, hraný Dwayne Johnsonom, sa stará o gorilu menom George od jej dvoch rokov. Po kontakte s nebezpečnou látkou z (ne)podareného genetického experimentu sa mierumilovná gorila mení na obrovské monštrum.

Odporúčané
TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 31. decembra 2021 o 14:30

Do toho všetkého sa zamotajú ďalšie zmutované zvieratá ničiace všetko po svojej ceste. Davis musí znovu nájsť cestu ku svojmu opičiemu kamarátovi a zachrániť množstvo životov.

Rockov posledný počin nemá s videohernou predlohou mnoho spoločného. Tá totiž žiadny dej nemá a ide v nej o to, že niekoľko zmutovaných príšeriek rozbíja mrakodrapy. Jeho adaptácia nejaký ten príbeh má, no najzábavnejší je práve v momentoch odkazujúcich na svoj predobraz.

Celé je to neuveriteľná blbosť, ale dostatočne vtipná, zábavná aj akčná. Raz za čas podobná lobotómia nezaškodí. Iba ju netreba brať vážne. Ide o jednoduchý výplach, úspešne zamestnávajúci vaše oči, uši aj bránice. Priamočiara zábava je totiž viac než falošné ambície. Proste veľmi fajn jednohubka.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: New Line Cinema

2. Tomb Raider (r. Roar Uthaug, 2018)

Na striebornom mieste sa opäť nachádza statočná archeologička, len tentokrát v inom prevedení. Mladá Lara nechce mať nič spoločné so svojim dedičstvom, ktoré na ňu dopadlo po otcovom zmiznutí pred siedmimi rokmi.

Keď sa ale nakoniec rozhodne vyhovieť, nachádza stopu, ktorá jej pomôže pri hľadaní svojho strateného otca. Ten sa vydal hľadať hrobku držiacu v sebe veľké zlo.

Odporúčané
10 najhorších filmov od Netflixu alebo Adam Sandler a jeho kamaráti 10 najhorších filmov od Netflixu alebo Adam Sandler a jeho kamaráti 26. októbra 2021 o 12:30

Ide o rovnomernú adaptáciu rebootu hernej série z roku 2013. Angelinu vystriedala skvelá Alicia Vikander a nepozeráme na rovnakú Laru, akú sme mali možnosť vidieť v predošlých filmoch. Toto je príbeh o zrode legendy, čo Alicia svojím podaním hravo zvládla a pre fanúšikov úspešne dokázala nahradiť svoju predchodkyňu.

Jednohubkové dobrodružstvo dokáže na celé dve hodiny zabaviť. Tvorcovia síce okopírovali niektoré scény priamo z hry, pár dejových detailov a postáv si pomenili podľa seba, no dokázali z toho zlepiť pohodový dobrodružný film aj pre neznalcov hernej predlohy.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: Warner Bros.

1. Silent Hill (r. Christophe Gans, 2006)

Rose De Silva má problémy so svojou dcérou. Je námesačná a počas týchto chvíľ neustále spomína mesto Silent Hill. Chce jej pomôcť a preto sa rozhodne ju na tajomné miesto vziať.

Na svojej ceste však havarujú a po prebudení Rose zistí, že jej dcéra zmizla. Musí ju teraz nájsť, pričom odhaľuje temnú históriu mesta a jeho obyvateľov a to, že nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Francúzsky režisér Christophe Gans dokázal podľa nás natočiť najlepšiu videohernú adaptáciu. Skvelo vystihol hororový nádych podanej predlohy hlavne po audio-vizuálnej stránke. Fanúšikov určite potešili aj monštrá, ktoré boli vybrané priamo z hry a pôsobili naozaj desivo.

Radha Mitchell je v role zúfalej matky skvelá a nezaostáva za ňou ani zvyšok dobre napísaných vedľajších postáv na čele s Laurie Hodenovou a Seanom Beanom. Postupné odhaľovanie tajomstiev s poriadne hustou atmosférou sa postará, že sa nezačnete počas filmu nudiť.

10 najlepších filmov podľa obľúbených hier, ktoré uspeli medzi hráčmi a dokázali to aj na striebornom plátne (viac-menej)
Zdroj: Sony Pictures Entertainment

To bol teda náš rebríček najlepších filmových adaptácií videohier. Súhlasíte s ním, alebo by ste mali iné poradie? Niečo nám tam chýba? Dajte nám vedieť v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia