Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 9:30
Čas čítania 5:09
Viktor Kniš

Slovenské rapové klipy za desiatky tisíc eur aj pár stoviek. Toto sú najlepšie vizuály prvej polovice roka 2021

Slovenské rapové klipy za desiatky tisíc eur aj pár stoviek. Toto sú najlepšie vizuály prvej polovice roka 2021
Zdroj: Loko Loko/Youtube
HUDBA SLOVENSKÝ RAP TOP 10
Uložiť Uložené

Slovenskí raperi nezabúdajú na dôležitú disciplínu, ktorou je vizuálna stránka tvorby. Nie všetci sú síce ochotní investovať do videa, aj náš výber je však dôkazom toho, že sa to oplatí.

Disciplínu videoklipov na Slovensku a v Česku ovládol počas posledných dvoch rokov pražský režisér Jan Strach, ktorí stojí takmer pri každom, ktorý môžeme považovať za vkusný, adekvátny sprievodnej skladbe a zároveň inovátorský. Český tvorca (nielen) rapových videoklipov je dnes najžiadanejším aj vďaka tomu, že sa mu darí pravidelne meniť rukopis a zatiaľ sa mu nestalo, že by sám seba vykradol. To sa, žiaľ, nedá povedať o mnohých jeho kolegoch.

Odporúčané
TOP 5: Najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2021 TOP 5: Najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2021 14. júna 2021, 14:30

Aj preto náš výber videoklipov do veľkej miery kopíruje tvorbu Jana Stracha za posledných šesť mesiacov. 

Dobrou správou je, že slovenskí raperi sa dnes neboja priplatiť si za klipy aj niekoľko tisíc eur, aby nemuseli skákať pred horiacimi sudmi. Zároveň je stále dosť takých, ktorí prichádzajú s vlastnými nápadmi. 

Už tradične zverejňujeme subjektívny výber najlepších rapových klipov za prvých šesť mesiacov roka 2021 bez poradia, keďže ide o vizuály s rozpočtom od niekoľých stoviek až po niekoľko desiatok tisíc eur.

Ego – Doručím ft. Rytmus 

Členovia Kontrafaktu Ego a Rytmus sa ešte pred začiatkom práce na albume vrátili k Egovmu sólu Egotron, z ktorého pochádza experimentálna skladba Doručím. Piešťanská kapela tento rok oslavuje druhé desaťročie existencie, a tak má pred sebou náročnú úlohu – dokázať, že ešte stále sú naladení na vlne progresu a inovátorstva. To sa im bezpochyby podarilo na projekte Most Wanted od Jana Stracha, ktorý vymyslel dynamický a futuristický videoklip zachytený na jeden záber. 

Odporúčané
KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi 6. februára 2024, 11:00

Ego a Rytmus sa striedajú po krátkych slohách a objavujú sa stále v iných situáciách, ktoré prepájajú tradičnú špinavú dielňu s hologramovými efektmi. 

V tomto prípade si dali autori záležať nielen na nápade, ale aj na postprodukcii, keďže každý jeden efekt vyzerá dôveryhodne. Zároveň dostali zabrať aj samotní raperi, pretože pri podobných „one-take“ vizuáloch nie je priestor na žiadne veľké chyby. 

Bejby Blue – Do Seba ft. Dalyb 

Na úvod treba zdôrazniť, že v tomto prípade ide o spoluprácu s komerčnou značkou, a tak mohli autori pracovať s výrazne väčším rozpočtom ako priemerný slovenský raper. Bejby Blue je tvárou študentskej kampane Tatra banky, ktorej súčasťou je aj raper Dalyb, v tomto prípade však patrí poklona v prvom rade režisérovi Rolandovi Wranikovi.

Tajomstvom nie je ani skutočnosť, že Bejby Blue je „virtuálnou influencerkou“, preto popri samotnom vizuáli museli autori myslieť aj na to, aby ju dôveryhodným spôsobom zasadili do prostredia. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99111 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorí režiséri sa postarali o najlepšie videoklipy tohto roka okrem Jana Stracha.
  • Prečo zatiaľ prvú polovicu roka ovládli „one-take“ videoklipy.
  • Ako vyzerá klip za niekoľko desiatok tisíc dolárov vs. niekoľko stoviek a prečo môžu byť v rovnakom výbere.
  • Ktorí raperi prichádzajú s vlastnými nápadmi na klipy.
Domov
Zdieľať
Diskusia