Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2018, 15:55
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes

FILMY A SERIÁLY OSCAR 2022
Uložiť Uložené

Po nedávnom zozname 20 najmladších hercov s oscarovou nomináciou prichádzame s ďalšou várkou ašpirantov. Tentokrát vo vekovom rozmedzí 22 až 19 rokov.

Pri príležitosti blížiaceho sa udeľovania Oscarov sme vám pred dvoma týždňami predstavili dvadsiatku najmladších hercov, ktorí mali možnosť o toto prestížne ocenenie zabojovať. A aj keď nie každý z nich dokázal zlatú sošku získať, všetci sa svojou nomináciou v tak mladom veku navždy zapísali do historických tabuliek.

Dnes sa však do minulosti pozrieme opäť, pretože pre vás máme ďalšiu várku mladých oscarových ašpirantov, ktorým sa taktiež oplatí venovať pozornosť. Tentokrát je to celkom 11 hercov vo vekovom rozmedzí 22 až 19 rokov a my veríme, že si medzi nimi svojho favorita ľahko nájde aj bežný filmový divák.

A keďže sme nádejného mladíka menom Timothée Chalamet naposledy spomenuli iba v krátkosti, rozhodli sme sa, že dnešný článok začneme práve ním. Zoznam je aj teraz poriadne nabitý, takže nestrácajme zbytočne čas.

Timothée Chalamet (Call Me By Your Name, 2017) - 22 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Sony Pictures Classics

Timothée sa v minulosti ukázal napríklad v Nolanovom sci-fi Interstellar, minulý rok však pútal pozornosť oveľa viac. Okrem dramédie Lady Bird, ktorá sa zlatú sošku pokúsi získať v piatich kategóriách, sa totiž objavil aj v ospevovanej romantickej dráme Call Me by Your Name, a to v hlavnej úlohe.

Odporúčané
Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť 28. marca 2022, 17:30

Mladík sa kvôli svojej postave v tejto snímke dokonca naučil hrať na klavíri a hovoriť po taliansky, čo jeho skvelému výkonu nielen pridalo na atraktívnosti, ale vyslúžilo mu aj cennú oscarovú nomináciu.

Call Me by Your Name ašpiruje ešte v ďalších troch kategóriách (najlepší film, pieseň a adaptovaný scenár - James Ivory sa vo veku 89 rokov stal najstarším nominovaným mužom), takže bude zaujímavé sledovať, či nejakú z nich premení.

Saoirse Ronan (Brooklyn, 2015) - 21 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Twentieth Century Fox

Talentovanou herečkou menom Saoirse Ronan sme sa zaoberali už v predošlom článku, a to v súvislosti s jej úplne prvou nomináciou za výkon v snímke Atonement od režiséra Joea Wrighta. Dnes si ale posvietime na romantickú drámu Brooklyn, ktorá jej vyniesla už v poradí druhú šancu na zisk Oscara.

Snímka bojovala o Cenu Akadémie v celkovo troch kategóriách (najlepší film, adaptovaný scenár a herečka v hlavnej úlohe - Ronan), no z udeľovania si neodniesla ani jednu. Zaujímavosťou je, že Saoirse zdieľa niekoľko podobností so svojou filmovou postavou Eilis (pôvodne ju mala hrať Rooney Mara).

Saoirse je Írka, narodila sa v New Yorku a bola vychovaná v Írsku. Eilis je Írka, ktorá sa narodila v Írsku, ale neskôr začala žiť v New Yorku. Ronan má momentálne 23 rokov a už túto nedeľu bude chcieť premeniť svoju tretiu nomináciu. Tou bola poctená vďaka vyššie spomínanému počinu Lady Bird.

Marlee Matlin (Children of a Lesser God, 1986) - 21 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Paramount Pictures

Dráma s názvom Bohom zabudnuté deti z roku 1986 znamenala pre herečku Marlee Matlin vôbec prvú a zatiaľ aj poslednú oscarovú nomináciu v jej kariére. Marlee síce prišla o svoj sluch vo veľmi mladom veku, ani tento hendikep ju však neodradil od sna stať sa herečkou. A oplatilo sa.

Odporúčané
CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť? CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť? 28. marca 2022, 15:38

Oscar za najlepší herecký výkon v hlavnej ženskej kategórii je toho jasným dôkazom. Žiaľ, snímke sa už v ďalších štyroch kategóriách (najlepší film, hlavný herec - William Hurt, vedľajšia herečka - Piper Laurie, adaptovaný scenár - Hesper Anderson, Mark Medoff) zabodovať nepodarilo.

Lucas Hedges (Manchester by the Sea, 2016) - 20 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Amazon Studios/Claire Folger

Pútavá dráma Manchester by the Sea patrila bezpochyby k tomu najlepšiemu, čo sme mohli minulý rok v kinách vidieť. Koniec koncov, snímku sme zaradili aj do nášho Top 10 rebríčka, kde obsadila krásne piate miesto.

Navyše, jej kvality si všimla aj Akadémia, ktorá ju na Oscara nominovala až v šiestich kategóriách, pričom o jednu zlatú sošku za mužskú vedľajšiu postavu sa uchádzal aj talentovaný Lucas Hedges. Ocenenia si však nakoniec odniesli iba Casey Affleck (Hlavný herec) a Kenneth Lonergan (pôvodný scenár).

Mimochodom, scenár vznikol už v roku 2014 a bol zaradený na blacklist, teda zoznam najlepších nenatočených scenárov. Samotný film bol natočený za 32 dní. Hedges sa minulý rok objavil hneď vo dvoch chválených projektoch. Ide o Lady BirdThree Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Ellen Page (Juno, 2007) - 20 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Skvelú romantickú dramédiu Juno natočil režisér Jason Reitman, syn slávneho rodáka z Komárna Ivana Reitmana, ktorý stojí za záležitosťami, ako napríklad Ghostbusters, Six Days Seven Nights či Kindergarten Cop. Snímka bola nominovaná na štyroch Oscarov, no dokázala získať iba toho za pôvodný scenár.

Naprázdno tak odišiel ako samotný tvorca, tak aj herečka v hlavnej úlohe Ellen Page. Tá však mala pomerne veľký vplyv na svoju postavu.

Vymyslela totiž, že Juno bude nosiť cop s dlhými pramienkami vlasov na stranách a navrhla, že pôjde o fanúšičku speváčky menom Kimya Dawson a jej kapely The Moldy Peaches, čo výrazne ovplyvnilo aj soundtrack. Film bol natočený za 31 dní.

Keira Knightley (Pride and Prejudice, 2005) - 20 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Focus Features

Nezabudnuteľnú snímku Atonement režiséra Joea Wrighta sme si v tomto článku už pripomenuli, dokonca aj v tom minulom. Tvorca z Veľkej Británie sa však v minulosti postaral ešte o jeden ospevovaný skvost, ku ktorému sa mnohí fanúšikovia dozaista radi a často vracajú. Áno, máme na mysli romantickú drámu Pýcha a predsudok.

Odporúčané
Oscary 2022: Najviac Oscarov vyhrala Duna, CODA a Sila psa. Najlepšími hercami sú Will Smith a Jessica Chastain Oscary 2022: Najviac Oscarov vyhrala Duna, CODA a Sila psa. Najlepšími hercami sú Will Smith a Jessica Chastain 28. marca 2022, 5:43

Tá vychádza z knižnej predlohy od autorky Jane Austen a na udeľovaní Oscarov bojovala v celkovo štyroch kategóriách (herečka v hlavnej úlohe - Keira Knightley, hudba - Dario Marianelli, výprava a kostýmy). Pozlátené ocenenie sa jej ale neušlo.

Keira Knightley zbožňovala tvorbu Jane Austen a po úlohe Elizabeth Bennet naozaj úžila. No zároveň sa bála, že pre rolu nie je dosť dobrá. Režisérovi sa herečka pôvodne zdala príliš atraktívna, názor zmenil až keď ju videl naživo a presvedčilo ho jej nezbedné chovanie.

Timothy Hutton (Ordinary People, 1980) - 20 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Paramount Pictures

Komorný film Obyčajní ľudia z roku 1980 nebol iba režijným debutom pre Roberta Redforda, ale aj celovečerným hereckým debutom pre Timothyho Huttona. A že tento počin vyšiel obom pánom na jednotku s hviezdičkou, to dokazuje aj zisk štyroch Oscarov v šiestich kategóriách.

Okrem Redforda (réžia) či Huttona (vedľajší herec) snímka uspela tiež adaptovaným scenárom (Alvin Sargent) a dostala aj ocenenie za najlepší film.

Zaujímavosťou je, že Mary Tyler Moore (nominovaná za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe) odohrala na plátne menej minút než víťaz Timothy Hutton, ktorý sa zhostil postavy vedľajšej.

Isabelle Adjani (The Story of Adele H, 1975) - 20 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Hemdale Film Distribution Ltd.

V klube dvadsaťročných sa nachádza aj herečka Isabelle Adjani, vďaka ktorej dostala francúzska životopisná dráma The Story of Adele H svoju jedinú oscarovú nomináciu. V boji o najlepšiu herečku v hlavnej úlohe je však porazila Louise Fletcher, a to výkonom vo filme Prelet nad kukučím hniezdom.

Odporúčané
OSCARY 2022: Ktoré filmy si uchmatnú pozlátenú sošku? Prečítaj si predikcie našich redaktorov OSCARY 2022: Ktoré filmy si uchmatnú pozlátenú sošku? Prečítaj si predikcie našich redaktorov 26. marca 2022, 12:30

Filmovú postavu Adèle Hugo, teda druhú dcéru a piate najmladšie dieťa slávneho spisovateľa Victora Huga, si ale pred definitívnym obsadením Isabelle mala strihnúť Jeanne Moreau, resp. Catherine Deneuve. Prípravy na natáčanie zabrali 7 rokov.

Jennifer Lawrence (Winter's Bone, 2010) - 20 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Roadside Attractions

Ešte predtým, než sa z Jennifer Lawrence stala slávna, mimoriadne žiadaná a čoraz viac obsadzovaná herečka, zahviezdila v atmosférickej dráme Winter's Bone. Tá vznikla v roku 2010 a herečkin výkon v hlavnej úlohe neunikol ani pozornosti Akadémie, o čom svedčí aj jej prvá oscarová nominácia.

V tomto prípade ešte vytúženú sošku nezískala, ako však veľmi dobre vieme, podarilo sa jej to už o dva roky neskôr vďaka snímke Silver Linings Playbook. Jennifer sa počas prípravy na svoju úlohu vo Winter's Bone naučila sťahovať veveričky z kože, sekať drevo či bojovať. Do dnešného dňa bola nominovaná už štyrikrát.

Mickey Rooney (Babes in Arms, 1939) - 19 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Muzikál s názvom Babes in Arms z roku 1939 sa okrem hudobných a choreografických čísel vyznačoval aj strhujúcimi hereckými výkonmi hviezd, ako Mickey Rooney a Judy Garland. A hoci sa prvý menovaný dočkal aj oscarovej nominácie za hlavného herca, sošku napokon nezískal.

Odporúčané
KOMENTÁR: Lady Gaga a Leonardo DiCaprio mali dostať nominácie na Oscara za svoje výkony v House of Gucci a Don’t Look Up KOMENTÁR: Lady Gaga a Leonardo DiCaprio mali dostať nominácie na Oscara za svoje výkony v House of Gucci a Don’t Look Up 8. februára 2022, 20:30

Podobne ale dopadol aj George Stoll spoločne s Rogerom Edensom, ktorých adaptovaná hudba vo svojej kategórii taktiež neuspela. Posledná úloha Mickeyho Rooneyho bola vo filme Night at the Museum: Secret of the Tomb, kde si zahral aj s Robinom Williamsom. Obaja umreli v roku 2014.

Leonardo DiCaprio (What's Eating Gilbert Grape, 1993) - 19 rokov

11 hercov, ktorí získali nomináciu na Oscara v mladom veku. Mnohí z nich nás pritom ohurujú dodnes
Zdroj: Paramount Pictures

A v samotnom závere tu máme obľúbenca Leonarda DiCapria. Ten bol mnohými dlhé roky považovaný za jedného z najviac prehliadaných umelcov, ktorých Akadémia akosi ignorovala. Vytúženého Oscara síce získal (The Revenant od Alejandra Gonzáleza Iñárritua), no musel si počkať poriadne dlho.

Prvú nomináciu Akadémie v kariére mu vyniesla dráma What's Eating Gilbert Grape z roku 1993. Najlepší herec vo vedľajšej úlohe bola zároveň jediná kategória, v ktorej táto snímka o zlatú sošku bojovala. Žiaľ, na odovzdávaniach neuspela.

Leo kvôli svojej postave Arnieho niekoľkokrát navštívil domov pre duševne choré deti, kde sa snažil vnímať ich chovanie a reakcie na okolitý svet. DiCaprio taktiež prehlásil, že hranie tejto úlohy bolo tou najväčšou zábavou, akú kedy zažil.

Kým teda prišiel vytúžený úspech s filmom The Revenant, herec získal ešte tri ďalšie herecké nominácie. Bolo to za výkony v snímkach Letec, Krvavý Diamant a Vlk z Wall Street.

Domov
Zdieľať
Diskusia