Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 6:03
Viktor Kniš

TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021

HUDBA TOP 10
Uložiť Uložené

I keď to bol pre slovenskú umeleckú obec náročný rok, napriek tomu sme sa dočkali veľkého množstva kvalitnej domácej rapovej hudby.

Musíme priznať, že tento rok sme to mali s prípravou výberovky po dlhom čase jednoduché. Už v priebehu roka sa jednotlivé skladby formovali ako obzvlášť zásadné, či už témou a textom, alebo hudobným stvárnením. Rok 2021 si budeme navždy pamätať ako ten, keď sa v jednom týždni stretli vo vozíkoch poštárov cédečká Kontrafaktu, DMS a Pil C-ho, čo v konečnom dôsledku logicky má vplyv na všetky aktuálne rebríčky.

Okrem toho uzrelo svetlo sveta aj niekoľko zásadných singlov a spoluprác, a tak sme viac než radi, že sa slovenská rapová hudba rozvíja napriek neľahkým podmienkam, do ktorých ju pandémia dostala. 

Nie je tajomstvom, že práve peniaze z koncertov boli pre väčšinu slovenských raperov základ príjmov, museli sa preto prispôsobiť a začať plniť svoje streamovacie platformy. Áčkoví raperi si takto vedia prilepšiť o tisícky, ostatní aspoň o stovky eur mesačne. V konečnom dôsledku preto vzniká viac EP projektov, ale aj kolaborácií. 

Dnes sa však pozrieme najmä na skladby, ktoré nevznikli preto, lebo boli interpreti zatlačení do kúta. Už tradične ide o subjektívny výber autora alebo časti redakcie a pripúšťame, že tvoj rebríček môže vyzerať diametrálne odlišne. Zamerali sme sa na nadčasovosť, schopnosť podchytiť zadefinovanú tému, ale aj inovátorstvo, aj keď nie ako striktný parameter. 

Vyberáme iba skladby z druhej polovice roka, polročný rebríček nájdeš v tomto článku. 

Nerieš – Odkiaľ sa poznáme

Nerieš v roku 2021 vydali ďalší spoločný album, ktorý vznikal v špecifických podmienkach. Chalani sa zatvorili v hoteli a po mesiaci z neho vyšli s hotovým projektom. Striedali sa pri nich kamoši, popri párty však zároveň tvorili a písali texty, vďaka čomu je výsledok citeľne kontaktnejší a interaktívnejší aj medzi samotnými autormi. Skladby opäť vznikali na základe vopred zadefinovaných tém, pričom jedna z veľmi autentických je aj tá, ktorá sa týka neustáleho otravovania od fanúšikov v kluboch. 

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022, 15:30

Odkiaľ sa poznáme je hit na prvé počutie aj vďaka symbióze medzi Specialbeatzom, Matejom Strakom a Gabryellom. Obaja si už dokážu vyspievať akokoľvek komplikované linky a zároveň sa v nich nezamotnať vďaka dynamickým prechodom. Hudobnú stránku efektívne dopĺňa trefný text, ktorý jednoducho z perspektívy známeho človeka opisuje, čomu všetkému musí čeliť od premotivovaných a často podgurážených fanúšikov. 

„Kde sme sa videli, konvo príjemné jak šúchať tvárou brizolit/Snažím a vysvetliť, že je to, jak keby mi dáš na hlavu igelit...“

Erik Tresor – Neľutuj

Erik Tresor má vo svojej disciplíne už len veľmi málo konkurentov, resp. spoluhráčov, ktorých neomrzel tradičný pouličný rap so všetkým, čo k tomu patrí. Sám priznáva, že má blízko k nemeckému a francúzskemu rapu, ktorý mu síce je inšpiráciou, skôr sa však snaží o to, aby aj zahraničie vnímalo slovenský rap ako súčasť tejto partie. Dôkazom je aj skutočnosť, že skladby majú anglické titulky. 

Skladba Neľutuj vytŕča spomedzi ostatných ešte o niečo viac vďaka svojmu pomalšiemu tempu a melodickejšiemu refrénu. Práve tieto a ďalšie „experimentálne“ prvky zároveň Erika posúvajú, ale nevyhraňujú ho od miesta, s ktorým sa chce definovať. Sídlisko vidíme aj v každom jednom jeho videoklipe, len málo raperov však dokáže sprostredkovať skladbami aj toľko energie. 

„Za krátky čas spravil veľa chýb, no nebyť nich, tak nepoznám nič/Takže všetkým zlým jedno veľké dik, predsa každý pád má v sebe dobro vždy...“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107719 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorým interpretom sa podarilo zaujať najmä sofistikovanosťou.
  • Ktoré žánre spojili najlepší slovenskí raperi s rapom.
  • Za akých okolností dnes môže preraziť lovesong.
  • Aké skladby Kontrafaktu sú z albumu KF ako Rolls najlepšie. 
Domov
Zdieľať
Diskusia